12 Dec 2018  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

København dropper dyneløft

Enhedslisten jubler:

København dropper dyneløft

Det er lykkedes for Enhedslisten i København at samle flertal mod at bruge penge på øget kontrol af kontanthjælpsmodtagere.

FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Efter lang tids tovtrækkeri dropper et flertal på Københavns Rådhus et forslag om øget kontrol med kontanthjælpsmodtageres privatliv. I går mandag lykkedes det for Enhedslisten at samle flertal i kommunens beskæftigelsesudvalg mod forslaget, som kalder for "tåbeligt dyneløfteri".

Samtidigt demonstrerede en gruppe arbejdsløse iført dynebetræk ved Københavns Rådhus med sloganet: "Nej tak til dyneløft".

Det er en sejr for de arbejdsløse.
Ninna Hedeager, Enhedslisten

Striden drejer sig om den gensidige forsørgerpligt. Den nye kontanthjælpsreform betyder, at samboende arbejdsløse på kontanthjælp skal bevise, at de ikke har et fast forhold til deres sambo. Ellers risikerer de at miste deres kontanthjælp.

- Vi er rigtig glade. Beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslevs idé om at bruge en masse penge på ekstra dyneløft er nu skrottet. Det er en sejr for de arbejdsløse, som har stået op for deres ret til et privatliv, siger Ninna Hedeager, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.

Tilbage i februar måtte politikerne i Beskæftigelsesudvalget opgive at vedtage en model for den fremtidige kontrol af, hvor vidt en kontanthjælpsmodtager lever sammen med sin kæreste og derfor skal have beskåret sin indtægt efter reglerne i kontanthjælpsreformen. 

Anna Mee Allerslev (R) ønskede at bruge over en halv million kroner på kontrol med samboende kontanthjælpsmodtagere. 

Sagen blev dengang skudt til hjørne, da hverken tilhængere eller modstandere af mere kontrol kunne mønstre et flertal i Beskæftigelsesudvalget. Men i går fik Enhedslisten opbakning til et forslag om ikke at bruge flere penge på kontrol. Det skete med opbakning fra Socialdemokraterne, SF og Liberal Alliance.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2014 - 10:26   03. jun. 2014 - 13:47

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Gensidig forsørgerpligt
  • Med kontanthjælpsreformen, som trådte i kraft 1. januar i år, indførte regeringen gensidig forsørgerpligt overfor samboende par, hvor den ene er på kontanthjælp.
  • Den nye regel forventes at spare statskassen for 159 millioner kroner i 2014 og godt 300 millioner årligt fra 2015 og fremover.
  • Omkring 12.000 bliver ramt af reglen. Tænketanken Kraka har beregnet, at de i gennemsnit vil miste 41.700 kroner om året, når reformen er helt indfaset i 2015.