04 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Kvinde, kend din kampdag!

GUIDE:

Kvinde, kend din kampdag!

8. marts er det kvindernes internationale kampdag. Arbejderen guider dig til, hvor du kan bruge kampdagen.

8. marts er der "Forbyd sexkøb nu"-demo fra Lyrskovgade 4 i København. Her fra en lignende demo den 8. marts 2011.
FOTO: Bjarke Strøm/Easerfoto.dk
1 af 1

Lørdag den 8. marts er det kvindernes internationale kampdag. Siden den internationale kvindedag opstod i 1910 i Fokets Hus på Jagtvej 69 i København har det været en dag, hvor kvinder verden over kæmper for lige værd og lige vilkår.

>> LIVE EVENT: Chat med Charlotte Lund

I dag kan du varme op til kampdagen ved at chatte med debattøren, feministen og forfatteren Charlotte Lund om kvindekamp af i dag. Men hvor skal du selv bruge kampdagen? Arbejderen har samlet et udpluk af de mange arrangementer, der foregår over hele landet.

AARHUS

Kvindemuseet på Domkirkepladsen danner ramme om fejringen af kvindernes internationale kamp- og festdag i Aarhus. Klokken 10-12 er der brunch til 130 kroner. Bestil på forhånd på kontakt@kvindemuseet.dk. Bodil Olesen holder foredrag om kvindernes kamp for ligestilling i 1800-tallet.

Journalist og forfatter Ulrikke Moustgaard taler om mediers behandling af kvindelige politikere, og Kira Skov Kvartet og et kurdisk sangkor optræder. 

>> LÆS MERE: 8. marts på Kvindemuseet

Camilla Fabricius-Jensen, medlem af Aarhus Byråd for S, Susanne Helene Buch Nielsen, medlem af regionsrådet for SF, og Johanne Schmidt-Nielsen, MF for Enhedslisten, vil debattere, hvordan det er at være kvinde i politik, og hvilke spørgsmål der bør løses for at fremme ligestilling i Danmark. Bagefter synger Det Røde Kor.

Arrangører: Kvindemuseet i Danmark, KvindePolitisk Forum, LO, Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogernes Landsorganisation, FOA, BUPL, Aarhus Lærerforening, Socialrådgiverforeningen, Danske Bioanalytikere og 3F.

SILKEBORG

I Lunden, Vestergade 74, klokken 19-22 er der sønderjysk kaffebord, tale af Flora Ghosh, LivaRehab, musik ved Fars Grise og Vokalgruppen Viva Voice samt dans ved Malingo. Det er gratis at komme med, og alle er velkomne.

Arrangører: Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, AIF, FOA, LO-Silkeborg Favrskov, Internationalt Kvindenetværk, 3F, Socialrådgiverklubben.

AALBORG

I Aalborg kan du være med til at uddele løbesedler der sætter fokus på ulighed i løn mellem kønnene. Mød op klokken 10 i Socialisternes Hus i Søndergade 12, hvorfra aktivisterne går på gaden. Der er fællesspisning i Socialisternes Hus klokken 12:30, og klokken 13 holder Karina Rohr Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU oplæg.

SVENDBORG

8. marts-komiteen markerer kvindernes internationale kampdag med et cafemøde på Harders i Møllergade fra klokken 13. Alle er velkomne, medbring en ret til et fælles frokostbord klokken 13-14. Ollerup Musikefterskoles piger har traditionen tro øvet på et særligt 8. marts-program, som de underholder med.

Taler er Christine Alexandersen, næstforkvinde i Selskab for Ligestilling. Til slut underholder Martha & Romie med latinamerikanske sange og rytmer.

KØBENHAVN

FOA markerer kvindernes internationale kampdag i forbundshuset på Staunings Plads. FOA har i mange år haft fokus på uligeløn mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, og overskriften for arrangementet er derfor ”Ulighed og kvindekamp”.

Arrangementet starter klokken 15 og er åbent for alle. FOA er sørger for lidt godt at spise og drikke, og forbundsformand Dennis Kristensen byder velkommen. Nina Groes, Kvinfos nye direktør, er hovedtaler, og Janne Lærkedahl og band optræder med numre fra cd'en ”Solidarity Forever”.

8. marts-initiativet sætter fokus på køn, krop og hverdagssexisme og varmer op til Nordisk Forum med blandt andet forskellige workshops. Det er i Vesterbro Kulturhus, Lyrskovgade 4.

>> FACEBOOK: Feministisk heldagsevent

Fra arrangementet udgår der også en demonstration med parolen: "Forbyd sexkøb nu!". Den starter klokken 16 fra Lyrskovgade 4. Talere er Ninna Thomsen, SF, Marion Pedersen, Venstre, Yildiz Akdogan, Socialdemokraterne og Rosa Lund, Enhedslisten.

Aftenen i Lyrskovgade 4 byder på festtale ved forfatter Jette Hansen, stand up med Sanne Søndergaard og musik ved marstal/lidell, Priscilla White og Det Pikløse Samfund.

>> LÆS MERE: Forspil til Nordisk Forum

Kvindehuset i Gothersgade 37 indbyder kvinder til fest klokken 20-05.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2014 - 15:32   07. mar. 2014 - 14:25

Indland

af Asger Sandal Jeppesen
Kvindernes internationale kampdag
  • Kvindernes Internationale Kampdag blev indstiftet efter opfordring fra den tyske kommunist Clara Zetkin på den internationale kvindekongres, arrangeret af Socialistisk Internationale, i København den 26. og 27. august 1910. Kongressen blev i øvrigt afholdt i Folkets HusJagtvej 69, den bygning som siden blev til Ungdomshuset.
  • Datoen 8. marts blev nogle år senere valgt for at mindes den demonstration for kvinders rettigheder, som socialistiske kvinder afholdt i New York 8. marts 1908.
  • Dagen blev anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975.