26 Jun 2019  

KBH: Let skyet, 28 °C

Kommunister vil sætte kog i EU-debatten

Kampagne for daxit

Kommunister vil sætte kog i EU-debatten

Alle medlemmer af Kommunistisk Parti kaster sig det næste halve år ind i en kampagne for at få rejst debatten om daxit bredt i befolkningen.

Fra konferencen i lørdags der samlede medlemmer og venner af Kommunistisk Parti fra hele landet.
FOTO: PN
1 af 1

Kommunistisk Parti startede lørdag en kampagne, der skal være med til at gøde jordbunden for dansk udmeldelse af EU.

Vi skal have udbredt ideen om, at daxit er en mulighed.
Karina Rohr Sørensen

Udgangspunktet for kampagnen er Storbritanniens beslutning om at forlade EU. Det skaber en ny politisk situation, hvor det står klart, at udmeldelse faktisk er en reel mulighed.

EU-elitens svar på brexit er at sætte mere fart over unionsopbygningen. Det sker blandt andet gennem opbygning af EU-militæret, indførelse af bankunion og kapitalmarkedsunion, afskaffelse af vetoretten på flere områder og forslag om, at EU skal have en egentlig økonomi- og finansminister.

– Danskernes valg er enkelt: Vil man køre med toget videre mod Unionen, med Merkel og Macron og den europæiske storkapital i førertrøjen og afstå stadigt mere national selvbestemmelse? Eller vil man træde ud af EU? Status quo er ikke en mulighed i virkelighedens verden, sagde formanden for Kommunistisk Parti Jørgen Petersen i sin velkomst til de omkring 50 medlemmer og venner af Kommunistisk Parti, der deltog i konferencen.

Tre mål

Kommunistisk Parti har tre mål med sin kampagne, forklarede Karina Rohr Sørensen, der er partiets EU-talsperson. 

– Vi skal have udbredt ideen om, at daxit er en mulighed, have fortalt historien om, at EU kan ikke ændres til noget bedre, og styrke Folkebevægelsen mod EU op til valget til EU-parlamentet næste år, sagde hun og tilføjede:

– I dag vil et flertal af danskerne ikke ud af EU. Men samtidig siger et flertal klart nej til mere EU. Det er vigtigt at få formidlet til dem, at status quo ikke findes. Vi skal skabe debat og dialog, der kommer tvivlerne i møde.

>> LÆS OGSÅ: Offensiv eller defensiv EU-modstand

Karina Rohr Sørensen understregede, at der er tale om en stor og svær opgave. Konkret vil Kommunistisk Parti arbejde for, at der i fagbevægelsen, i lokalområderne og andre steder skabes så brede og åbne debatforaer som muligt, hvor der kan diskuteres EU. 

Debat i fagbevægelsen

Særligt vigtigt er det at få taget debatten i fagbevægelsen, hvor mange medlemmer er frustrerede over konsekvenserne af EU's nedskæringspolitik og den fri bevægeligheds forrang over faglige rettigheder.

På konferencen fortalte deltagere fra Aarhus, at tillidsfolk i Østjylland har skabt et EU-fagligt netværk, hvor omkring 25 tillidsfolk med forskellige opfattelser af EU kan tage en åben og konstruktiv debat. Der var en opfordring til at arbejde for lignende initiativer andre steder i landet og i det hele taget bruge alle muligheder for at få diskuteret EU i fagbevægelsen.

Også arbejdet med at styrke Folkebevægelsen mod EU har høj prioritet for Kommunistisk Parti. Der opfordres til, at flere af partiets medlemmer bliver aktive i Folkebevægelsen og er med til at arbejde på at styrke bevægelsen og sikre konkrete aktiviteter, der kan brede EU-debatten ud.

Derudover opfordres partiets medlemmer til at diskutere EU på uddannelsessteder, i miljøbevægelsen, fredsbevægelsen og alle andre steder, hvor de færdes. Kommunistisk Parti vil udgive flere pjecer i løbet af de kommende måneder, ligesom Arbejderen vil have øget fokus på EU. 

Kampagnen varer frem til marts næste år. Herefter vil Kommunistisk Parti kaste sine kræfter ind i kampen for at sikre Folkebevægelsen et godt valg til EU-parlamentet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. sep. 2018 - 08:16   26. sep. 2018 - 08:20

EU-konference

ur@arbejderen.dk