23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

Had og splittelse er ikke svaret på terror

Venstrefløjen om angreb:

Had og splittelse er ikke svaret på terror

Sammenhold og mangfoldighed er svaret på lørdagens terrorangreb, lyder det fra en enig dansk venstrefløj. Flere steder i landet er der manifestationer i morgen.

Blomster ved Krudttønden på Østerbro i København søndag.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

Mere had og mere splittelse er ikke svaret på lørdagens terrorangreb. Sådan lyder det enstemmigt fra den danske venstrefløj efter attentatet mod et debatmøde og en syngagoge i København.

- Det stærkeste svar på sådanne vanvittige angreb er at vise, at vi ikke lader os kue. Vi skal fortsætte med at mene, skrive og tegne præcis det, vi vil. Og vi skal stå sammen og vise, at terrorister og ekstremister ikke vil lykkes med at så splid og had i vores samfund, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Terror bekæmpes ikke med had og krig. Terror bekæmpes med åbenhed, kærlighed, demokrati og respekt.
Jakob Lausch Krogh, København for Mangfoldighed

Også kommunisterne advarer mod at benytte angrebene til at eskalere hadet og øge overvågningen.

"Mere overvågning og bedre bevæbning af politiet vil ikke løse noget som helst. Skal vi dæmme op for frustrationer, afmagt og religiøs og politisk fanatisme og vold, er der brug for et politisk kursskifte i Danmark, som forhindrer social udstødning," skriver Kommunistisk Partis formand, Jørgen Petersen, i en kommentar på partiets hjemmeside.

Manifestationer for mangfoldighed

Flere udtrykker bekymring for, om terrorangrebet vil blive brugt til at puste til fremmedhad og splittelse i befolkningen, sådan som det skete i kølvandet på terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i sidste måned.

Her brugte danske højreradikale angrebet til at etablere en dansk gren af den fremmedfjendske Pegida-bevægelse, som proklamerede faste mandagsmarcher i flere danske byer. Marcherne blev hurtigt mødt med langt større demonstrationer for mangfoldighed, og det betyder, at der allerede er planlagt flere demonstrationer for mangfoldighed og tolerance i morgen.

Initiativet København for Mangfoldighed, der arrangerer demonstrationen i København, har ændret programmet på deres demonstration i morgen, så de starter med et minuts stilhed for ofrene for lørdagens angreb.

- Eksklusion, diskrimination og ydmygelse af mindretal skaber grobund for ekstremisme. De politikere der udnytter skudattentatet til at fremme frygt og polarisering af befolkningen, er kun med til at forværre situationen. Terror bekæmpes ikke med had og krig. Terror bekæmpes med åbenhed, kærlighed, demokrati og respekt, siger talsperson for initiativet Jakob Lausch Krogh.

Han opfordrer folk til at komme til København for Mangfoldigheds demonstration mandag og vise et modsvar til vold og had.

Mindehøjtidelighed ved Krudttønden

Også i Randers vil et allerede planlagt fakkeloptog bære præg af lørdagens agreb.

Mandag klokken 20 har samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation også indkaldt til mindehøjtidelighed ved Krudttønden, hvor det første angreb fandt sted.

To civile blev dræbt og i alt fem betjente sårede under de to angreb lørdag, først mod et debatmøde med den svenske Muhammedtegner Lars Vilks og siden mod en synagoge i Krystalgade. Politiet skødt og dræbte søndag morgen den formodede gerningsmand, da han åbnede ild igen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2015 - 16:34   16. feb. 2015 - 20:05

Terror

fe@arbejderen.dk
Manifestationer mandag

Flere steder i landet er der i morgen mulighed for at mindes ofrene for terrorangrebet og markere, at terror skal mødes med tolerance og mangfoldighed frem for had og splittelse.

 • København for Mangfoldighed
  Klokken 17 på Skt. Hans Torv på Nørrebro. Taler af Christian Juhl, MF, Enhedslisten og Omar Shargawi, filminstruktør. Starter med et minuts stilhed for ofrene for lørdagens angreb.
  >> Læs mere på Facebook her
   

 • Randers for Mangfoldighed
  Fakkeldemonstration klokken 18 fra Slotspladsen i Randers. Taler ved blandt andre Maja Panduro (S), Charlotte Broman Mølbæk (SF), Nikolaj Villumsen (Ø) og Bjarne Overmark fra Beboerlisten.
  >> Læs mere på Facebook her
   

 • Mindehøjtidelighed ved Krudttønden
  Samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation indkalder til mindehøjtidelighed klokken 20 ved Krudttønden, Serridslevvej 2. Tale ved blandt andet Dan Rosenberg Asmussen, formand for det jødiske samfund.
  >> Læs mere på Facebook her
   

Har du et arrangement, der skal med på listen? Skriv til os her!