23 Jan 2021  

KBH: Overskyet, dis, 1 °C

Lænker sig til Folketinget i protest mod Ellebæk

Aktion fredag formiddag

Lænker sig til Folketinget i protest mod Ellebæk

En flok aktivister kræver humane forhold i Ellebæk. Derfor lænkede de sig fredag formiddag til Folketingets trappe og afleverede nøglerne til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og justitsminister Nick Hækkerup.

Fredag formiddag lænkede aktivister sig til Folketingets trappe i protest over forholdene i Ellebæk.
FOTO: Arvid
Fredag formiddag lænkede aktivister sig til Folketingets trappe i protest over forholdene i Ellebæk.
FOTO: Arvid

Fredag formiddag lænkede en gruppe aktivister sig fast til Folketingets trappe i Rigsdagsgården for at gøre opmærksom på forholdene i Udlændingecenter Ellebæk, hvor mere end 100 afviste asylansøgere i øjeblikket sidder tilbageholdt under umenneskelige forhold.

I Ellebæk bliver mennesker nedbrudt og dehumaniseret af den danske stat.
Julie Stokholm Daugaard, aktivist

– Vi nægter at lade Danmark ødelægge uskyldige menneskers liv i vores navn. Vi vil ikke acceptere Nick Hækkerups udtalelser om, "… at Ellebæk ikke skal være et rart sted". Ellebæk er isolationens sted, voldens sted, nedbrydelsens sted, uretfærdighedens sted. I alt for lang tid har det også været tavshedens sted. Endelig er tavsheden brudt, og medierne er vågnet op. Ligesom Europas Torturkomité kræver vi politisk handling, siger talsperson Julie Stokholm Daugaard.

Aktionen kommer, efter at Europarådets Torturkomité tirsdag afleverde en rapport til regeringen, der retter en massiv kritik mod forholdene i Ellebæk.

>> LÆS OGSÅ: Sønderlemmende kritik af Danmark fra Torturkomité

Har afleveret nøglen

Aktivisterne har afleveret nøglerne til deres kædelåse til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og justitsminister Nick Hækkerup for at sætte spot på, at det er de to ministre, der har nøglen til at løse konflikten og lukke Ellebæk.

Aktivisterne er frustrerede over, at integrationsminister Mattias Tesfaye afviser at kommentere på indholdet af rapporten, og at justitsminister Nick Hækkerup undskylder de torturlignende forhold med, at forholdene ikke skal være "rare" i Ellebæk.

– Det viser bare, at de to ansvarlige ministre fralægger sig ethvert ansvar og ignorerer fuldstændig den meget alvorlige kritik, torturkomitéen kommer med. De to ministre gentager den tidligere regerings parole om, at man kan få uønskede mennesker til at forsvinde, hvis blot man behandler dem dårligt nok. I Ellebæk sidder mennesker, der har krav på humanitær behandling, men de bliver nedbrudt og dehumaniseret af den danske stat, fordi de ikke har et sikkert sted at komme til, siger Julie Stokholm Daugaard til Arbejderen.

Hun har selv flere gange været på besøg i Ellebæk.

– Vi hører forfærdelige vidnesbyrd om, hvordan de afviste asylansøgere bliver systematisk nedbrudt ved eksempelvis at blive isolationsfængslet nøgne. Og de fysiske faciliteter er nedslidte, uddyber hun.

Værdige fysiske forhold

Aktivisterne har en række konkrete krav til politikerne: Fri kommunikation og fri besøgsordning i Ellebæk. Stop for isolationsfængslinger og dehumanisering af de indsatte. Værdige fysiske forhold. Retfærdig juridisk proces – fri adgang til uvildig juridisk bistand og tolkebistand for de indsatte. Stop den planlagte udvidelse af fængslet.

Aktivisterne lover at aktionere, indtil de indsatte bliver behandlet menneskeligt, og Ellebæk bliver lukket.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2020 - 15:25   11. jan. 2020 - 10:20

Flygtninge

ml@arbejderen.dk