26 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 29 °C

Lav ydelse i strid med grundloven

Lever under eksistensminimum

Lav ydelse i strid med grundloven

Integrationsydelsen er i mange tilfælde for lav til at sikre familier de mest basale livsfornødenheder, fastslår Institut for Menneskerettigheder på baggrund af undersøgelse.

FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Den lave integrationsydelse, som især nyankomne flygtninge må klare sig for, er i nogle tilfælde i strid med grundloven, mener Institut for Menneskerettigheder.

Nogle kæmper for at skaffe mad nok, mens andre ikke har pengene til medicin, nødvendig transport og vintertøj.
Maria Ventegodt, Institut for Menneskerettigheder

Efter grundlovens paragraf 75 er den, der ikke selv kan ernære sig eller sine, berettiget til hjælp af det offentlige. Højesteret har fastslået, at det betyder, at den danske stat skal sikre et eksistensminimum for borgere, der ikke kan forsørge sig selv.

Men det gør integrationsydelsen ikke i alle tilfælde, fastslår instituttet, der har gennemført en undersøgelse af familier på integrationsydelsen.

– Der er tale om den laveste økonomiske ydelse i Danmark, og det bærer livet i de her familier i høj grad præg af. Nogle kæmper for at skaffe mad nok, mens andre ikke har pengene til medicin, nødvendig transport, skoleudstyr og vintertøj, siger Maria Ventegodt, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2018 - 07:59   12. okt. 2018 - 08:00

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Integrationsydelse
  • Den 1. september 2015 blev der indført en særlig lav integrationsydelse, som nyankomne flygtninge og indvandrere uden arbejde får i stedet for kontanthjælp.
  • 1. juli 2016 udvides integrationsydelsen til at omfatte alle flygtninge, indvandrere og danske statsborgere, der ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år.
  • En enlig modtager 6010 kroner om måneden i integrationsydelse. For en enlig mor eller far med et eller flere børn er beløbet på 12.019 kroner, mens et par med børn, hvor begge er på integrationsydelse, vil få 16.822 kroner om måneden. Alle beløb er før skat.
  • Personer, der har bestået danskprøve 2, kan få et tillæg på 1517 kroner.