26 May 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Hver anden folkepensionist har lav indkomst

Stor ulighed i alderdommen

Hver anden folkepensionist har lav indkomst

Medierne skriver meget om de rige pensionister, der kan leve et liv i sus og dus. Men i virkelighedens verden har flertallet af pensionister en lav indkomst.

Arkivfoto.
FOTO: Andrea Siggard
1 af 1

56 procent af alle landets folkepensionister har en lav eller en meget lav indkomst, viser en undersøgelse Ældre Sagen har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Jeg låner penge rundt omkring for at klare mig, så når ældrechecken kommer, er pengene allerede brugt.
Inge Brund, pensionist

Det betyder, at de har en årlig indkomst på under 178.300 kroner før skat. 

Hele 300.000 pensionister er nede på en årlig skattepligtig indkomst på under 156.000 kroner. 

– Vi møder ofte en forestilling om, at pensionisterne er rige og forkælede. Det mener vi i Ældre Sagen er et meget unuanceret billede af pensionisternes økonomi. Selvom en lille gruppe er ret velstillede på grund af pæne arbejdsmarkedspensioner, er sandheden, at størstedelen stadig lever primært af folkepensionen, siger Anette Gudum, faglig koordinator i Ældre Sagen.

Et spartansk liv

Med undersøgelsen håber Ældre Sagen at give et mere reelt billede af folkepensionisternes vilkår i dagens Danmark.

En pensionist, der kun har folkepensionen og ældrechecken at leve af, vil typisk have godt 10.000 kroner til rådighed om måneden efter skat. Det er for de fleste lig med et spartansk liv, understreger Anette Gudum.

– Når man er tvunget til at købe sin nye vinterfrakke i den lokale genbrugsbutik, ikke har råd til gaver til børnebørnene og hele tiden må være på tilbudsjagt efter dagligvarer, så kan det være svært at lægge ører til fordomme om, at folkepensionister lever det glade golfliv på Solkysten med bugnende formuer i pengetanken, siger hun.

For mange kommer størrelsen på folkepensionen som et chok, fortæller Anette Gudom.

– Mange kontakter os, fordi de er enormt skuffede, når de opdager, hvor lav folkepensionen er. De har svært ved at få budgettet til at hænge sammen.

Inge Brund fra Valby er en af de pensionister, der må klare sig for folkepension, ATP og ældrecheck.

– Det er svært. Jeg køber altid tilbudsvarer og kun tøj på udsalg eller i genbrugsbutikker. Der er ikke råd til at købe pæne gaver til oldebørnene, og større nyanskaffelser som køleskab eller briller må jeg købe på afbetaling. Jeg låner penge rundt omkring for at klare mig, så når ældrechecken kommer en gang om året, er pengene allerede brugt, fortæller Inge Brund.

Pensionen udhules

Ældre Sagen kritiserer, at folkepensionen er blevet udhulet gennem de seneste årtier, og at uligheden mellem folkepensionister og erhvervsaktive er taget til.

Det skyldes dels satspuljen, hvor der hvert år tages 0,3 procent fra reguleringen af folkepensionen og andre overførselsindkomster. Samtidig er der gennemført mange skattelettelser for folk i arbejde, mens pensionisterne er blevet forbigået. 

>> LÆS OGSÅ: De fattigste betaler for sociale indsatser

Det betyder, at folkepensionisternes realindkomst kun er steget med en procent de sidste 10 år, mens de 25-64-årige har haft en stigning på 14 procent, viser Ældre Sagens beregninger.

– Politikerne burde stoppe udhulingen af folkepensionen. Pensionisterne skal have fuld regulering og ikke aflevere 0,3 procent af deres lønstigning til satspuljen. Og så skal der findes en løsning på længere sigt for den gruppe, der ikke sparer op til pension. Staten må give et bidrag til dem, der ikke selv har mulighed for at spare op, siger Anette Gudum om Ældre Sagens forslag til politiske initiativer.

>> LÆS OGSÅ: Tvangsopsparing skal betale pension

Knap 17.000 folkepensionister har så lav en indkomst, at de kommer under den fattigdomsdefinition på under 117.000 kroner om året efter skat, som Danmarks Statistik har fastsat.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2018 - 08:04   13. nov. 2018 - 09:25

Velfærd

ur@arbejderen.dk