03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Med Vibeke til aktionsdag for bedre velfærd

Protester i 41 byer

Med Vibeke til aktionsdag for bedre velfærd

Op mod 5000 deltog i Velfærdsalliancens demonstration i dag i København. En af dem var den 53-årige pædagog Vibeke Kristiansen, som Arbejderen fulgte.

Fra Københavns Rådhusplads. Vibeke Kristiansen står som nummer to fra venstre.
FOTO: Aage Christensen
Op mod 5000 var mødt frem på Københavns Rådhusplads.
FOTO: Aage Christensen
Fordemonstration fra Amager. Forrest lige efter banneret går Vibeke Kristiansen.
FOTO: Aage Christensen
Jan Hoby taler.
FOTO: Aage Christensen
Fra demonstrationen i Randers, der samlede mellem 50 og 100.
FOTO: Michael Klodos
Fra Randers.
FOTO: Michael Klodos
Fra Aarhus, hvor der deltog 3-400.
FOTO: Kit Aastrup

Selvom kalenderen viser 15. september stønner folk af varme. Klokken har passeret 16 og omkring 200 voksne og børn er samlet på Svend Aukens Plads på Amager.

Der er brug for en fagbevægelse, der er langt mere i bevægelse.
Vibeke Kristiansen

Her starter en af de fire fordemonstrationer til Velfærdsalliancens store demonstration på Københavns Rådhusplads. 

Det er pædagog Vibeke Kristiansen, der har taget initiativ til fordemonstrationen. Hun er glad for, at optoget syner af noget i gadebilledet, da det bevæger sig afsted mod Rådhuspladsen.

– Det er godt, at folk en dag som i dag mødes på tværs af arbejdspladser og fagområder. Det skaber en fællesskabsfølelse. Man møder andre og oplever, at de også er utilfredse, siger Vibeke Kristiansen.

Velfærd i opbrud

Hun blev uddannet som pædagog for 17 år siden. Arbejdsvilkårene har ændret sig meget siden. Der er blevet færre voksne til at tage sig af børnene, men der er også andre forandringer.

– I 1989 havde vi fokus på udvikling, dannelse og tryghed. I dag er det hele langt mere læringsbaseret. Det er blevet skoleagtigt, og vi glemmer at anerkende børnene for, hvem de er som mennesker, konstaterer Vibeke Kristiansen.

Virksomhedsplaner og forskellig dokumentation fylder også meget i hverdagen i en daginstitution i dag. Tid, der tidligere blev tilbragt sammen med børnene, bruges i dag på møder og skrivearbejde. 

Selvom de ansatte synes, de allerede har rigelig travlt, stilles de konstant overfor nye krav om effektiviseringer. 

– I sig selv er det jo en syg tanke, at noget der har med børn at gøre, skal foregå effektivt, mener Vibeke.

41 demonstrationer

Vi bevæger os ind på Rådhuspladsen. På samme tid starter der demonstrationer mod nedskæringer i 40 andre byer rundt omkring i landet.

Vibeke møder et par kollegaer og nogle forældre fra daginstitutionen og hilser glad på dem. Op mod 5000 deltager i demonstrationen. På pladsen ses FOA-folk, medlemmer af BUPL, lærere, sygehusansatte, HK'ere, 3F'ere og mange andre. Det er præcis det, der er brug for, hvis der ske en forandring af den førte politik, siger Vibeke Kristiansen. 

– Vi skal stå sammen på tværs af faggrupper og kæmpe. Der er brug for en fagbevægelse, der er langt mere i bevægelse og kæmper for velfærd, solidaritet og fællesskab. Fagforeningerne skal ikke være små forsikringsselskaber, der kun varetager det enkelte medlems interesser. De skal handle i forhold til hele samfundsudviklingen, mener hun.

Vibeke er glad for sin egen fagforening, LFS, der er aktiv og udadvendt, og har været med til at starte Velfærdsalliancen op.

Stramt budget

Demonstrationen holdes få dage efter, at der er lavet budgetforlig i København, hvor alle partier er med.

– Vi hører meget om alt det, som der er blevet givet penge til, men det er vigtigt at huske, at inden da har alle forvaltninger skulle spare en procent. Det betyder 120 millioner kroner alene på børne- og ungeområdet, siger Julie Kyndesgaard, formand for Københavns Forældreorganisation fra talerstolen.

Hun bliver afløst af næstformand i FOA SOSU, Tina Græsted, der understreger, at de ekstra penge, regeringen har afsat på finansloven til ældre og børn, ikke forhindrer nedskæringer i kommunerne.

– Fire ud af 10 kommuner regner med at have færre ansatte næste år. Vi har nået et punkt, hvor vi må sige fra og kræve genopretning af velfærden, siger Tina Græsted. 

Vibeke Kristiansen er enig.

– Og så er der brug for, at vi får fjernet budgetloven. Som det er i dag, kan kommunerne ikke råde over deres egne penge. Regeringen bestemmer over kommunerne. Det er udemokratisk, siger hun og retter samtidig en skarp kritik af regeringens 2025-plan, hvor kontanthjælpsmodtagerne skal være med til at betale for skattelettelser.

– Uligheden bliver større og større, og det sociale sikkerhedsnet bliver gennemhullet. Og så vil regeringen privatisere endnu mere. Det er tyveri af vores allesammens fælles ejendom, at private firmaer skal kunne hente overskud  på velfærd. 

Vibeke Kristiansen afviser påstanden fra både den nuværende og den tidligere regering om, at nedskæringspolitikken og de sociale reformer er udtryk for "nødvendighedens politik". 

– Med sådan en påstand lukker de af for al diskussion. Selvfølgelig er der andre veje at gå. Det er det vi skal kræve og kæmpe for.

Vibeke noterer med tilfredshed, at Jan Hoby, talsmand for Velfærdsalliancen slutter demonstrationen med et løfte om at alliancen vil fortsætte kampen. 

Der deltog samlet set op mod 10.000 i de 41 protester. Udover København var den største demonstration i Holbæk. Her var over 500 mødt frem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2016 - 20:08   16. sep. 2016 - 12:45

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Aktionsdag 15. september
  • Her var der protester: 
  • København, Frederiksberg, Rødovre, Hvidovre, Albertslund, Lyngby, Tårnby, Solrød, Køge, Faxe, Stevns, Ringsted, Slagelse, Sorø, Helsingør, Halsnæs, Frederikssund, Holbæk, Odsherred, Aarhus, Esbjerg, Randers, Horsens, Haderslev, Skanderborg, Herning, Fredericia, Tønder, Vejen, Grenå, Kolding, Viborg, Aabenraa, Odense, Svendborg, Assens, Middelfart, Bogense, Ringe, Nyborg, Rønne.
  • Læs mere på velfaerdsalliance.dk eller Facebook.