26 May 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

København vil lukke bemandede toiletter

Protester mod spareplan

København vil lukke bemandede toiletter

Mandag er der demonstration mod lukning af de bemandede offentlige toiletter i Københavns centrum. Der er også igangsat en underskriftsindsamling.

De bemandede offentlige toiletter ved Nyhavn.
FOTO: Københavns Kommune
1 af 1

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune skal på mandag den 19. november tage stilling til en spareplan, der blandt andet betyder lukning af byens syv bemandede toiletter.

De bemandede toiletter har hvert år omkring 2,5 millioner besøgende. 

Ansatte og andre utilfredse københavnere vil mandag klokken 14.30 demonstrere bag Københavns Rådhus mod planerne. Der er også igangsat en underskriftsindsamling for bevarelse af de bemandede toiletter på skrivunder.net.

FOA 1, der organiserer de ansatte, står bag både underskriftsindsamling og demonstration.

– Bemandede offentlige toiletter gøres rent efter hvert besøg. Det betyder at de hele tiden er rengjorte og behagelige at benytte – i modsætning til ubemandede toiletter, som ofte er rigtig ulækre, siger Jesper Hesselholdt, faglig sekretær i FOA 1.

66 skal fyres

De bemandede toiletter har hvert år omkring 2,5 millioner besøgende. De er placeret centralt i byen på de steder, hvor der kommer allerflest mennesker som for eksempel Nørreport Station, Nyhavn og Strøget.

Der kan spares 6,9 millioner kroner i 2019 ved at nedlægge alle bemandede toiletter.

Samlet skal er der et sparekrav på 37 millioner på teknik- og miljøområdet næste år. Det skyldes blandt andet, at der i budgetaftalen for 2019 ikke er afsat penge til et økonomisk tab på 12,4 millioner kroner på grund af lovændringer på containerområdet.

Den spareplan, som forvaltningen anbefaler, betyder nedlæggelse af knap 74 fuldtidsstillinger, hvor de 66 skal findes ved fyringer.

Legepladser i fare

Der er også fremlagt en alternativ spareplan, der vil betyde langt flere fyringer.

Lukning af byens bemandede legepladser er del af den alternative spareplan. Der er også igangsat en underskriftsindsamling for bevarelse af de bemandede legepladser på skrivunder.net.

"Fingerne væk fra de bemandede legepladser i Københavns kommune: De giver tryghed også for børn, der måske ellers ikke har noget sted at gå hen. Eller hvis forældre ikke har ressourcer til at komme ud i naturen og lave bål. Det er jo uddannede pædagoger med viden om naturliv og et andet overblik, der arbejder på legepladserne,” skriver den pædagogiske fagforening LFS på sin hjemmeside.

– Teknik- og miljøudvalget står med en bunden opgave med at finde besparelser. Uanset hvordan vi griber det an, vil københavnerne komme til at mærke et faldende velfærdsniveau, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, der ikke er med i budgetforliget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. nov. 2018 - 08:23   16. nov. 2018 - 08:30

Budget 2019

ur@arbejderen.dk