03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Kræver socialpolitikken tilbage

Nyt kritisk netværk

Kræver socialpolitikken tilbage

Kritisk Socialpolitisk Netværk har sat sig som opgave at få genoplivet den visionære socialpolitik, der er blevet kvalt under årtiers ensidige fokus på beskæftigelsespolitikken.

Mange udsatte mennesker bliver tabt, hvis der ikke er en socialpolitik, som tager hånd om dem. Modelfoto.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

"Dagens socialpolitik er elendigt administrerede lappeløsninger, og derudover kun et politisk redskab for beskæftigelsespolitikken og konkurrencestaten", hedder det i et socialpolitisk opråb fra 150 socialpolitiske aktører og en række organisationer.

Tidligere havde vi en socialpolitik, der rettede op på mange af de skævheder, der hele tiden udvikler sig i et markedsstyret samfund.
Knud Vilby, Kritisk Socialpolitisk Netværk

De er gået sammen om at kræve socialpolitikken tilbage. En socialpolitik "der har som udgangspunkt, at hvert eneste menneske har værdi og krav på at blive behandlet med værdighed".

Ønsket med opråbet er at få socialpolitikken tilbage på den politiske dagsorden og gøre den til en del af den offentlige debat ikke mindst op til det kommende folketingsvalg, forklarer Knud Vilby. Han er tidligere formand for Socialpolitisk Forening, og en af initiativtagerne til Kritisk Socialpolitisk Netværk, der står bag opråbet.

Mennesker bliver tabt

– Tidligere havde vi en socialpolitik, der rettede op på mange af de skævheder, der hele tiden udvikler sig i et markedsstyret samfund. Men i de sidste mange år har politikerne i stedet forstærket skævhederne og øget uligheden og fattigdom, siger Knud Vilby. Han peger blandt andet på indførelse af fattigdomsydelserne og forringelsen af det sociale sikkerhedsnet.

>> LÆS OGSÅ: En bygning brydes ned

– Forståelsen for, at der er mennesker, som ikke kan klare sig i et konkurrencepræget samfund, men som også har ret til et ordentligt liv, er, om ikke forsvundet, så reduceret voldsomt. Politikerne har ikke et mindstemål af viden om de her ting, tilføjer han.

Opråbet var i sidste weekend indrykket som annonce i Politiken og Information.

Blandt underskriverne er Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, fattigdomsforsker Morten Ejrnæs, socialrådgiver Hanne Reintoft, forfatter Lars Olsen, børne- og familieforsker Per Schultz-Jørgensen, stifter af Forlaget Jurainformation Erik Vølund Mortensen samt Hardy Hansen, tidligere formand for fagforbundet SiD.

Kritisk Socialpolitisk Netværk blev dannet sidste efterår. Netværket er en bredt sammensat gruppe af socialpolitiske aktører fra græsrodsbevægelser, interesseorganisationer, forskermiljøer, fagbevægelsen og socialpolitikkens praktikere.

Socialpolitisk tænketank

Udover det socialpolitiske opråb arbejder netværket også med at undersøge mulighederne for at stable en socialpolitisk tænketank på benene. 

– Der er tale om et langt sejt træk. Men vores ønske er at kunne fremlægge konkrete, veldokumenterede oplæg om, hvordan tingene kan gøres bedre i forhold til socialpolitikken, siger Knud Vilby.

Netværket har fået positive tilbagemeldinger på det socialpolitiske opråb og mødes i næste uge for at diskutere yderligere tiltag i forhold til at sætte socialpolitikken på dagsordenen. Med i overvejelserne er blandt andet en høring.

Kritisk socialpolitisk netværk er åbent for alle. Du kan komme med på netværkets mailliste ved at sende en mail til info@socialpolitisk-platform.dk

Netværket har oprettet Socialpolitisk Platform til at understøtte sine aktiviteter. Følg platformen på Facebook eller læs med på socialpolitisk-platform.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. mar. 2019 - 08:28   29. mar. 2019 - 08:30

Velfærd

ur@arbejderen.dk