19 Jan 2021  

KBH: Overskyet, tåge, 1 °C

Kommunister efter aktioner mod skattely: Vi fik mange thumbs up

Status på kampagneuge

Kommunister efter aktioner mod skattely: Vi fik mange thumbs up

I løbet af den forløbne uge har Kommunistisk Parti gennemført 16 aktioner mod skattely rundt omkring i landet. Alle vegne har aktivisterne mødt stor opbakning til kampen mod skattely.

Fra aktionen lørdag mod BC Hospitality Group.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Gennem hele denne uge har Kommunistisk Parti været på gaden for at protestere imod, at virksomheder i skattely får del i hjælpepakkerne her under coronakrisen.

Kampen mod skattely er en vindersag. Folk er meget positive overfor vores kampagne. 
Allan Rasmussen, Kommunistisk Parti

I alt er det blevet til 16 forskellige aktioner rundt omkring i landet. Protesterne har været rettet mod en række af de virksomheder, der er ejet i skattely, samtidig med at de under coronakrisen har fået penge fra staten til lønkompensation. 

Det drejer sig konkret om Lagkagehuset, BabySam, Synoptik, Sportmaster og BC Hospitality Group.

Lagkagehuset i Roskilde.
Privat

TV2 har afsløret, at ikke mindre end 247 virksomheder, der er ejet helt eller delvist i skattely, har fået penge fra regeringens hjælpepakke til lønkompensation.

Positiv respons

Over alt i landet er de kommunistiske aktivister blevet godt modtaget af folk på gaden. 

– De forbipasserende var enormt positive. Flere sagde: "Hvor er det godt, at I laver det her", siger Mona Jensen fra Kommunistisk Parti afdeling Nord i København, der onsdag aktionerede foran BabySam og Sportmaster i centret Big i Herlev.

Samme melding lyder fra Kommunistisk Parti afdeling Syd, der har lavet aktioner hver dag fra tirsdag til fredag.

Aktion foran Synoptik på Valby Langgade.
Privat

– Vi har fået reaktioner som "godt gået" og "stærkt arbejde". Mange har taget fotos af vores banner, flere har dyttet, når de kørte forbi, og enkelte har hilst os med knyttede næver, siger Rune Jørgensen fra afdeling Syd. 

– Vi fik kun en enkelt negativ reaktion, hvor en råbte "fuck" ud af sin bil, og da vi stod på Frederiksberg, kom flere hen og fortalte os, at det ikke er ulovligt at være i skattely. Det oplevede vi ikke på Vesterbro og i Valby, tilføjer han.

Privat

Jonas Brynnum er også medlem af Kommunistisk Parti afdeling Syd.

– Det er tydeligt, at der er en klar folkelig forståelse for, at det er noget svineri, at hjælpepakkerne går til virksomheder, der prøver at slippe udenom at betale til fællesskabet, konkluderer han.

Samme melding lyder fra kommunisterne fra Nørrebro, Østerbro og Amager, der også har været på gaden. 

– Kampen mod skattely er en vindersag. Folk er meget positive overfor vores kampagne. Mange stak tommelfingeren i vejret, og en buschauffør dyttede, fortæller Allan Rasmussen fra Kommunistisk Parti afdeling Nørrebro/Østerbro, der har gennemført aktioner tre dage i løbet af ugen.

– Mange kom med anerkendende kommentarer, gav thumbs ups og tog fotos af vores skilte mod skattely. Flere fortalte også, at de er begyndt at boykotte Lagkagehuset, efter at det er kommet frem, at virksomheden er ejet i skattely, siger Casper Lund fra Kommunistisk Parti Amager, der torsdag aktionerede foran Lagkagehuset på Christianshavn.

– Det stemmer meget godt overens med den opfattelse, jeg havde på forhånd, at de fleste uanset politisk ståsted har den holdning, at virksomheder i skattely, der ikke vil bidrage til fællesskabet, ikke skal have coronastøtte, tilføjer han.

Også udenfor København har der været fin opbakning til Kommunistisk Partis aktioner.

– Folk tog meget godt imod os, da vi aktionerede foran Sportmaster i Holbæk torsdag. Flere foreslog, at vi også stillede os op på den modsatte side af gaden, hvor Lagkagehuset og Synoptik ligger. Mange har hørt om, at virksomheder i skattely får penge fra hjælpepakkerne, og synes, at det er noget svineri, siger Nynne Pagels fra Kommunistisk Parti Vestsjælland.

Foran Sportsmaster i Holbæk.
Privat

I Aarhus var der fredag aktion mod Sportmaster 

– I Danmark er det desværre ikke ulovligt at holde til i skattely, men det er umoralsk, og det er ikke at vise samfundssind. 247 selskaber, som holder til i skattely, har tilsammen modtaget 261 millioner kroner fra staten til lønkompensation. Og Sportmasters ejere har modtaget mere end 14 millioner kroner, men ikke betalt skat i Danmark siden 2014. De vil altså gerne have hjælp fra fælleskassen, men de vil ikke selv betale til den, sagde Birthe Sørensen fra Kommunistisk Parti Aarhus i sin tale ved aktionen foran Sportmaster på Strøget i Aarhus.

– Kommunistisk Parti mener, hjælpepakker kun skal gives til virksomheder, som bidrager til fællesskabet og betaler skat. Vi siger nej til skattely. Vi kræver en effektiv lovgivning, som stopper skattely, tilføjede hun.

Kommunisterne i Aalborg var også på gaden fredag for at protestere mod skattely. 

– Vi stod foran Sportmaster med banner og plakater og fik både anerkendende bemærkninger og hovedrysten med på vejen fra forbipasserende. Synoptik og Lagkagehuset fik ligeledes en hilsen med på vejen. Også de står på listen over de i alt 247 selskaber, der har modtaget lønkompensation fra staten, på trods af at de i sidste ende er helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely, siger Connie Trudslev fra Kommunistisk Parti Nordjylland.

Fra aktionen i Aalborg fredag.
Mathias Hjort Jensen

I Odense var der aktion foran Synoptik fredag.

– Den generelle holdning blandt de folk, jeg snakkede med, var, at det er for galt, at virksomheder i skattely har fået del i hjælpepakkerne. Flere sagde, at de håbede, regeringen ville forbyde det. Jeg talt også med en gruppe unge, som sagde, at de ville boykotte de her butikker, fortæller Gyval Kalland fra Kommunistisk Parti Syddanmark.

Kampagneugen sluttede lørdag, hvor der dels var aktion i Kalundborg foran Sportmaster, og hvor medlemmer af Kommunistisk Partis afdelinger i København aktionerede mod BC Hospitality Group, der blandt andet ejer Bella Centret og Hotel Bella Sky på Amager.

BC Hospitality Group modtager også penge fra coronahjælpepakkerne, samtidig med at virksomheden er ejet i skattely.

– Allan Agerholm, direktør i BC Hospitality Group, var en af de første, der var ude og kritiserer hjælpepakkerne for ikke at være omfattende nok og kræve mere. Men milliarderne fra hjælpepakkerne skal ikke gå til virksomheder, der forsøger at slippe for at betale skat i Danmark, siger Jan Mathisen, formand for Kommunistisk Parti København.

Aktion i Odense fredag.
Privat

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jun. 2020 - 11:06   15. jun. 2020 - 12:17

Skattely

ur@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Kommunistisk Parti
  • Kommunistisk Parti blev dannet i november 2006 ved en sammenslutning af de to kommunistiske organisationer DKP/ML og Kommunistisk Samling.
  • Lotte Rørtoft-Madsen er i januar 2021 valgt som ny formand for partiet. Hun afløser Jørgen Petersen, der har været formand siden partiets stiftelse. Kommunistisk Parti har en landsledelse på 13 medlemmer og to suppleanter.
  • Partiet har 11 afdelinger rundt omkring i landet.
  • Kommunistisk Parti udgiver Arbejderen og holder hvert år Rød 1. Maj i København og en landsdækkende Rød Sommerlejr, der er åben for alle interesserede.
  • Læs mere på kommunister.dk eller Facebook.