18 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, lette byger, 18 °C

Glæde på sygehuse over fravær af fyringsrunder

Ikke nye nedskæringer

Glæde på sygehuse over fravær af fyringsrunder

Der er arbejdspres og stram økonomi i Region Syddanmark. Men de ansatte føler sig lyttet til.

Vejle Sygehus.
FOTO: Charlotte Dahl
1 af 1

Som alle andre steder i landet er der også et voldsomt arbejdspres på sygehusene i Region Syddanmark. Men selvom folk løber stærkt ude på sygehusafdelingerne, mener personalerepræsentant Lone Rasmussen, at det er den region, hvor der er færrest problemer.

Det betyder meget for folk, at der er en større tryghed i ansættelsen.
Lone Rasmussen, personalerepræsentant

– Politikerne lytter til medarbejderne og har fokus på arbejdsmiljøet, selvom økonomien er meget stram, siger Lone Rasmussen, der er næstformand i hovedsamarbejdsudvalget i regionen.

Hun hæfter sig især ved, at de i Syddanmark i lang tid har været fri for fyringsrunder, hvor der efterfølgende igen ansættes nye folk, sådan som det ses i flere andre regioner.

>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal spare 343 millioner

– Det betyder meget for folk, at der er en større tryghed i ansættelsen.

Ikke nye sparekrav

Der er ikke nye sparekrav i budgettet for 2018 og politikerne har besluttet for andet år i træk at afskaffe kravet om to procents produktivitetsstigninger på en tredjedel af sygehusområdet.

– Situationen er langt bedre på de afdelinger, hvor to-procentskravet ikke bliver ført ud i livet. Der kan man koncentrere sig om at give patienten den bedst mulige behandling i stedet for at have fokus på at kunne registrere så mange ydelser som muligt, siger Lone Rasmussen.

Brug af frivillige

Partierne bag budgetaftalen er enige om at sætte endnu mere fokus på brug af frivillige på sygehusene.

Som det eneste parti har Enhedslisten valgt at stå udenfor budgetaftalen. Partiet mener, at der stadig er tale om et sparebudget, fordi der sker en videreførsel af de sidste års mange nedskæringer og er samtidig utilfreds med, at to-procentskravet ikke er afskaffet på alle sygehusafdelinger.

Enhedslisten har heller ikke kunne få støtte til et krav om stop for udliciteringer. Der har været snak om at sende al tøjvask fra sygehusene i udbud. I dag står regionens eget vaskeri for en del af vasken.

27. sep. 2017 - 08:24   28. sep. 2017 - 08:47

Budget 2018

ur@arbejderen.dk
To-procentskravet
  • Siden 2002 har sygehusene været underlagt et krav om hvert år at skulle øge produktiviteten. Frem til 2006 var produktivitetskravet på 1,5 procent om året. Siden har det været på to procent.
  • Hvis en region ikke øger produktiviteten med to procent, straffes den økonomisk.
  • Sygehusene har effektiviseret mere end forlangt. I perioden 2003-2014 har sygehusene leveret en produktivitetsstigning på 30 procent. Det svarer til en årlig gennemsnitlig stigning på 2,4 procent. I samme periode har den private markedsøkonomi præsteret en produktivitetsstigning på 10 procent, svarende til 0,8 procent om året.

Kilde: Danske Regioner og Velfærdsalliancen