26 Jun 2019  

KBH: Let skyet, 28 °C

Løkke taler for Bankunionen

Under åbningsdebatten

Løkke taler for Bankunionen

Under åbningsdebatten i Folketinget i sidste uge brugte statsministeren skandalen omkring Danske Bank til at tale for dansk tilslutning til EUs bankunion.

FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Lars Løkke Rasmussen bruger Danske Bank skandalen som argument for, at Danmark skal være med i EU's bankunion.

Det ser mere åbenlyst ud, end det gjorde, før vi stod med den her skandale.
Lars Løkke Rasmussen

– Det er oplagt, at det her må føre til, at vi overvejer, om vores mekanismer er stærke nok, sagde statsministeren ved afslutningen af Folketingets åbningsdebat i sidste uge.

– Skal Danmark tiltræde Bankunionen? Det ser mere åbenlyst ud, at det skal vi nok, end det gjorde, før vi stod med den her skandale, erklærede Lars Løkke.

Regeringen skal næste år tage stilling til, om Danmark skal være med i Bankunionen, der blev andet omfatter et fælles finanstilsyn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2018 - 07:51   12. okt. 2018 - 08:00

Bankunion

ur@arbejderen.dk
EU's bankunion

EU's bankunion omfatter alle eurolande samt øvrige EU-lande, der tilslutter sig bankunionen. Bankunionen omfatter:

  • fælles bankregler i EU. Er allerede vedtaget i EU’s ministerråd via et direktiv og en forordning, som også Danmark skal følge, uanset deltagelse i en kommende bankunion. De nye EU-love rummer fælles, men fleksible, krav til, hvor store reserver bankerne skal have – det er bankerne selv, der skal bedømme, hvor risikable deres udlån er.
  • et enkelt EU-banktilsyn, der giver eller inddrager tilladelser til at føre bankvirksomhed, fører direkte tilsyn med alle Bankunionens største banker og kontrollerer nationale tilsynsmyndigheders tilsyn med mindre banker. Danske banker, der er aktive i eurolande, er allerede underlagt dette tilsyn.
  • fælles regler for at forebygge, at banker går under, og gribe ind, når banker får økonomiske problemer. Bankerne – eller rettere deres kunder – skal selv betale til ordningen via en fond. De lande, der deltager i bankunionen, skal desuden stille statslige kreditgarantier, hvis fondens midler ikke er nok.
  • en enkelt ordning for indskudsgaranti, der beskytter indskyderne, uanset hvor i EU de har deres opsparing eller investeringer (er endnu ikke gennemført)