03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Hjemløs frikendt i landsretten

Udgjorde ikke "utryghedsskabende lejr"

Hjemløs frikendt i landsretten

I en principiel sag om fortolkningen af lovens ord om "utryghedsskabende lejre" har Østre Landsret tirsdag formiddag frikendt en hjemløs rumænsk mand.

Arkivfoto
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Da den kontroversielle lov om "utryghedsskabende lejre"  tirsdag formiddag skulle tolkes i en principiel sag, valgte Østre Landsret ifølge Ritzau at frikende en hjemløs rumænsk mand.

Vi finder det ikke bevist, at han har etableret eller taget ophold i en lejr i den forstand.
Landsrettens afgørelse

Østre Landsret går dermed imod både Københavns Politi og byretten som vurderede at manden udgjorde en utryghedsskabende lejr – på trods af at manden sov alene.

– Vi finder det ikke bevist, at han har etableret eller taget ophold i en lejr i den forstand, lyder det ifølge Ritzau i landsrettens afgørelse.

Pap og sovepose

Den nu frifundne overnattede på Købmagergade i det centrale København i januar 2018. Her havde han havde indrettet sig med pap, tæpper, dyne, pude og sovepose.

Den hjemløse mands forsvarsadvokat er ikke overraskende glad for rettens beslutning:

– Vi er naturligvis meget tilfredse. Dommen her er den første af sin slags, og den er jo principiel for en række områder. Blandt andet for de cirka 6700 hjemløse, der er i landet, siger Asser Gregersen fra Rosenkilde og Gregersen forsvarsadvokater til TV2 Nyheder.

Asser Gregersen fortæller, at retten i frifindelsen lagde vægt på, at den rumænske mand ikke har opført sig kritisabelt, at han var alene, og han pakkede sine ejendele sammen i en indkøbsvogn hver morgen, hvorfor at der ikke var tale om en etableret lejr.

Manglende herbegspladser

Ifølge et svar til Folketinget var der i februar 2018 cirka 2100 herbergspladser i Danmark. Derfor er mange hjemløse tvunget til at sove på gaden. Og netop derfor er dommen vigtig, siger Asser Gregersen.

– 389 er lige nu sigtet efter denne her lov, hvoraf 344 er østeuropæere. Så det har været utrolig svært som hjemløs at vide, hvad man egentlig måtte. Nu er det blevet en smule mere klart, siger han ifølge TV2 Nyheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2019 - 11:49   23. apr. 2019 - 14:03

Hjemløse

as@arbejderen.dk