14 Nov 2018  

KBH: Overskyet, 9 °C

KPiD skal tage beslutning om samling

Kongres i pinsen

KPiD skal tage beslutning om samling

Samling af kommunisterne, de offentligt ansattes overenskomstkamp og styrkelse af EU-modstanden er til debat på KPiD's kongres i weekenden.

Fra KPiD's sidste kongres i 2015.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) holder kongres i pinsen. En af de store debatter kommer til at dreje sig om samling af de to kommunistiske partier KPiD og KP (Kommunistisk Parti).

Samarbejdet mellem kommunisterne har kørt rigtig godt de sidste tre år. 
Arne Cheller, formand KPiD

Meningerne om det spørgsmål er delte i partiet.

– Der er kommet en række forslag fra afdelingerne om samling af de to partier i et fælles kommunistisk parti. Men der er også forslag om, at der ikke skal ske en samling, men at vi skal fortsætte med at samarbejde, siger Arne Cheller, formand for KPiD.

– Den debat kommer nok til at fylde meget på kongressen. Jeg håber, at vi kommer videre i forhold til samling af kommunisterne i Danmark, men det er noget kongressen tager stilling til, tilføjer han.

Tre års samarbejde

På KPiD's sidste kongres i 2015 var der også debat om samling af kommunisterne Her blev et forslag om at arbejde for samling i et fælles parti i den kommende kongresperiode nedstemt. 

>> LÆS OGSÅ: KPiD får ny formand

I stedet blev følgende forslag vedtaget: 

"Med det mål at kommunisterne i Danmark samles i ét kommunistisk parti, arbejder partiet for at styrke samarbejdet mellem de eksisterende kommunistiske partier om fælles formål og fælles politiske sager lokalt og på landsplan."

– Det samarbejde har kørt rigtig godt de sidste tre år. Vi har gennemført mange fælles aktiviteter for eksempel i kampen mod NATO, omkring EU-modstanden og stillet sammen op til regions- og kommunalvalg. Derudover har en række lokalafdelinger samarbejdet omkring lokale spørgsmål, siger Arne Cheller.

I perioden lige efter KPiD's sidste kongres var Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) med i det kommunistiske samarbejde, men partiet er gledet mere og mere ud på baggrund af sin beslutning om at fastholde og styrke sit arbejde i Enhedslisten. Det betød blandt andet, at DKP afviste at være med i en fælles kommunistisk opstilling til kommunalvalget. 

– I den situation så vi større muligheder i at samarbejde med Kommunistisk Parti, hvor vi set i forhold til vores principprogrammer er enige om så godt som alt. Med de angreb, vi er udsat for, er der brug for at kommunisterne kommer til at stå stærkere i arbejderbevægelsen. Det vil vi gøre med et fælles parti, siger Arne Cheller.

>> LÆS MERE: Støtte til samling af kommunistiske partier

Kommunistisk Parti holdt kongres i februar i år. Her var der enstemmig opbakning til at gennemføre en  samling med KPiD. 

EU-modstand og faglig kamp

KPiD's tre dage lange kongres skal diskutere mange andre ting end samling. Højt på dagsordenen står for eksempel styrkelse af EU-modstanden.

– Det er meget vigtigt, at vi får styrket arbejdet i Folkebevægelsen mod EU over hele landet op til valget til EU-parlamentet i maj næste år. Vi skal sikre mindst et mandat til Folkebevægelsen i en svær situation, hvor Enhedslisten har valgt at stille op som parti, forklarer Arne Cheller.

Tidligere har Enhedslisten opfordret til at stemme på Folkebevægelsen.

Også styrkelse af fredsarbejdet, solidaritet med palæstinensernes kamp, og USA's agressive fremfærd blandt andet i forhold til atomaftalen med Iran kommer op på kongressen.

– Og så skal vi selvfølgelig diskutere situationen i fagbevægelsen efter de offentligt ansattes overenskomstkamp, og hvad den betyder for blandt andet de kommende overenskomstforhandlinger på det private område, forklarer Arne Cheller

– Her lægger vi som kommunister vægt på at vi vandt noget med den solidaritet, der blev opbygget mellem de forskellige grupper af offentligt ansatte, og opbakningen fra de privat ansatte. Det kan bruges i kampen for at skabe en mere aktiv fagbevægelse, tilføjer han.

KPiD's kongres foregår i København og varer fra lørdag til mandag.

18. maj. 2018 - 08:10   22. maj. 2018 - 14:09

Kommunister

ur@arbejderen.dk