15 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, dis, 8 °C

KPiD siger ja til proces mod nyt parti

Beslutning på kongres

KPiD siger ja til proces mod nyt parti

De to kommunistiske partier KPiD og KP har nu begge sagt ja til at indlede forhandlinger omkring dannelsen af et nyt fælles kommunistisk parti.

Arne Cheller blev genvalgt som formand for KPiD.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) besluttede på sin kongres i pinsen at indlede forhandlinger med Kommunistisk Parti med henblik på dannelse af et nyt kommunistisk parti.

Andre forslag om en hurtigere proces blev droppet.

Processen med forhandlinger skal ifølge beslutningen afsluttes i løbet af det kommende halve år. Det vil sige, at der skal ligge et resultat senest i slutningen af november måned. 

Derefter skal resultatet af forhandlingerne ud til diskussion i KPiD's afdelinger rundt omkring i landet, fremgår det af beslutningen på kongressen. Der er ikke sat nogen tidsgrænse for den del af processen.

Kompromis

Beslutningen er udtryk for et kompromis, oplyser Arne Cheller, der er blevet genvalgt som formand for KPiD.

>> LÆS OGSÅ: KPiD får ny formand

– Det var det, der kunne vedtages. Forslaget blev sammenfattet i kongresudvalget, så vi kan komme videre, siger Arne Cheller til Arbejderen.

Der lå en række forslag fra afdelingerne omkring samlingsprocessen. Blandt dem nogle der ønskede en hurtigere proces. Men alle andre forslag end kongresudvalgets faldt bort.

Holdningerne for og imod samling af de to partier dominerede debatten på den tre dage lange kongres.

Den nye landsledsles, der blev valgt på kongressen, skal nu tage initiativ til at indlede forhandlingerne med Kommunistisk Parti. Efterfølgende skal landsledelsen formulere grundlaget for den medlemsdiskussion, KPiD's afdelinger skal gennemføre omkring resultatet af forhandlingerne.

Når medlemsdiskussionen er afsluttet, skal KPiD tage stilling til resultatet af forhandlingerne på en ekstraordinær kongres.

Mangeårig debat

KPiD's beslutning betyder, at den endelige afgørelse om samling af de to kommunistiske partier efter al sandsynlighed er skubbet til engang i 2019.

Diskussionerne om en eventuel samling har kørt i en række år. På KPiD's forrige kongres tilbage i 2015 blev et forslag om at arbejde for samling i et fælles parti nedstemt. I stedet blev det besluttet at arbejde for at styrke samarbejdet mellem de eksisterende kommunistiske partier omkring konkrete sager.

I de sidste tre år har KPiD og KP for eksempel stillet op på en fælles liste til kommunal- og regionsvalget, været sammen om protester mod NATO, samarbejdet i EU-modstanden og været fælles omkring forskellige lokale initiativer.

Kommunistisk Parti (KP) holdt kongres i februar i år. Her var der enstemmig opbakning blandt de delegerede til at gennemføre en samling med KPiD.

"Vi kæmper for kommunistisk enhed og er klar til en sammenlægning med KPiD, hvis muligheden opstår efter KPiD's kongres i maj", slog landsledelsen fast i sin beretning til KP's kongres.

23. maj. 2018 - 08:07   23. maj. 2018 - 08:10

Kommunister

ur@arbejderen.dk
KPiD
  • Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) blev dannet i november 1993 som en konsekvens af partiopgøret i DKP i 1990. En gruppe forlod DKP og dannede den partiforberedende gruppe Kommunistisk Forum i 1990. Tre år senere blev partiet stiftet. 
  • KPiD udgiver månedsbladet Kommunist, har hjemmesiden kommunisterne.dk og afholder hvert år K-Festival i Nørrebroparken i august måned.
  • Arne Cheller har været partiets formand siden 2015.
  • KPiD afholdt sin 12. kongres fra lørdag den 19. maj til mandag den 21. maj i København.