19 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Happening mod TTIP-forhandlinger

British Chamber of Commerce

Happening mod TTIP-forhandlinger

Aktivister havde taget blomster og konfetti med til multinationale firmaer og EU og USA's frihandels-forhandlere, da de tog imod dem torsdag morgen ved et lukket møde i Hellerup.

Aktivister bød tirsdag morgen firmaer og forhandlere velkommen til et lukket møde om frihandelsaftalen TTIP. Aktivisterne uddelte blomster og takkede de multinationale selskaber for deres arbejde med at afmontere demokratiet.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Topembedsmænd og erhvervsfolk, som torsdag deltog i et lukket møde i Hellerup om frihandelsaftalen TTIP, blev fra morgenstunden mødt af 30 aktivister udklædt som private firmaer.

Med den sarkastiske aktion ville vi på vegne af erhvervslivet byde konferencedeltagerne velkomne og takke dem for deres arbejde med at sikre vores profit.
Mads Barbesgaard

Aktivisterne uddelte blomster, konfetti og flyers til mødedeltagerne. Formålet var at sørge for, at de blev "klædt på" til debatten om handelspolitik, som skulle foregå inden for dørene.

- Med den sarkastiske aktion ville vi på vegne af erhvervslivet byde konferencedeltagerne velkomne og takke dem for deres arbejde med at sikre vores profit. På den måde ville vi sætte fokus på den mest kontroversielle del af TTIP, der gør det muligt for multinationale selskaber at udfordre demokratiske beslutninger inden for eksempelvis miljø-, sundheds- og skattelovgivning, fortæller en af initiativtagerne til aktionen, Mads Barbesgaard, politisk formand for Afrika Kontakt, til Arbejderen.

EU og USA forhandler netop nu om TTIP, hvor de planlægger at inkludere en investor-stat tvistbilæggelses mekanisme (ISDS). ISDS giver udenlandske firmaer mulighed for at sagsøge stater ved internationale særdomstole, hvis der indføres lovgivning eller regler, der går imod virksomhedernes interesser.  Netop ISDS var i fokus på mødet, som var arrangeret af den britiske lobbyorganisation British Chamber of Commerce.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2015 - 10:17   16. apr. 2015 - 17:41

Frihandel

ml@arbejderen.dk
EU/USA frihandelsaftale (TTIP)
  • I juli 2013 startede forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA.
  • Den bærer navnet: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
  • EU-kommissionen forhandler på EU's vegne, efter at de 27 medlemslande er enige om mandatet til forhandlingerne. Det danske folketing har sagt ja til et forhandlingsmandat, som er hemmeligt, men hvoraf dele er blevet lækket. Det gælder blandt andet kapitlet om investeringer.
  • Målet har været, at en aftale er forhandlet på plads inden udgangen af 2015, men EU-kommissionen tror ikke på tidsplanen ifølge euractiv.com.
  • 170 forbruger-, miljø- og solidaritetsorganisationer samt fagforeninger har dannet en alliance, der kritiserer forhandlingerne om TTIP. 
  • EU eksporterede i 2012 varer til USA for 290 milliarder euro og importerede for 204 milliarder euro. Handlen med serviceydelser har en værdi af cirka 140 milliarder euro hver vej. Det svarer til handel for mere end to milliarder euro hver dag.
  • EU-kommissionen udsendte i september 2013 en rapport, hvorefter forventningen er, at en frihandelsaftale mellem EU og USA kan øge EU's samlede økonomi med 120 milliarder euro, svarende til en vækst på op til 0,5 procent over ti år. Rapporten forudsiger en vækst i USA's økonomi over ti år på 95 milliarder euro (0,4 procent) med TTIP.
  • TTIP vil give de multinationale selskaber ret til at sagsøge et land, hvis politikerne vedtager en regel eller lov, der begrænser selskabets forventede profit.

Kilder: EU, BBC, Afrika Kontakt