10 Dec 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 4 °C

Kommunister kræver kassebeholdning brugt på velfærd

44 milliarder i kommunekasserne

Kommunister kræver kassebeholdning brugt på velfærd

Der ligger 44 milliarder kroner i landets kommunekasser. Den EU-dikterede budgetlov forhindrer, at de bliver brugt på velfærd. Det vil Kommunisterne på Liste R i Aarhus og København lave om på.

De mange milliarder i kommunekasserne, herunder de godt ti milliarder kroner i Københavns kasse, skal bruges til velfærd, ikke til skattelettelser, understreger Anders Sørensen, Liste R i København.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Der er råd til bedre velfærd i landets kommuner. Hele 44 milliarder kroner ligger og venter på bunden af kommunekasserne, og det er et historisk stort beløb. Det viser en gennemgang, DR har foretaget.

Alene i København er der 10,2 milliarder kroner i kassen, svarende til 34.400 kroner for hver husstand. 

De mange milliarder skal selvfølgelig bruges til at forbedre livsvilkårene for den almindelige borger.
Anders Sørensen, Liste R

Ifølge indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll er det penge, som kommunerne har puget sammen helt uden grund. Han opfordrer derfor kommunerne til at give pengene tilbage til borgerne i form af omfattende kommunale skattelettelser.

Sandheden er dog, at det er Ammitzbølls regering, der med folketingsflertallets accept har lagt loft over, hvor mange penge, kommunerne må bruge på velfærd, påpeger Anders Sørensen, spidskandidat for Kommunisterne i København ved dagens kommunevalg.

Det sker via den såkaldte budgetlov, en lov der er dikteret af Danmarks tilslutning til EU's finanspagt.

– Det er fuldstændig absurd at bruge pengene på skattelettelser, når der samtidig bliver skåret ned på velfærden i kommunerne. Skattelettelser vil jo hovedsagelig komme de mest velstillede til gode, siger Anders Sørensen til Arbejderen.

I stedet må kommunerne sige fra overfor budgetloven, påpeger spidskandidaten for liste R.

– I København lever mere end hver tyvende børnefamilie i fattigdom. De mange milliarder skal selvfølgelig bruges til at forbedre livsvilkårene for den almindelige borger, understreger Anders Sørensen.

I Aarhus, der har næsten to milliarder kroner liggende i kassen, opfordrer Kommunistisk Fællesliste også til, at kommunen bryder med budgetlovens snævre økonomiske rammer.

– Den budgetlov er en konsekvens af, at den danske regering har tilsuttet os til EU's finanspagt. Derfor er EU-spørgsmålet nu rykket helt ind i byrådene. Det skal vi også forholde os til, har en af listens spidskandidater, Hans Nielsen, tidligere udtalt til Arbejderen.

At budgetloven betyder direkte velfærdsforringelser i kommunerne, dokumenterer økonomen Henrik Herløv Lund i to notater, han netop har offentliggjort på sin hjemmeside www.henrikherloevlund.dk.

Med budgetloven følger "et rigidt sanktionssystem, hvor kommunerne for ikke at risikere 'dummebøder' fra regeringen tvinges til i deres forbrug at holde en betydelig sikkerhedsafstand til de af regeringen satte rammer. Hermed underforbruger kommunerne år efter år", skriver Henrik Herløv Lund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2017 - 10:30   20. nov. 2017 - 14:38

KV17

he@arbejderen.dk