18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Mangler tid til nærvær

En hverdag i vuggestuen

Mangler tid til nærvær

Pædagoger oplever, at de ikke har tid til at opfylde børnenes basale behov for nærhed i daginstitutionerne, viser ny undersøgelse

Flere og flere opgaver presser pædagogerne, der oplever, at de har for lidt tid sammen med børnene.
FOTO: Bille
1 af 1

Finanlovsaftalens ekstra 0,15 pædagog per daginstitution vil falde på et tørt sted. Arbejdspresset i daginstitutionerne er nu så stort, at pædagoger i stigende grad oplever, at de ikke har tid til at være nærværende sammen med børnene.  

Vi har ikke tid til at opfylde børnenes helt basale behov for fysisk kontakt og nærvær.
Michelle Nielsen, pædagog

Den manglende tid i dagligdagen går også ud over arbejdet med inklusion, forældresamarbejdet og skader det psykiske arbejdsmiljø, viser rapporten "Pædagogiske udfordringer: Hverdag og profession".

Rapporten bygger på en undersøgelse blandt 600 medlemmer af børne- og ungdomspædagogernes fagforbund BUPL.

Vuggestuepædagog Michelle Nielsen fra Børnehuset ved Skoven i Ballerup ser det konstante tidspres som den største udfordring i hverdagen.

– Man bliver meget mekanisk og ikke nærværende. Det kan jeg godt gå hjem og have ondt i maven over. Vi har ikke tid til at opfylde børnenes helt basale behov for fysisk kontakt og nærvær, siger hun til Fagbladet Børn & Unge.

Det samme oplever hendes kollega pædagog Maria Meggele.

– Jeg har dårlig samvittighed nærmest hver dag, for vi står hele tiden i et dilemma mellem at gå fra for at planlægge pædagogiske aktiviteter og så at være sammen med børnene, siger hun.

Flere opgaver

Næste år udkommer en bog med resultatet af et forskningsprojekt ved Roskilde Universitet. Projektet konkluderer, at pædagogerne oplever et stigende tidspres.

Ifølge forskerne bag projektet står pædagogerne i en "umulig kamp" for at skabe balance mellem flere udefra definerede opgaver og færre ressourcer.

Leder af forskningsprojektet Jan Kampmann forklarer det oplevede tidspres som et resultat af, at daginstitutionsområdet over de seneste 10-15 har år fået flere og flere opgaver.

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2014 - 05:31   21. nov. 2014 - 05:40

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk