19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Løhdes pengekasse vokser fortsat

Flere i arbejde

Løhdes pengekasse vokser fortsat

Rekordstor beskæftigelse fylder statskassen med ekstra milliarder kroner. Det er dermed kun politisk vilje, der bestemmer, om de offentligt ansattes lønkrav kan imødekommes.

Sophie Løhde kan glæde sig over, at skattekronerne fosser ind i statskassen på grund af rekordstor beskæftigelse.
FOTO: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
1 af 1

Fra januar til februar er beskæftigelsen steget med 3800 lønmodtagere, ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er det højeste antal beskæftigede lønmodtagere nogensinde. Og det giver ekstra penge i statskassen i form af øgede skatteindtægter, forklarer Jens Troldborg, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

Nyheden om, at beskæftigelsen stiger med 3800, er rigtig mange millioner værd.
Jens Troldborg, DA

– Hver gang en ledig finder arbejde fra offentlig forsørgelse, ryger der 200.000 kroner ekstra i statskassen. Så nyheden om, at beskæftigelsen stiger med 3800, er rigtig mange millioner værd, understreger Jens Troldborg.

De 3.800 ekstra lønmodtagere, der kom til alene i februar, vil dermed bidrage med 760 millioner kroner, ifølge chefkonsulentens beregning. Og Jens Troldborg forventer, at beskæftigelsen resten af året "vil forbedre danmarksrekorden flere gange".

Pengene er der…

Som Arbejderen tidligere har skrevet, var der i 2017 et overskud på de offentlige finanser på næsten 11 milliarder kroner, selv efter at regeringen havde brugt 20 milliarder kroner til nedskrivning af statsgælden.

Med stadig flere penge i statskassen vil det altså ikke være økonomien, der sætter grænser for de 180.000 statsansattes krav om, at lønnen skal følge med de privatansattes. Her har regeringen selv regnet sig frem til, at de privatansatte vil opleve en lønstigning på sammenlagt 8,6 procent over de næste tre år. 

Da offentligt ansatte også betaler skat, vil en lønstigning på 8,6 procent over de næste tre år reelt kun være en merudgift for staten på  5,7 procent, og sagtens kunne klares med det nuværende overskud på statsfinanserne. Statsansattes gennemsnitlige timeløn vil alligevel fortsat ligge omkring 25 kroner under de privatansattes, så Sophie Løhdes krav om, at det offentlige ikke må konkurrere med det private på lønnen, må siges at være opfyldt.

…også til kommuner og regioner

Frederik I. Pedersen, cheføkonom i fagforbundet 3F, har tidligere påpeget overfor Arbejderen, at sidste års store overskud hovedsagelig kom fra øgede skatteindtægter netop på grund af det nuværende økonomiske opsving. Holder forventningerne, vil overskuddet i statskassen fortsætte med at vokse.

>> LÆS OGSÅ: Masser af penge til lønkrav

De mange penge i statskassen vil dermed også være et godt udgangspunkt for de forhandlinger, som kommuner og regioner snart indleder med regeringen om deres økonomi for 2019 samt de kommende år. Hvis den politiske vilje er til stede, kan forhandlingerne også sikre dækning for flere lønkroner til de ansatte i kommuner og regioner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2018 - 07:00   25. apr. 2018 - 07:10

Analyse

he@arbejderen.dk