28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Frit spil til investorer på boligrov

Minister vil ikke gribe ind overfor kapitalfonde

Frit spil til investorer på boligrov

Der er ingen hjælp at hente for de lejere, hvis boliger bliver købt op af udenlandske kapitalfonde, hos transportminister Ole Birk Olesen.

Boligminister Ole Birk Olesen vil ikke pille ved den paragraf i loven, som tillader investorer at hæve huslejen.
FOTO: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
1 af 1

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) har ikke tænkt sig at gribe ind overfor de udenlandske kapitalfonde, der i øjeblikket i stor stil opkøber udlejningsejendomme i især København.

Jeg ser ikke noget behov for at ændre loven. Boligreguleringsloven har en passende balance.
Ole Birk Olesen, boligminister

Ministeren har heller ikke tænkt sig at gøre noget for at beskytte lejerne mod de huslejestigninger, som har vist sig at følge i kølvandet på opkøbene. 

Det stod klart, da Enhedslistens Pelle Dragsted i går havde kaldt boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd for at svare på spørgsmål om den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har opkøbt ejendomme i Danmark for milliarder.

– Intet tyder på, at Blackstones formål med at købe udlejningsejendomme er anderledes end det formål, som andre investorer har. Der er tale om en investering, der skal give et afkast. Jeg hverken kan eller skal vurdere, hvem en ejer af en udlejningsejendom vælger at sælge sin ejendom til. Den beslutning træffes alene af sælgeren af ejendommen, lød det fra boligminister Ole Birk Olesen.

Blackstone er en af flere pengestærke udenlandske investorer, som de senere år har meldt sig på det danske ejendomsmarked. 

50 sager i huslejenævnet

– Det er dybt bekymrende, at en række udenlandske kapitalfonde med Blackstone i spidsen køber agressivt op i København. På kort tid er omkring 150 ejendomme med mange tusinde lejere blevet købt op alene af Blackstone, og udenlandske investeringer i beboelsesejendomme er tidoblet, sagde Enhedslistens Pelle Dragsted på samrådet.

Samtidig har Blackstone mere end 50 sager i huslejenævnet. Det er en særlig paragraf i boligreguleringsloven, der åbner op for at Blackstone – og andre investorer – kan hæve huslejen, hvis de foretager en gennemgribende renovering af boligen.

– Paragraffen er blevet en murbrækker for, at store kapitalfonde får adgang til at tjene hurtige penge på udlejningsejendomme og risikerer at føre til, at der om få år ikke er flere billigere udlejningsboliger i København, sagde Pelle Dragsted.

Derfor opfordrer Enhedslisten regeringen til at afskaffe paragraffen.

– Hvis vi fjerner denne mulighed for at opnå høje afkast, vil det automatisk afholde den her type investorerne fra at opkøbe boliger. Og vi vil samtidig beskytte lejerne og sikre, at der fortsat vil være lejeboliger, der er til at betale for almindelige mennesker.

Men boligministeren afviste:

– Jeg ser ikke noget behov for at ændre loven. Boligreguleringsloven har en passende balance. Man prøver at mistænkeliggøre en investering, fordi den kommer fra udlandet. Jeg er glad for, at så mange udenlandske investorer som muligt vil investere i Danmark, sagde Ole Birk Olesen.

S og DF er bekymret

Udviklingen bekymrer dog også både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. 

– Der foregår nogle meget agressive opkøb, og der bliver brugt nogle agressive metoder. Noget kan godt være lovligt, samtidig med at det er forkert, lød det fra den socialdemokratiske boligordfører, Kaare Dybvad, på samrådet.

– Vi skal overveje, om udgangpunkter for lovgivningen har ændret sig. Der er kommet nogle nye investorer, der køber op på det københavnske ejendomsmarked, og som ikke bare har penge med sig, men også nogle helt andre agressive metoder for at få folk ud af deres lejligheder, som vi ikke har været vant til i Danmark, og som udfordrer den lovgivning, vi har haft hidtil, sagde Kaare Dybvad.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jan. 2019 - 07:00   11. jan. 2019 - 07:10

Boliger

ml@arbejderen.dk