22 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Løkke taler for Bankunionen

Under åbningsdebatten

Løkke taler for Bankunionen

Under åbningsdebatten i Folketinget i sidste uge brugte statsministeren skandalen omkring Danske Bank til at tale for dansk tilslutning til EUs bankunion.

FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Lars Løkke Rasmussen bruger Danske Bank skandalen som argument for, at Danmark skal være med i EU's bankunion.

Det ser mere åbenlyst ud, end det gjorde, før vi stod med den her skandale.
Lars Løkke Rasmussen

– Det er oplagt, at det her må føre til, at vi overvejer, om vores mekanismer er stærke nok, sagde statsministeren ved afslutningen af Folketingets åbningsdebat i sidste uge.

– Skal Danmark tiltræde Bankunionen? Det ser mere åbenlyst ud, at det skal vi nok, end det gjorde, før vi stod med den her skandale, erklærede Lars Løkke.

Regeringen skal næste år tage stilling til, om Danmark skal være med i Bankunionen, der blev andet omfatter et fælles finanstilsyn.

12. okt. 2018 - 07:51   12. okt. 2018 - 08:00

Bankunion

ur@arbejderen.dk
EU's bankunion

En kommende EU-bankunion skal bygge på:

  • fælles bankregler i EU. Er allerede vedtaget i EU’s ministerråd via et direktiv og en forordning, som også Danmark skal følge, uanset deltagelse i en kommende bankunion. De nye EU-love rummer fælles, men fleksible, krav til, hvor store reserver bankerne skal have - og det er stadigvæk bankerne selv, der skal bedømme, hvor risikable deres udlån er.
  • et enkelt EU-banktilsyn, der fører direkte tilsyn med alle eurozonens banker og - ved dansk deltagelse - med de danske banker, der er aktive i eurolande.
  • fælles regler for at forebygge, at banker går under, og gribe ind, når banker får økonomiske problemer. Bankerne skal selv betale til ordningen - men i sidste ende ender regningen hos kunderne.
  • en enkelt ordning for indskudsgaranti, der beskytter indskyderne, uanset hvor i EU de har deres opsparing eller investeringer.