04 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Klager over Blackstone hober sig op i Huslejenævnet

Dyr husleje og manglende vedligehold

Klager over Blackstone hober sig op i Huslejenævnet

Ulovlige huslejestigninger og manglende vedligeholdelse. Lejerne i Blackstones ejendomme i København klager i massevis over kapitalfonden – og får medhold i Huslejenævnet.

1 af 1

Lejere, der bor i ejendomme, som er blevet opkøbt af den amerikanske kapitalfond Blackstone, står i kø for at klage over de forhold, de bliver budt, når kapitalfonden rykker ind.

Blackstone og deres danske samarbejdspartner, 360North, er involveret i ikke mindre end 155 verserende og afsluttede sager i Huslejenævnet Hovedstaden. Det viser en aktindsigt, Arbejderen har fået.

Antallet af klager afdækker jo, at der er noget helt galt med Blackstone og 360North.
Claus Højte, LLO Hovedstaden

Klagerne handler især om uretmæssige huslejestigninger, forkerte varslinger og manglende vedligeholdelse af bygninger.

– Tallet kommer ikke bag på mig. LLO har nemlig indbragt cirka halvdelen af sagerne, siger sekretariatschef hos Lejernes Landsorganisation (LLO) Hovedstaden, Claus Højte, til Arbejderen.

Huslejenævnet i København har cirka 1500 sager om året.

– Det vil sige, at Blackstone med sine 155 sager udgør cirka ti procent af samtlige sager i nævnet. Det er helt vanvittigt. Blackstone ejer jo kun cirka 170 ejendomme ud af mange tusinde ejendomme i København. Antallet af klager afdækker jo, at der er noget helt galt med Blackstone og 360North.

Lejerne og LLO får medhold i langt størstedelen af sagerne. Blackstone har kun fået medhold i seks sager, viser aktindsigten.

Aggressiv boligforvaltning

Der er ikke noget nyt i, at udlejere forsøger at vride penge ud af lejerne, mener Claus Højte.

– Men det "daglige tovtrækkeri", som vi har med de almindelige udlejere, medfører slet ikke så mange sager som dem, vi nu oplever med Blackstone.

I LLO oplever man, at den amerikanske kapitalfonds indtog på det danske boligmarked har ført til en helt anderledes jagt på lejerne.

– Jeg undrer mig over, om Blackstones aggressive adfærd skyldes, at de simpelthen ønsker at få de lejere, som de overtager, ud af ejendommen. For når de nuværende lejere er væk, kan Blackstone sætte deres lejligheder i stand og tredoble huslejen, siger Claus Højte.

LLO samlede i april omkring 100 Blackstone-ramte lejere til fællesmøde om erfaringerne med Blackstone og mulighederne for at beskytte sig og protestere mod kapitalfondens metoder.

– Flere af de fremmødte lejere fortalte enslydende historier om deres oplevelser med Blackstone – om hvordan deres kælder- og loftrum bliver tømt, og taget bliver flået af uden varsel. Og man kan ikke få fat i en vicevært, hvis der er sket en vandsprængning.

Over hele København

Aktindsigten over klagerne i Huslejenævnet afslører samtidig det omfattende omfang af Blackstones opkøb af lejligheder i København. Klagerne over Blackstone kommer nemlig fra lejere overalt i København. Klagerne kommer fra beboere på ikke mindre end 84 adresser, som Blackstone har overtaget.

Også i fagbevægelsen er man opmærksom på den nye store spiller på det danske boligmarked. Hos 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (3F BJMF) forsøger man at holde et vågent øje med de byggepladser, hvor Blackstone sætter lejligheder eller hele bygninger i stand.

– Vi har foreløbig fundet ét firma uden overenskomst, som vi har sat på vores konfliktliste. Det er firmaet D&O Totalentreprise ApS. Firmaet er oprettet af nogle herboende litauere, der henter underbetalte litauiske arbejdere til Danmark for at sætte ejendomme i stand for den rige kapitalfond Blackstone, fortæller faglig medarbejder hos 3F BJMF, Rasmus Kreutzmann, til Arbejderen.

Politikere klar til at gribe ind

Problemet med Blackstone og andre kapitalfondes opkøb af danske boliger er så omfattende, at det er blevet skrevet ind i S-regeringens grundlag – den såkaldte forståelsesaftale "Retfærdig retning for Danmark", som Socialdemokratiet har indgået med De Radikale, SF og Enhedslisten.

I aftalen giver de fire partier hinanden håndslag på, at der er "... brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger".

Det danske ejendomsmarked er blevet et populært investeringsobjekt hos Blackstone på grund af en særlig paragraf i boligreguleringsloven, som åbner op for, at Blackstone – og andre investorer – kan sætte huslejen i vejret, hvis de renoverer ejendommen eller enkelte lejligheder.

Profit på 20 procent

Blackstone tjener gode penge på lejerne i København. Når Blackstone rykker ind og overtager lejligheder, går den amerikanske kapitalfond systematisk i gang med at istandsætte lejlighederne. Det kræver kun en forholdsvis lille investering at "istandsætte" lejlighederne – og herefter kan Blackstone, med boligreguleringsloven i hånden, sætte huslejen i vejret.

– Afkastet på Blackstones investeringer i de enkelte lejligheder – hvor Blackstone investerer penge i at renovere en lejlighed for bagefter at sætte huslejen op – er på op til 23 procent. Det er et meget højt afkast på et investeringsmarked, hvor der generelt er en negativ rente, siger Claus Højte fra LLO.

Tallene har Claus Højte fra Blackstones egne beregninger, som kapitalfonden har måttet fremlægge i Huslejenævnet i sager, hvor lejere har klaget over urimelige huslejestigninger som følge af Blackstones renoveringer.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få et interview med Blackstone.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2019 - 10:38   05. jul. 2019 - 15:16

Bolig

ml@arbejderen.dk
Klager over Blackstone

Den amerikanske kapitalfond Blackstone og dens danske samarbejdspartner 360North er involveret i ikke mindre 155 verserende og afsluttede sager i Huslejenævnet.

Lejernes klager over kapitalfonden handler især om uretmæssige huslejestigninger, forkerte varslinger og manglende vedligeholdelse af bygninger. Lejerne får medhold i langt størstedelen af sagerne. Blackstone har kun fået medhold i seks sager.

Det viser en aktindsigt, som Arbejderen har fået hos Huslejenævnet.

Aktindsigten afslører også omfanget af Blackstones opkøb i København. Blackstone har opkøbt ejendomme på følgende adresser:

Allersgade 1

Allersgade 2

Allersgade 3

Amagerbrogade 111

Amagerbrogade 118

Amagerbrogade 120

Australiensvej 30

Australiensvej 32

Australiensvej 34

Belgiensgade 4

Bjelkes Allé 18

Bjerregårdsvej 11

Blågårdsgade 12

C. F. Møllers Alle 8

Dag Hammerskjölds Alle 34

Dag Hammerskjölds Alle 36

Dantes Plads 2

Dantes Plads 4

Dantes Plads 6

Drogdensgade 18

Drogdensgade 20

Drogdensgade 22

Dronningens Tværgade 32

Dronningens Tværgade 34

Dronningens Tværgade 36

Dronningens Tværgade 38

Dronningens Tværgade 40

Dronningens Tværgade 42

Dronningens Tværgade 44

Englandsvej 2

Esplanaden 14

Fiskedamsgade 23

Flensborggade 61

Fredensgade 7

Gormsgade 2

H. C. Andersens Boulevard 33

Hallandsgade 6

Heimdalsgade 12

Herluf Trolles Gade 3

Jagtvej 183A

Lombardigade 7

Løngangsgade 37A

Mølle Alle 23

Nordre Frihavnsgade 91

Norgesgade 7

Nyborggade 6

Nørrebrogade 34

Nørrebrogade 41

Nørrebrogade 156

Nørrebrogade 174

Nørrebrogade 175

Nørrebrogade 176

Nørre Farimagsgade 62

Ole Suhrs Gade 4

Peder Skrams Gade 5

Rantzausgade 30

Rantzausgade 42A

Rantzausgade 42B

Rantzausgade 42C

Rantzausgade 58A

Reventlovwsgade 10

Robert Jacobsens Vej 25

Sankt Jørgens Alle 4

Skoleholdervej 77

Sommerstedgade 11

Sommerstedgade 12

Store Kongensgade 44

Stormgade 35

Sundbyvester Plads 3

Thorupgård Alle 6

Thorupgård Alle 8

Thorupgård Alle10

Trøjborggade 8

Trøjborggade 10

Trøjborggade 12

Ved Klosteret 2

Vendersgade 13

Vester Voldgade 86

Vester Voldgade 88

Vester Voldgade 90

Vesterbrogade 51

Øresundsvej 1

Øresundsvej 3

Østerbrogade 41