20 Jun 2019  

KBH: Overskyet, 19 °C

Lejr lover fortsat kamp mod skifergas

Total overvejer nye boringer

Lejr lover fortsat kamp mod skifergas

Aktivister fortsætter beredskabet: Der skal fortsat holdes øje med, om Total begynder at lede efter skifergas andre steder i Nordjylland. Sker det, er der gode erfaringer fra skifergaslejren i Dybvad, som kan bruges igen.

Aktivister fra skifergaslejren i Dybvad fejrer, at Total sløjfer boringen i Dybvad.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Sent mandag aften blev der sunget ekstra meget i skifergas-protestlejren i Dybvad.

Den spontane fest opstod, da lejren fik nyheden om, at Total efter tre måneders borearbejde dropper sin prøveboring efter skifergas.

- For de menneske der bor i området er det selvfølgelig en fuldstændig klar sejr, at der ikke skal frackes i deres baghave  Alle er dog enige om at vi først har sejret den dag, hvor det politisk er besluttet at der ikke skal bores efter skifergas i Danmark. Vælger Total nu at begynde at bore et andet sted i landet kommer vi i Total Protest efter dem, lyder det fra Britta Glinvad Kristensen fra skifergaslejren i Dybvad.

Det endelige mål er at få Folketinget til at beslutte, at vi skal ikke skal have skifergas i Danmark.
Aage Olsen, skifergaslejren

Aage Olsen fra skifergaslejren påpeger, at der er brug for at fortsætte oplysningsarbejdet om skifergassens konsekvenser for mennesker og miljø.

- Vi har i lejren gjort en masse erfaringer og skabt et fundament for folkelig modstand, som kan bruges andre steder. Og så har vi ikke mindst vist, at det nytter at kæmpe, siger han til Arbejderen.

Total vil ikke aflevere licens

- Det endelige mål er jo at få Folketinget til at beslutte, at vi skal ikke skal have skifergas i Danmark. Så kampen fortsætter, lover Aage Olsen.

Aktivisterne bliver ved borepladsen for at "følge Total helt til dørs" og følge med i, om Total genopretter området til mark igen.

I flere medier fremstår det som om, Total nu lukker deres aktiviteter helt i Nordjylland. Det er ikke tilfældet. Total har licens til at forsøge at finde skifergas i andre dele af Nordjylland. Denne licens udløber først den 5. juni 2016. 

- Vi beholder vores licens, indtil vi har truffet en anden beslutning, fortæller Totals danske talsperson Henrik Nicolaisen til Arbejderen.

- Det er ingen hemmelighed, at vi er skuffede over, at vi ikke fandt nok gas til at foretage en kommerciel udvinding. Men det positive er, at vi faktisk fandt gas i skiferlagene. Og at skifergaslagene var i den dybde, vi havde forventet. Vi er blevet klogere på undergrunden.

Skiferlaget med gas er ifølge Total 40 meter tykt, men skulle have været dobbelt så tykt hvis selskabet skal udvide skifergas kommercielt.

Total vil nu overveje, at lave seismiske undersøgelser af undergrunden i Nordjylland for at blive klogere på, om skiferlagene er tykkere andre steder, så der er større chance for større mængder skifergas. Og så skal Totals ledelse i Paris tage stilling til, om man vil forsøge at lave nye prøveboringer andre steder i Nordjylland.

Energiminister beklager

Energiminister Lars Christian Lilleholt bekræfter, at det franske firma kan prøve at bore et nyt sted i Nordjylland - forudsat at de starter forfra med VVM-undersøgelser, der beskriver boringens konsekvenser for miljøet.

Ministeren forsøger nu at finde ud af, hvilket ben han skal stå på:

- Jeg synes, det er positivt, da der nu er skaffet en afklaring, ikke mindst for de mange borgere, der bor i og omkring Dybvad, og hvor det har skabt en usikkerhed. Omvendt ville jeg selvfølgelig have været en glad minister, hvis det viste sig, at der havde været store mængder af skifergas i undergrunden, for det kunne have skaffet milliarder af kroner til den danske statskasse, siger han til BT.

Selvom Total nu trækker sig ud af Dybvad, har besøget haft store konsekvenser for de lokale beboere. Derfor overvejes der nu i samarbejde med advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer at anlægge en sag mod Frederikshavns Kommune og Total.

Retssagen overvejes på grund af de omkostninger, som udsigterne til fracking og skifergasudvinding har påført de lokale beboere i form af faldende huspriser og banker, der ikke har villet låne penge, ødelagte handler og manglende mulighed for at drive erhverv i området.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. aug. 2015 - 13:30   19. aug. 2015 - 13:40

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.