16 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Hjemløseprotest i 45 døgn

Nødråb fra gaden

Hjemløseprotest i 45 døgn

Vi ved godt, hvad der skal til for at få os væk fra gaden, siger en gruppe hjemløse, der i 45 døgn har slået lejr på Christianshavns Torv. I dag stopper protesten.

Marlene Granild foran de hjemløses telt på Christianshavns Torv.
FOTO: Niels Gether Nielsen
Roberto.
FOTO: Niels Gether Nielsen

I 45 døgn har en gruppe hjemløse slået lejr på Christianshavns Torv i København. De protesterer over de forhold, som regeringen og kommunen byder de hjemløse.

Ingen tigger for sjov, uanset hvor i verden man kommer fra.
Marlene Granild

Den konkrete anledning til protesten var en melding om, at fristedet Fredens Havn langs Refshalevej på Christianshavn står overfor rydning. Her bor en gruppe mennesker på både.

– De mennesker bliver hjemløse, hvis stedet bliver ryddet, siger Marlene Granild med kaldenavnet Malle. Hun er næstformand i organisationen Hjemløse til Hjemløse og initiativtager til den langvarige protest, der holdes under parolen: "Giv os en grund, så vi ikke skal sove her på gaden".

Ønsker en grund

– Vi ønsker, at kommunen stiller en grund til rådighed for os. Det kan eventuelt være en forurenet grund. Her vil vi stille otte skurvogne op, der skal være boliger for 10 hjemløse. Fem vogne skal være til beboelse. I de tre andre vogne skal der være køkken, bad og toilet, forklarer hun.

Malle er dødtræt af politikere og socialarbejdere, der mener, at de ved bedre end de hjemløse selv, hvad de har brug for.

– De siger, at der er masser af steder til os; herberger, skæve boliger og så videre. Men mange af os kan ikke li' at være på herberg. Vi kan hverken være alene eller mange sammen. Vi skal være sammen med nogle få, som vi kender, forklarer hun.

– Giv os en prøveperiode på to år, så vi kan vise, at vi kan. Det eneste kommunen, skal bidrage med, er grunden og adgang til el og strøm. Resten skal vi nok selv sørge for. Og vi vil kunne betale mellem 1000 og 2000 kroner per person i husleje om måneden samtidig med, at vi afdrager mellem 500 og 1000 kroner på vores gæld til det offentlige hver måned, forklarer hun.

– Vi vil jo gerne væk fra gaden, men kan ikke på de præmisser, der sættes op for os.

Tiggerlov

Efter, at protesten startede, har regeringen fået vedtaget den såkaldte tiggerlov, der betyder, at man nu kan blive kastet i fængsel i to uger for at tigge på gaden. Politiet har også fået øgede beføjelser til at rydde steder, hvor hjemløse sover på gaden.

– Det er helt hen i vejret. Ingen tigger for sjov, uanset hvor i verden man kommer fra. At tigge er noget af det allermest nedværdigende, siger Marlene Granild.

– Det er ikke de hjemløse og tiggerne, der er problemet. Vi er et symptom på de problemer, der er i vores velfærdsstat, tilføjer hun og henviser til de sidste 25 års forringelser af velfærden, der har betydet store huller i det sociale sikkerhedsnet.

Stopper protest

De hjemløses protest er blevet godt modtaget af langt de fleste christianshavnere, der er kommet med mad, kaffe og andre donationer til de aktionerende.  Men de hjemløse har også måtte lægge ryg til en del skældsord. 

Efter 45 døgn stopper de protesten i dag. Kræfterne rækker ikke til mere. 

– Men vi har da fået skabt noget opmærksomhed og debat om de hjemløses situation, mener Malle.

– Vi bliver nødt til at tage en pause, men kampen fortsætter, tilføjer Roberto, der sidder ved siden af hende.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar til de hjemløses forslag fra teknik- og mijøborgmester Morten Kabell og socialborgmester Jesper Christensen. Begge er på ferie.

Kystdirektoratet oplyser til Arbejderen, at beboerne i Fredens Havn har fået besked om, at husbådene ligger ulovligt, og at stedet skal ryddes. 

11. jul. 2017 - 09:48   11. jul. 2017 - 14:30

Hjemløse

ur@arbejderen.dk