20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Kræver minister afhørt i Irak-tortursag

Juridisk sværdslag i Østre Landsret

Kræver minister afhørt i Irak-tortursag

De kommende uger venter et juridisk sværdslag i Østre Landsret om, hvem der skal indkaldes som vidner, før sagen om de irakiske torturofre fra Operation Green Desert i Irak i 2004 starter op til foråret. 72 retsdage er foreløbig afsat til sagen.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade er blandt de vidner, som advokat Christian Harlang kræver afhørt i sagen om de 27 irakiske torturofre.
FOTO: Nikolaj Grøn/Forsvarsgalleriet
1 af 1

Tidligere forsvarsminister Søren Gade skal afhøres i den såkaldte Operation Green Desert-sag om dansk medansvar for tortur i Irak i 2004.

Det mener Christian Harlang, der er advokat for de i alt 27 irakiske irakiske torturofre, der kræver en symbolsk erstatning for den mishandling, som irakiske politisoldater udsatte dem for, efter at danske soldater tog dem til fange under Green Desert-operationen.

Nu får irakerne – langt om længe – adgang til retfærdighed. Deres alvorlige sag fortjener at blive grundigt behandlet.
Christian Harlang, advokat

 

– Det er mit klare indtryk, at ledelsen af den danske bataljon i Irak meddelte til den øverste ledelse i Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet, at Operation Green Desert var en fiasko og at man havde taget uskyldige civile til fange. Og ministeriet gav med al sandsynlighed herefter instrukser om, hvordan Forsvaret skulle håndtere fiaskoen, siger Christian Harlang til Arbejderen.

Han uddyber:

– Jeg arbejder ud fra den hypotese, at den daværende forsvarsminister Søren Gade personligt var involveret i ordren om at de uskyldige irakiske bønder skulle overgives til de irakiske myndigheder. Derfor vil jeg gerne afhøre den tidligere forsvarsminister Søren Gade og hans nærmeste foresatte i håb om at få sandheden frem om den mislykkede Operation Green Desert.

– Jeg fører sagen for mine klienters skyld. Men derudover har sagen også betydning for Danmark. Danmark har som krigsførende nation brug for et retsopgør med de graverende militære og politiske fejl, som blev begået af toppolitikere som Søren Gade.

Østre Landsret har netop afsat 72 retsdage til sagen, som starter i april næste år. De kommende uger venter et juridisk sværdslag om, hvem der skal indkaldes som vidner.

Udover den tidligere forsvarsminister, kræver advokaten også en række involverede danske officerer, soldater og embedsfolk i Forsvarskommandoen og i Forsvarsministeriet, afhørt. Også de irakiske torturofre og de retsmedicinere, der har undersøgt dem og dokumenteret torturen, skal afhøres.

I sidste uge afleverede advokat Christian Harlang den seneste stævning. Endnu en irakisk mand, der blev anholdt under Operation Green Desert og tortureret, kræver nu erstatning. Dermed er antallet af irakiske torturofre, der kræver erstatning ovenpå den dansk ledede operation, nu oppe på 27.

Mørklægning

– Jeg håber, at Forsvarsministeriet og Kammeradvokaten tager skeen i den anden hånd og vil medvirke til, at vi får sagen belyst ordentligt, i stedet for – som hidtil – at spilde tiden med at forsøge at hale sagen i langdrag, siger irakernes advokat Christian Harlang til Arbejderen.

– I fem år har man nægtet de irakiske torturofre adgang til retfærdighed og oprejsning og erstatning. Nu får irakerne – langt om længe – adgang til retfærdighed. Deres alvorlige sag fortjener at blive grundigt behandlet. Det betyder, at Forsvarsministeriet og Kammeradvokaten må stoppe mørklægningen og lægge alle oplysninger frem, så vi kan få sagen opklaret.

Under Green Desert-operationen blev 37 irakere anholdt og udleveret til den frygtede al-Jamiat politistation, hvor de blev udsat for tortur.

Irakerne har siden 2011 forsøgt at få deres erstatningssag prøvet ved en dansk domstol, fordi de mener, at den danske stat har et medansvar for tortur, fordi det var danske soldater, der tog dem til fange og udleverede dem. Men irakerne er blevet mødt med en række juridiske hindringer fra både dansk militær og regeringen, som har forsøgt at stoppe, at irakerne kunne få deres sag for en dansk domstol.

Først hævdede Forsvarsministeriet, at irakernes sag var forældet. Så krævede ministeriet, at irakerne skulle stille med en garanti på 40.000 kroner hver for overhovedet at få lov til at føre sagen. Dette krav blev underkendt i Højesteret og i september sidste år tildelte Procesbevillingsnævnet irakerne fri proces til at føre sagen, fordi den er principiel. Endelig besluttede Østre Landsret i august, at sagen ikke var forældet.

Har brugt seks millioner

Alt i alt har regeringen brugt næsten seks millioner kroner på – forgæves – at bremse de 27 irakiske torturofres erstatningssag mod regeringen.

Helt præcist har Forsvarsministeriets forsøg på at undgå sagen kostet 5.995.853 kroner og 95 øre i honorar til statens advokat, Kammeradvokaten, viser et svar fra ministeriet til Politiken.

Både SF, Radikale og Enhedslisten er stærkt kritiske overfor udgifterne til at forsøge at stoppe Green Desert-sagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2016 - 14:38   16. nov. 2016 - 20:14

Fangesag

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her