26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Kampen for forbrugereje fortsætter

Efter stop for Radius-salg

Kampen for forbrugereje fortsætter

Elnettet i København skal overtages af forbrugerne eller kommunerne. Den nuværende løsning – hvor et børsnoteret aktieselskab ejer elnettet – er ikke en god løsning, mener Enhedslisten.

Hvert år stikker Radius' ejer, Ørsted, mellem 500 og 700 millioner kroner i lommen.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det første slag i kampen om elnettet i København og store dele af det øvrige Sjælland er slut. Regeringen kunne ikke samle flertal til sine planer om at sælge Radius.

Vi skal udnytte den folkelige opbakning, der er lige nu, til at kæmpe for, at elnettet igen kommer på forbrugernes eller kommunale hænder.
Pelle Dragsted, Enhedslisten

Men kampen er ikke slut. Nu gælder det om at sikre, at forbrugerne eller kommunerne får ejerskabet over elnettet, mener Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted. 

– Vi har fået forhindret et salg, hvor elnettet i København og store dele af det øvrige Sjælland kunne være endt hos en udenlandsk kapitalfond. Det var godt. Og vi har skabt opmærksomhed omkring, hvem der ejer vores elsektor. Det er endnu et nederlag til privatiseringsfanatikerne, siger Pelle Dragsted til Arbejderen.

Forbrugerne skal overtage

Men der er også problemer i det nuværende ejerskab, påpeger han. Ørsted er nemlig et børsnoteret aktieselskab, som hvert år trækker mellem 500 og 700 millioner kroner ud af Radius' monopol på elnettet.

– Det er over 500 kroner per husstand, som Ørsted stikker ned i lommen i ren fortjeneste. Hvorfor skal der være nogen, der tjener så mange penge på et monopol, som forbrugerne selv har betalt for at bygge op? I resten af Danmark er elnettet forbrugerejet, hvor overskudet går tilbage til forbrugerne.

Pelle Dragsted mener, at det var en fejl, at elnettet blev solgt til aktieselskab Ørsted, som staten kun ejer halvdelen af.

– Derfor skal vi udnytte den folkelige opbakning, der er lige nu, til at kæmpe for en løsning, hvor elnettet igen kommer på forbrugernes eller kommunale hænder. Det vil jeg arbejde for – og forsøge at få et eventuelt nyt flertal efter et valg med på.

Ørsted vil fortsat gerne sælge Radius. På sin hjemmeside skriver Ørsted blandt andet, at "Ørsteds ledelse vurderer fortsat, at det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at eldistributionsforretningen, privatkunde-forretningen for el og gas samt forretningen for udendørsbelysning overgår til et nyt ejerskab".

– Den mulighed skal vi gribe politisk og sikre en politisk forhandlet udskillelse af Radius – ikke et udbud – så vi sikrer, at elnettet kommet tilbage til samfundet og fællesskabet til en rimelig pris.

Pelle Dragsted meddelte i sidste uge, at han stiller op til Ørsteds bestyrelse. I et opslag på Facebook bad han om hjælp til at dele budskabet om, at han stiller op. Opslaget er med næsten 4000 delinger på bare én uge blevet hans mest delte opslag nogensinde.

– Det siger noget om, at folk er dødtrætte af privatiseringsdagsordenen. Efter DONG, TDC, Seruminstituttet og Københavns Lufthavn siger folk stop. Vi skal bruge folkestemningen til at tage udliciterede opgaver tilbage. Der foregår en ideologisk kamp i Danmark lige nu. Vi har befolkningen på vores side. Det skal vi udnytte, mener Pelle Dragsted.

Tavshed hos S

Socialdemokratiet vil ikke løfte sløret for, hvor langt partiet er klar gå 

– Socialdemokratiet politik er, at al vitale infrastruktur, som eksempelvis elnettet, er ejet af enten forbrugerne eller i et 50 procent offentligt ejet selskab. Vi kommer ikke til at tage stilling til på denne side af et valg, om elnettet og Radius skal sælges til enten forbrugerne eller kommunerne, siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht til Arbejderen.

Arbejderen har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra SF.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2019 - 16:00   14. jan. 2019 - 16:06

Elnet

ml@arbejderen.dk