07 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Fransk krigsskib aflyser havnebesøg – men kommer fortsat til Danmark

På grund af coronavirus

Fransk krigsskib aflyser havnebesøg – men kommer fortsat til Danmark

Fransk krigsskib dropper at lægge til ved Aarhus Havn, men kommer fortsat til Danmark. Fredsbevægelsen beklager fortsat øvelse og frygter smitte.

Det danske samfund kigger ind i en fremtid med en stor regning, der skal betales for coronakrisen. Alligevel fortsætter dansk militær sin oprustning og dyre øvelser – eksempelvis sammen et af verdens største krigsskibe, franske Charles de Gaulle.
FOTO: Yoann Letourneau/Marine Nationale/Défense
1 af 1

Det franske hangarskib Charles de Gaulle kommer fortsat til de danske farvande, men på grund af coronavirus lægger det enorme krigsskib ikke til kaj ved Aarhus, som det ellers var planen.

Det oplyser Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Det er forkasteligt at fortsætte store, ressourcekrævende flådeøvelser, når både Danmark og Frankrig er udsat for store økonomiske udfordringer på grund af coronakrisen.
Helge Ratzer, Aarhus mod Krig og Terror

Det franske krigsskib kommer på besøg til Danmark, fordi den danske fregat Niels Juel fra slutningen af marts skal være en del af den skibsgruppe, der skal stå for sikkerheden omkring det franske hangarskib.

"For at undgå en eventuel smittespredning med coronavirus er flere aktiviteter i forbindelse med hangarskibsgruppens besøg aflyst. Det betyder, at hangarskibsgruppen vil være i de danske farvande, men de vil ikke komme til at lægge til kaj i Aarhus, som det ellers har været planlagt", skriver Forsvarskommandoen blandt andet.

Frygter fortsat smitte

Hos den lokale fredsbevægelse Aarhus mod Krig og Terror vækker beslutningen om at aflyse havnebesøget glæde. Men man beklager, at det franske krigsskib fortsat kommer til Danmark.

Selvom krigsskibet ikke længere lægger til kaj, så risikerer det at samle mange nysgerrige, hvis det sejler forbi Aarhus og andre danske byer på sin vej.

– Det er en fornuftig beslutning at aflyse flådebesøget, men det er stadig uklart, om besøget risikerer at føre til en større sammenstimling af mennesker. Det oplevede vi sidst i efteråret 2019, da Tall Ships Race sluttede, og store sejlskibe rundede Sletterhage Fyr, fortæller Helge Ratzer til Arbejderen.

Skal fortsat øve sammen

Det franske krigsskib kommer til Danmark, fordi den danske fregat Niels Juel i tre uger skal deltage i øvelser sammen med det franske krigsskib i det nordlige Atlanterhav, der er et geopolitisk strategisk vigtigt område.

– Det er forkasteligt at fortsætte store, ressourcekrævende flådeøvelser, når både Danmark og Frankrig er udsat for store økonomiske udfordringer på grund af coronakrisen, mener Helge Ratzer.

Arbejderen kunne mandag berette, at Aarhus mod Krig og Terror opfordrer til at aflyse besøget.

>> LÆS OGSÅ: Fransk krigsskib trodser smittefare og lægger til i Aarhus Havn

Hangarskibet Charles de Gaulle har en fast besætning på cirka 2000 mand og vejer omkring 40.500 ton. Derudover består gruppen af et antal eskorteskibe, ofte en ubåd og et tankskib. Hertil kommer 30 skibsbaserede kampfly og helikoptere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. mar. 2020 - 09:22   25. mar. 2020 - 11:59

Corona

ml@arbejderen.dk