29 May 2020  

KBH: Overskyet, 16 °C

Lave ydelser får 600 i job eller uddannelse

Regeringen jubler

Lave ydelser får 600 i job eller uddannelse

Kun 600 er kommet i enten arbejde eller uddannelse som følge af kontanthjælpsloft og 225-timers-regel. Men 50.000 er blevet fattigere.

De, der er kommet i arbejde, har typisk fået småjob uden overenskomstdækning indenfor rengøring, pizzeriaer, hotel- og restaurationsbranchen. Arkivfoto
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Knap 600 fuldtidspersoner er kommet i enten job eller uddannelse som følge af kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, viser en ny effektanalyse fra Beskæftigelsesministeriet. 

Konsekvenser af fattigdom har Beskæftigelsesministeriet ikke med.
Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte

Det betegner regeringen som en succes. 

– Jeg er glad for, at reglerne virker og har været med til at få flere i job eller uddannelse. Det er nemlig for regeringen helt afgørende, at det kan betale sig at arbejde. Det er et spørgsmål om rimelighed overfor de mange, som hver dag står op og tager på arbejde, men i ligeså høj grad et spørgsmål om at give den enkelte mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

>> LÆS OGSÅ: Kontanthjælpsloft er uden jobeffekt

Analysen viser også, at en kontanthjælpsmodtager i gennemsnit er på kontanthjælp i ét år og godt to dage, mod ét år og knap seks dage før fattigdomsydelserne.

600 er et meget lille tal, når man ser på, at de nye lave ydelser har gjort 50.000 mennesker fattige, Konstaterer Rådet for Socialt Udsatte.

>> LÆS OGSÅ: "Kontanthjælpsloft er vold i praksis"

– Konsekvenser af fattigdom har Beskæftigelsesministeriet ikke med – hverken på kort sigt, hvor flere ikke vil have til dagen og vejen, og slet ikke de langsigtede, hvor vi ved, at børn i fattigdom klarer sig ringere i skolen og i livet end alle andre, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2018 - 08:19   02. mar. 2018 - 08:20

Fattigdom

ur@arbejderen.dk
Lave ydelser
  • Kontanthjælpsloft: Der er en øvre grænse for hvor meget modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp kan modtage i boligstøtte og særlig støtte til høj husleje. For eksempel får en enlig mor med to børn og en husleje på 6138 kroner på grund af loftet 2900 kroner mindre i rådighedsbeløb om måneden.
  • 225-timers-regel: Modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have 225 timers ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld hjælp. Opfyldes kravet ikke, beskæres hjælpen med 500 eller 1000 kroner om måneden. Et ægtepar over 30 år, hvor begge får kontanthjælp, mister den ene af de to indtægter. Syge kan undtages fra reglen.