13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Kvindebevægelser samles igen efter 20 år

Nordisk Forum i Malmø

Kvindebevægelser samles igen efter 20 år

I næste weekend samles de nordiske kvindebevægelser til den største ligestillingspolitiske begivenhed i 20 år. Op mod 10.000 ventes at strømme til Malmø for at diskutere kvindekamp og ligestilling.

Nina Groes, direktør i Kvinfo, var blandt talerne, da fagforeningen FOA fejrede Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts i år. I næste weekend samle kvindeorganisationer fra hele Norden i Malmø for at sætte ligestilling på dagsordenen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Lige nu forbereder kvindebevægelser i hele Norden den største ligestillingspolitiske begivenhed i 20 år.

Fra den 12. til den 15. juni vil op mod 10.000 kvinder og mænd strømme til Malmø i Sverige til Nordisk Forum 2014. Formålet er at udveksle erfaringer og diskutere konkret handling, som kan sætte skub i ligestillingsdagsordenen. 

Vi kan få sat spørgsmål som retten til egen krop og manglende ligeløn på den politiske dagsorden.
Charlotte Lund, Kvinderådet

Det er første gang i 20 år, at der afholdes Nordisk Forum om kvindekamp og ligestilling. Tilbage i 80'erne og 90'erne var der store nordiske kvindekonferencer, som betød et markant løft i kampen for kvinders rettigheder.

>> LÆS OGSÅ INTERVIEW: Ny kvindebevægelse på vej?

Dengang var det Nordisk Råd, som stod for at arrangere kvindekonferencerne. I år er det over 200 kvindeorganisationer fra hele Norden, som er arrangører.  De mener, at der er brug for et kritisk eftersyn af ligestillingspolitikken. 

Svensk kvindelobby tog initiativ

Initiativet udspringer fra den svenske kvindelobby, som sidste år samlede kvindeorganisationer fra hele Norden for at finde ud af, om der var opbakning til ideen. 

Det var der. Kvinderådet fra Danmark, der har 43 medlemsorganisationer, gik med, og det samme gjorde kvindeorganisationer i Norge, Finland og Island.

Charlotte Lund er ansat af Kvinderådet til at koordinere arbejdet med Nordisk Forum fra dansk side.

- Jeg har vildt høje forventninger til arrangementet. Her er en mulighed for, at vi kan få sat spørgsmål som retten til egen krop og den manglende ligeløn på den politiske dagsorden, siger Charlotte Lund.

- Det kan virkelig rykke noget, når vi mødes så mange, der vil ligestillingen. Det kan få sat ligestilling på dagsordenen. Vi har samtidig en forpligtigelse til at undgå, at der bare bliver tale om en masse hensigtserklæringer, tilføjer hun.

400 organisationer med

Udover kvindeorganisationerne samler Nordisk Forum også politikere, fagforeningsfolk, andre foreninger og medier fra hele Norden. Samlet set er omkring 400 organisationer og partier involveret i arrangementet.

Der vil være i hundredevis af forskellige debatter, workshops, seminarer og udstillinger.

- Fra Danmark deltager alle mulige organisationer lige fra FOA og 3F til Enhedslistens kvindeudvalg og afghanske kvinder i Danmark, fortæller Charlotte Lund. 

Hun fremhæver, at ikke mindst Danmark kan få stort udbytte af konferencen, fordi de andre nordiske lande er længere fremme end Danmark på en række ligestillingsspørgsmål som for eksempel barsel til mænd. 

I FOA arbejder forbundssekretær Nanna Højlund med ligestilling. Hun vil også være med på Nordisk Forum i Malmø. I hvert fald en del af tiden. Kvindekonferencen er arrangeret samtidig med det danske folkemøde på Bornholm, så hun kommer til at pendle mellem Bornholm og Malmø.

- Jeg tror, at Nordisk Forum kan være med til at rykke ved ligestillingsdebatten, få flere med i diskussionerne og flytte de debatter, der i dag mest foregår på nettet, ud i det åbne rum, siger Nanna Højlund. 

Det koster 850 danske kroner at deltage alle fire dage. Der er nedsat pris på 550 kroner for studerende og arbejdsløse.

>> LÆS MERE OM NORDISK FORUM

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. mar. 2014 - 07:43   09. jun. 2014 - 16:11

Ligestilling

ur@arbejderen.dk
Nordisk Forum 2014

Nordisk Forum 2014, med undertitlen "New Action on Women’s Rights", er en kvindepolitisk begivenhed, som afholdes i Malmø fra 12. til 15. juni 2014. Konferencen organiseres af en stribe nordiske ligestillingsorganisationer, heriblandt det danske Kvinderådet, Sveriges Kvinnolobby, norske FOKUS og finske NYTKIS.

Programmet for festivalen er inddelt i tre: Arenaprogrammet, det åbne program, og det nordiske program. I Arenaprogrammet er det pinger, der diskuterer: toppolitikere, kulturpersonligheder og debattører, men også hverdagshelte og aktivister. Det åbne program arrangerer de mange tilmeldte organisationer deres egne programmer: samfundsorganisationer, aktivister, små foreninger, kvindebevægelsens repræsentanter, myndigheder, virksomheder, fagforeninger og meget andet.

Det nordiske program er hovedindholdet på konferencen og byder på 12 temaer: Feministisk økonomi, kvinder i arbejde, vold mod kvinder, miljøog klima, omsorgsarbejde og velfærdssamfund, fred og sikkerhed, politisk engagement og samfundsudvikling, ligestilling og ligestillede virksomheder, asyl og indvandring, feminismens fremtid i Norden og kvindebevægelsens organisering samt ny teknologi og medier.

Læs mere på nf2014.org eller køb din billet her. Du kan også følge Nordisk Forum 2014 på Twitter.