22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Jens vil fortsætte som vagthund i byrådet

Talsmand for udsatte

Jens vil fortsætte som vagthund i byrådet

Jens Laursen fra Beboerlisten i Randers ser sig selv som talsmand i byrådet for almindelige arbejdere og udsatte grupper.

Jens Laursen (th) på gadefremstød op til sidste valg.
FOTO: Michael Klodos
1 af 1

Da, Jens Laursen for fire år siden blev valgt ind i Randers Byråd for Beboerlisten, udtalte han til Arbejderen, at han ville være vagthund i byrådet for almindelige arbejdere og udsatte grupper.

Det har været en øjenåbner og meget rystende at opleve, hvordan byrådet  fungerer.
Jens Laursen, Beboerlisten

– Og det har jeg været sammen med de to andre byrødder fra Beboerlisten. Det kan jeg sige uden at være selvfed. Beboerlisten har gjort en forskel, siger Jens Laursen.

– Vi har taget en række groteske enkeltsager op i byrådet om afslag på førtidspension, handicapstøtte og lignende, tilføjer han.

En af de sager, Beboerlisten har løftet ind i byrådssalen, handler om en syrisk flygtning, der har fået bortsprængt begge ben og den ene hånd. Han er analfabet, har dårligt hjerte og sidder i kørestol, men bliver alligevel sendt ud i ressourceforløb i stedet for at få en førtidspension.

– Det er den slags praksis, vi arbejder på at ændre, fortæller Jens Laursen, der fortsat gerne være arbejdernes og de udsattes stemme i byrådet, selvom det har været stressende og betydet meget lange arbejdsdage.

Social dumping

– En af de ting, jeg er mest stolt af, er, at vi har været med til at få indført arbejdsklausuler ved udbud. Det betyder, at der skal aflønnes efter gældende kollektive overenskomster på området. Problemet er, at der ikke er nogen kontrolinstans. Det er noget af det, jeg vil arbejde for, hvis jeg bliver valgt igen. Vi skal også have uddannelseklausuler med krav om elever.

Jens Laursen har siden 2011 været formand for Transportgruppen i 3F Randers. Før det arbejdede han som taxachauffør. De sidste fire år i byrådet er hans første møde med det parlamentariske system.

– Det har været en øjenåbner og meget rystende at opleve, hvordan det fungerer. For eksempel blev vigtige papirer gemt for os i oppositionen, da et flertal i byrådet besluttede at gennemføre skolelukningen. Men det værste er, at det reelt er embedsmændene og ikke politikerne, der styrer showet, siger Jens Laursen.

>> LÆS OGSÅ: Læk afslører hemmelige møder om skolelukninger

Beboerlistens vigtigste mærkesag ved dette valg er som altid kampen for at holde huslejerne i ro og bevare den omkostningsbestemte husleje i Randers i stedet for en fri husleje på markedsvilkår. Dertil kommer sikring af velfærd i stedet for diverse prestigeprojekter samt fortsat kamp mod udlicitering.

Jens Laursen peger på, at kommunen har flere dårlige erfaringer med urealistisk lave bud i forbindelse med udbud.

>> LÆS OGSÅ: Fra skraldemændene i Randers til borgerne

– Jeg advarede, da et flertal valgte at lave aftale med RenoNorden om renovation. De var 34 procent billigere end Miljøteam, der havde haft opgaven i over 20 år og kendte hver skraldespand i kommunen. Nu er RenoNorden ved at gå konkurs og vil ud af aftalen med Randers. Den sag kan komme til at koste kommunen mange millioner, siger han.

Aftalebrud

Efter sidste valg pegede Beboerlisten på en Venstre-borgmester mod til gengæld at få en række vigtige udvalgsposter. Det skete også i utilfredshed med den tidligere socialdemokratiske borgmester, som listen mente havde ført blå politik.

– Jeg kan garantere, at vi ikke laver en konstitueringsaftale med de borgerlige den her gang. Da to socialdemokrater i 2015 sprang over til Venstre, fik de absolut flertal sammen med Dansk Folkeparti. Det brugte de til at rense ud i udvalgsformænd fra andre lister, blandt andet mistede Bjarne Overmark fra Beboerlisten sin formandspost. Det var aftalebrud og dybt uhæderligt, erklærer Jens Laursen.

>> LÆS OGSÅ: V og DF bryder aftale

Tidligere har Enhedslisten støttet Beboerlistens opstilling, men i år har partiet valgt at stille op selvstændigt, selvom flere af Beboerlistens kandidater er medlem af Enhedslisten.

– Det er deres beslutning. Ligesom de har besluttet at lave valgforbund med blandt andet Radikale og peger på en radikal borgmester, siger Jens Laursen.

17. nov. 2017 - 08:23   17. nov. 2017 - 08:30

KV 2017

ur@arbejderen.dk
Beboerlisten
  • Beboerlisten er dannet af Randers Lejerforening og har siddet i Randers Byråd siden 1. januar 1994.
  • I dag har listen tre medlemmer i byrådet.
  • Et af byrådsmedlemmerne er Jens Laursen, der blev valgt ind i 2013. Han er 51 år, tidligere taxachauffør og formand for Transportgruppen i 3F Randers. Er gift og har fem børn, hvor den sidste snart flytter hjemmefra. Ikke medlem af noget parti.