27 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Hver eneste dansker betaler 5168 kroner årligt til militæret

Danmarks militærudgifter ligger i top i NATO

Hver eneste dansker betaler 5168 kroner årligt til militæret

Danskerne er blandt dem, der betaler mest til militæret målt per indbygger i samtlige NATO's lande. Og de kommende år stiger det tal på grund af forsvarsforliget, der afsætter 12,8 milliarder ekstra kroner til militæret, så der er råd til blandt andet at købe nye kampfly.

Dansk militær får hvert år 5168 af hver eneste dansker. Dermed ligger den danske befolkning i toppen blandt NATO-landene, når det gælder om at betale til militæret.
FOTO: Kaptajn Henrik/Forsvarsgalleriet
1 af 1

Danmark er et af de NATO-lande, der bruger flest penge på militæret målt per indbygger. Det viser NATO's seneste oversigt over medlemslandenes forsvarsbudgetter.

Hver eneste dansker betaler hvert år 5168 kroner til militæret. Det er en stigning på mere end 1000 kroner siden 2015, hvor hver dansker betalte 4025 kroner til militæret.

Jeg er tilhænger af, at Danmark kan forsvare sig selv. Men NATO er en trussel mod vores selvforsvar.
Nikolaj Møller Kofod, Kommunistisk Parti

Dermed ligger Danmark helt i top, når det gælder om at bruge penge på militæret. Danmark ligger langt over de 3304 kroner, de europæiske NATO-lande i gennemsnit bruger på militæret.

Kun USA, Storbritannien og Norge bruger flere penge på militæret målt per indbygger end Danmark. Det vækker vrede hos Kommunistisk Parti, at danskerne tvinges til at betale mere og mere til militæret.

– Jeg tror på, at danskerne er fredselskende mennesker. Det er en forkastelig udvikling. Mens pædagoger og forældre skriger på flere hænder i institutionerne, og ældre og mennesker med handicap i stigende grad skal passes af pårørende, så fosser milliarderne ud af statskassen til militæret og ned i lommerne på dødens købmænd i våbenindustrien, siger Kommunistisk Partis internationale sekretær, Nikolaj Møller Kofod, til Arbejderen.

Han uddyber:

– Tallet er en øjenåbner. Det er udtryk for det skifte, der har været i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, der blev indført under Fogh-regeringen, og som gradvist er blevet værre og værre: Et Danmark og et danske militær i kontinuerlig krig de seneste 18 år. Det er den foreløbige kulmination på, at Danmark er blevet en høg i international politik, der følger i hælene på USA.

– NATO holder skarpt øje med, hvor meget Danmark og de øvrige NATO-lande bruger på militæret. NATO's krav er, at Danmark og de øvrige medlemslande skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på militær. Vi skal ikke acceptere, at NATO tvinger et mål for militær oprustning ned over Danmark. Det er en fejlprioritering at opstille den slags mål, mens der skæres ned andre steder. Hvorfor opstiller politikerne ikke i stedet mål for, hvor meget der som minimum skal investeres i velfærd og for at sikre en grøn omstilling, spørger Nikolaj Møller Kofod.

– NATO's mål er med til at udhule vores nationale selvbestemmelse. NATO bestemmer, at vi skal bruge en bestemt del af vores BNP på militæret. Samtidig tvinger NATO os i en mere militaristisk retning. Jeg er tilhænger af, at Danmark kan forsvare sig selv. Men NATO er en trussel mod vores selvforsvar, fordi NATO tvinger os til oprustning og til at indrette vores militær til ikke at være et forsvar, men til at være gearet til angreb, konstaterer Nikolaj Møller Kofod.

Militærudgifter stiger yderligere

Der er ikke udsigt til, at danskerne fremover skal betale mindre til militæret. Det forsvarsforlig, som regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale og Socialdemokratiet indgik i januar sidste år, betyder nemlig, at militærbudgettet øges.

Målet er at komme tættere på NATO's krav om, at medlemslandene årligt skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt (BNP) på militæret.

Forsvarsforliget afsætter 12,8 milliarder kroner ekstra til militæret frem mod år 2023, hvor det danske militærbudget ventes at nå op på 28,7 milliarder kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jul. 2019 - 13:01   12. jul. 2019 - 14:55

Militær

ml@arbejderen.dk