01 Mar 2021  

KBH: Let skyet, 8 °C

Kommunistisk Parti har fået ny formand

Konstituerer ny ledelse

Kommunistisk Parti har fået ny formand

Lotte Rørtoft-Madsen er valgt som ny formand for Kommunistisk Parti, efter at partiets mangeårige formand, Jørgen Petersen, har valgt at gå på pension. Partiet har også fået ny daglig ledelse.

Lotte Rørtoft-Madsen er ny formand for Kommunistisk Parti.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kommunistisk Parti har for første gang i sin levetid skiftet formand. Landsledelsen har valgt 61-årige Lotte Rørtoft-Madsen som ny formand.

Det er en vildt spændende og udfordrende opgave at skulle være partiformand. 
Lotte Rørtoft-Madsen

Oprindelig skulle formandsskiftet være gennemført i forbindelse med partiets kongres i den kommende weekend. På grund af den alvorlige coronasituation er kongressen udskudt til den 29. – 30. maj, men så længe vil landsledelsen ikke vente på at gennemføre det planlagte formandsskifte.

– Det er en vildt spændende og udfordrende opgave at skulle være partiformand. Det glæder jeg mig meget til, siger Lotte Rørtoft-Madsen, der indtil nu har arbejdet som formandssekretær i den akademiske fagforening DM.

Inden det arbejdede hun i en årrække som borgmestersekretær i Københavns Kommune. 

– Jeg har været glad for mine forskellige arbejdspladser. Men efter at jeg de seneste 13-14 år har arbejdet som sekretær for valgte af forskellig politisk observans, trækker mit eget politiske liv i mig, konstaterer den nyvalgte formand, der har været organiseret kommunist i mere end 40 år og i en årrække tilbage i 90'erne var redaktør for Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: "Jeg har aldrig tvivlet på den kommunistiske idé"

Lotte Rørtoft-Madsen afløser Jørgen Petersen, der har været formand for Kommunistisk Parti siden partiets stiftelse i 2006, men nu har valgt at gå på pension sammen med sin ægtefælle.

>> LÆS OGSÅ: "Det skal ikke være pensionister, der leder et arbejderparti"

Ny daglig ledelse

Landsledelsen har også valgt en ny daglig ledelse bestående af Lotte Rørtoft-Madsen, Arbejderens redaktør Anders Sørensen, Morten Ahrendt, der er elektriker og medlem af bestyrelsen i Dansk El-Forbund København, samt Jan Mathisen, der er formand for Kommunistisk Parti København.

– Ud over Jørgen Petersen er der en række andre medlemmer af partiets landsledelse, som er på vej ud af ledelsen. Efter at have trukket et stort læs i mange år mener de, at det nu er tid til at trække sig og lade andre tage over. For at sikre tilstrækkelig ledelseskraft i en situation, hvor kongressen er udskudt i fire måneder, har vi valgt en ny daglig ledelse og en ny formand nu, siger Lotte Rørtoft-Madsen.

– Vores parti jo ikke som mange andre partier indrettet, så det er formanden og en snæver daglig ledelse, der bestemmer det hele. At sidde i daglig ledelse er en tillidspost, vi får af landsledelsen, og vi skal først og fremmest udføre de beslutninger, landsledelsen tager. Selvfølgelig skal vi også kunne agere politisk i en omskiftelig tid, men helt grundlæggende er vi en del af et kollektiv, der har det afgørende ord i den sidste ende, forklarer hun.

Det er kun i forhold til den daglige ledelse og formanden, at der er sket ændringer. Den samlede landsledelse fortsætter frem til kongressen i maj, hvor de delegerede vælger en ny landsledelse, der efterfølgende igen skal konstituere sig med daglig ledelse og formand.

Politisk aktiv i en coronatid

Som alle andre er Kommunistisk Parti også stærkt påvirket af coronaepidemien, der gennem de sidste 10 måneder har gjort det meget svært at gennemføre almindelige politiske aktiviteter.

– Aktionsmulighederne er slet ikke de samme som under normale betingelser, så vi venter da utålmodigt på, at Danmark åbner op igen, og situationen normaliseres. Men samtidig mener jeg, at vores parti er kommet godt igennem coronaepidemien. Vi har gennem hele forløbet holdt fast i, at vores afdelinger skal fungere med månedlige medlemsmøder og konkrete aktiviteter, siger Lotte Rørtoft-Madsen.

– Lige nu har vi partimedlemmer i København, der er meget aktive i kampen for at forhindre byggeplanerne på flere af byens grønne områder, andre er aktive i kampen mod ghettoloven og i den faglige kamp, hvor de offentlige overenskomstforhandlinger er aktuelle lige nu. Kommunistisk Parti gennemførte også sidste år en landsdækkende aktionsuge mod, at penge fra regeringens hjælpepakker ender i skattely, tilføjer hun.

>> LÆS OGSÅ: Kommunister efter aktioner mod skattely: Vi fik mange thumbs up

Selvom coronakrisen har skabt store vanskeligheder for at lave politisk arbejde, har den også vist nogle nye muligheder, for eksempel i forhold til at gennemføre digitale møder, forskellige online-aktiviteter og styrke brugen af de sociale medier. Det vil Kommunistisk Parti bruge i sit fremadrettede arbejde, fortæller Lotte Rørtoft-Madsen.

– Vi arbejder med at påvirke den politiske dagsorden maksimalt i den aktuelle situation. Vi vil blandt andet gennemføre online-debatmøder, styrke vores aktivitet på de sociale medier og gennemføre et online-introduktionsforløb for de nye medlemmer, vi har fået i den seneste tid. For selv under coronaepidemien kommer der nye medlemmer til.

Flere af partiets afdelinger vil i den kommende tid også diskutere og planlægge opstilling til kommunalvalget i november.

Planlægger Rød Sommerlejr

Partiets ledelse regner med at kunne afholde Rød Sommerlejr til juli. Sidste år måtte lejren aflyses på grund af corona.

Sommerlejren samler ellers hvert år omkring 200 progressive mennesker i alle aldre og med forskellig politisk baggrund til en uges debatter og samvær. Her deltager medlemmer af Kommunistisk Parti, men også medlemmer af andre partier og mange, der ikke er partiorganiserede. Lejren er åben for alle interesserede.

– Lejren er meget vigtig. Den fungerer som en politisk saltvandsindsprøjtning, der giver den enkelte deltager inspiration til den politiske kamp i dagligdagen. Som vaccinesituationen ser ud, mener vi, at det er realistisk, at vi vil kunne gennemføre Rød Sommerlejr, måske med forskellige coronarestriktioner, konstaterer den nye partiformand.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2021 - 08:21   20. jan. 2021 - 08:22

Kommunister

ur@arbejderen.dk
Kommunistisk Parti
 • Kommunistisk Parti blev dannet i november 2006 ved en sammenslutning af de to kommunistiske organisationer DKP/ML og Kommunistisk Samling.
 • Lotte Rørtoft-Madsen er i januar 2021 valgt som ny formand for partiet. Hun afløser Jørgen Petersen, der har været formand siden partiets stiftelse. Kommunistisk Parti har en landsledelse på 13 medlemmer og to suppleanter.
 • Partiet har 11 afdelinger rundt omkring i landet.
 • Kommunistisk Parti udgiver Arbejderen og holder hvert år Rød 1. Maj i København og en landsdækkende Rød Sommerlejr, der er åben for alle interesserede.
 • Læs mere på kommunister.dk eller Facebook.
Rød bog: Lotte Rørtoft-Madsen
 • Født 8. maj 1959.
 • Organiseret kommunist siden 1978. Formand for Kommunistisk Parti siden januar 2021. Medlem af partiets landsledelse i en årrække.
 • Har tidligere været redaktør af Arbejderen, arbejdet som tolk, været borgmestersekretær i Københavns Kommune og formandssekretær i den akademiske fagforening DM. 
 • Aleneboende men i fast parforhold.
 • Bor i andelsbolig i den gamle del af Sydhavnen.
 • To voksne børn og tre børnebørn.
 • Aktiv løber.