25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

LA vil have stopprøver i 0. klasse

To-sprogede børn skal kunne dumpe

LA vil have stopprøver i 0. klasse

Liberal Alliance vil indføre stopprøver for udvalgte to-sprogede børn, så de forhindres i at rykke op i 1. klasse, hvis de ikke taler godt nok dansk.

FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

Laura Lindahl, som er integrationsordfører for Liberal Alliance vil fremsætte forslag om stopprøver i 0. klasse, så udvalgte børn skal bestå en særlig sprogtest, for at rykke op i 1. klasse. Der skal i princippet kunne sidde en 16-årig elev i 0. klasse, fortæller hun til Jyllandsposten og tilføjer:

– Jeg håber ikke, man ender i den situation, og jeg tror sådan set, at de sprogtilbud, man vil få, virker, og at forældrene vil ligge sig i selen for, at deres børn består, men består man ikke, kan man ikke starte i 1. klasse. Uanset om man er 5 eller 16 år.

Består man ikke, kan man ikke starte i 1. klasse. Uanset om man er 5 eller 16 år.
Laura Lindahl, Liberal Alliance

 

 

Hun fortæller at stopprøverne skal basseres på Pisas sprogtest og det skal være op til skolerne at vurdere, hvilke børn, der skal testes. Der skal følge en pose penge med til intensive sprogforløb til de børn, som ikke klarer testen. Forslaget skal udelukkende gælde i landets folkeskoler.

– Fri- og privatskoler har i forvejen incitament til at sikre, at barren er høj. De skal ikke underlægges dette her, fordi de skal have friheden til at underlægge sig det, de mener, tilføjer hun til Jyllandsposten.

Næstformand i Skolelærerforeningen Dorte Andreas er ikke begejstret.

– Stopprøver er ikke løsningen, og man kan jo allerede i dag vælge, at en elev skal gå om. De sidste par år er der blevet skåret kraftigt på tosprogsundervisningen, så man skulle måske hellere kigge på, om det nu var smart, siger hun til Jyllandsposten.

Heller ikke Mette With Hagensen, som er næstformand i forældreforeningen Skole og Forældre er begejstret:

– Jeg forstår intentionen, men vi ved allerede, at børn, der går 0. klasse om, er mærket resten af deres skoletid, og når det så ovenikøbet skal ske ved en test, så er der et stempel på barnet om, at det ikke er god nok, siger hun til Jyllandsposten.

Camilla Schwalbe, som er kommunalbestyrelsesmedlem i Tårnby Kommune udtaler til Jyllandsposten Debat at "Liberal Alliance har fået knald i låget med sit forslag."

– Liberal Alliance bør stille sig selv det spørgsmål, hvorvidt en STOP-prøve gør et barn bedre til dansk? Her er svaret åbenlyst. Spørg lærerne. Spørg dem der rent faktisk ved noget om læring. Sagen er den, at man allerede i dag kan vælge, at en elev skal gå om, hvis man fagligt vurderer, at færdighederne ikke er tilstrækkelige til at fortsætte i 1. klasse. Det gør de danske skoler også brug af i forvejen. Så en STOP-prøve er et overflødigt redskab, som kun udstiller børn og deres familier.

Hun nævner, at der gennem de sidste år er skåret drastisk i midlerne til tosprogsundervisningen og tilføjer:

– Og det giver vel sig selv, at man kommer længere med mere undervisning og støtte end med stopprøver. 

SF lader også til at mene, at forslaget indikerer, at den er gal med ovennævnte legemsdel hos Liberal Alliance. "Hul i hovedet," siger Jacob Mark således ifølge fyens.dk om forslaget.

02. jan. 2018 - 10:29   02. jan. 2018 - 12:57

Folkeskolen

bs@arbejderen.dk