13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

"Jeg har aldrig tvivlet på den kommunistiske ide"

Portræt

"Jeg har aldrig tvivlet på den kommunistiske ide"

Lotte Rørtoft-Madsen blev politisk aktiv som teenager og har været organiseret kommunist i snart 40 år. I dag starter hun som fast blogger på arbejderen.dk.

Lotte Rørtoft-Madsen på kommunistisk festival i Nørrebroparken i den forgangne weekend.
FOTO: Niels Gether Nielsen
1 af 1

Som 13-årig læste Lotte Rørtoft-Madsens sin første politiske bog. Hun er aldrig siden stoppet med at studere og tilegne sig politisk viden. 

Jeg kan slet ikke forestille mig et liv uden at være politisk aktiv.

I 43 år har Lotte Rørtoft-Madsen været politisk aktiv, siden 1978 som organiseret kommunist. Mange af Arbejderens ældre læsere husker Lotte som Arbejderens redaktør i perioden fra 1993 til 2000. I dag starter hun som fast blogger på arbejderen.dk.

Det lå ellers ikke i kortene, at Lotte skulle blive kommunist. Hun voksede op på en gård lidt udenfor Svendborg i en grundtvigiansk venstrefamilie.

– Men jeg havde større søskende, der var halvvoksne i 1960'erne. De kom pludselig hjem og havde nogle helt andre tanker end vores venstrebondefar, fortæller Lotte Rørtoft-Madsen.

Husbesættelse

– Da jeg fyldte 13 år forærede min bror mig Suzanne Gieses bog "Derfor kvindekamp". Den gjorde et stort indtryk på mig.

Læsningen førte til politisk handling. Kort tid efter blev Lotte Rørtoft-Madsen aktiv i miljøbevægelsen NOAH og deltog i sin første husbesættelse.

– Siden blev jeg en del af det meget aktive politiske miljø på Svendborg Gymnasium. Her var både DKU'ere, VS'ere, anarkister og mange andre, forklarer Lotte Rørtoft-Madsen.

Sammen med en skolekammerat var hun med til at gennemtrumfe, at undervisningen i nationaløkonomi i samfundsfag også kom til at omfatte læsning af socialdemokraten Gustav Bangs gennemgang af politisk økonomi "Den kapitalistiske samfundshusholdning".

Det var på gymnasiet, at Lotte stiftede bekendtskab med marxismen-leninismen. I 1978 blev hun medlem af Marxistisk Leninistisk Forbund, der kort efter var med til at stifte partiet DKP/ML, som mange år senere nedlagde sig selv for at blive en del af Kommunistisk Parti.

– Jeg kan slet ikke forestille mig et liv uden at være politisk aktiv og være politisk organiseret. Som medlem af et parti står man aldrig alene, men har et kollektiv, hvor man kan diskutere og blive afklaret, hvis man bliver i tvivl om noget politisk, siger Lotte Rørtoft-Madsen.

Den voldsomme nedtur for kommunismen i forbindelsen med Sovjets sammenbrud og murens fald samt de efterfølgende trange år for den kommunistiske bevægelse har aldrig fået hende til at tvivle på den kommunistiske grundide.

– Men jeg kan da godt være i tvivl om, hvad der er gjort rigtigt eller forkert i kommunismens navn, og om vi altid har været præcise nok i vores analyser.

Et år i Albanien

Lotte Rørtoft-Madsen har som den eneste dansker boet et år i det socialistiske Albanien, som DKP/ML havde et tæt forhold til. Fra 1980 til 1981 studerede hun albansk på Tirana Universitet og gik samtidig på Lenin Partiskolen og lærte om politisk økonomi, imperialismeteori og meget andet. 

– Det var en oplevelse for livet. Men det var også benhårdt. Jeg var kun 20 år og den eneste dansker i et land, hvor næsten ingen kunne fremmedsprog. Jeg var nødt til hurtigt at lære albansk.

Efterfølgende har Lotte oversat flere albanske bøger til dansk, og hun arbejdede også som albansk tolk i perioden fra 2000-2007. Men forud for det gik 19 års arbejde på Arbejderen, først som journalist, siden som redaktør.

– På Arbejderen fik jeg den mest alsidige uddannelse, man kan forestille sig. Jeg lærte at skrive, at lede, at organisere, arbejde med mennesker, false avis, få en trykmaskine til at fungere og meget andet. 

Men efter 19 år på Arbejderen skulle der ske noget nyt på den arbejdsmæssige front. Efter syv års arbejde som tolk fik Lotte arbejde som sekretær i Københavns Kommune.

I fritiden fylder det politiske arbejde stadig meget. Lotte Rørtoft-Madsen er medlem af Kommunistisk Partis landsledelse, med i redaktionen af sektionen Teori & Praksis, der jævnligt bringes i Arbejderen, og arbejder på mange måder med teori og kommunistiske analyser af dagens aktuelle spørgsmål.

Men politikken får ikke lov til at fylde det hele. Mindst en gang om ugen er Lotte sammen med sine tre børnebørn på 2, 5 og 8 år. Derudover er hun aktiv løber og har klaret flere halvmarathoner. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2017 - 08:47   23. aug. 2017 - 08:50

Kommunister

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Lotte Rørtoft-Madsen
  • Født 8. maj 1959.
  • Organiseret kommunist siden 1978. Formand for Kommunistisk Parti siden januar 2021. Medlem af partiets landsledelse i en årrække.
  • Har tidligere været redaktør af Arbejderen, arbejdet som tolk, været borgmestersekretær i Københavns Kommune og formandssekretær i den akademiske fagforening DM. 
  • Aleneboende men i fast parforhold.
  • Bor i andelsbolig i den gamle del af Sydhavnen.
  • To voksne børn og tre børnebørn.
  • Aktiv løber.