21 Sep 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Forsvarsministeriets advokat vil have tjekket tortur-rapporter

Forhindringer i retssag

Forsvarsministeriets advokat vil have tjekket tortur-rapporter

Kammeradvokaten kræver, at Retslægerådet skal tage stilling til to lægerapporter, hvor retsmedicinere slår fast, at irakiske fanger fra Green Desert har været udsat for tortur.

Forsvarsministeriets forsvarer i sagen om de 23 irakiske torturofre, Peter Biering, kræver at Retslægerådet vurderer de lægevidenskabelige rapporter, som to retsmedicinere har foretaget.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Forsvarsministeriets advokat i sagen om de irakiske torturofre fra operation Green Desert i Irak stoler ikke på de lægevidenskabelige rapporter, som irakernes advokat, Christian Harlang har fået lavet af sine klienter.

Det er endnu et eksempel på, at Kammeradvokaten forsøger at bortskære beviser fra sagen og forhale den.
Christian Harlang, advokat

Derfor kræver Kammeradvokaten nu, at Retslægerådet udtaler sig om rapporterne.

– Det er endnu et eksempel på, at Forsvarsministeriets advokat, Kammeradvokaten, forsøger at bortskære beviser fra sagen og forhale den, siger Christian Harlang til Arbejderen.

De lægevidenskabelige rapporter indgår som vigtigt bevismateriale i den erstatningssag, som 23 irakere har anlagt mod Forsvarsministeriet for den tortur, som de blev udsat for i Irak i 2004. Irakerne blev tilbageholdt under den danskledede operation Green Desert, og efterfølgende udleveret til den frygtede al-Jamiat politistation, hvor de blev udsat for tortur.

I løbet af 2011 og 2012 undersøgte retsmediciner Jørgen Lange Thomsen 11 af de irakiske torturofre fra Green Desert.

>> LÆS OGSÅ: Irakiske torturofre er troværdige

Og i 2014 undersøgte retsmediciner og vicestatsobducent ved Syddansk Universitet, Peter Mygind Leth, yderligere 11 irakiske torturofre fra Operation Green Desert.

I begge rapporter slår de retsmedicinske eksperter fast, at irakerne blev udsat for tortur.

>> LÆS OGSÅ: Nye retsmedicinske beviser for Irak-tortur

Retssag starter op til november

Irakerne har siden 2011 forsøgt at få deres erstatningssag prøvet ved en dansk domstol, men er systematisk blevet mødt med juridiske forhindringer fra regeringens og dansk militærs side.

Først hævdede Forsvarsministeriet, at irakernes sag var forældet. Så krævede ministeriet, at irakerne skulle stille med en garanti på 40.000 kroner hver for overhovedet at få lov til at føre sagen. Dette krav blev underkendt i Højesteret. Og i september 2015 tildelte Procesbevillingsnævnet irakerne fri proces til at føre sagen, fordi den er principiel. Endelig i august sidste år afgjorde Østre Landsret, at sagen ikke er forældet. 

Selve erstatningssagen starter op i Østre Landsret den 7. november. Retten har afsat ikke mindre end 51 retsdage til at behandle sagen, som løber frem til den 26. april 2018. 

På søndag indkalder Anti-Tortur Støttefonden og Støtteforeningen for Irakiske Torturofre til "demonstration i protest mod, at Forsvarsministeriet har forsøgt at skjule medvirken til tortur under Irak-krigen med mørklægning og løgne"

>> LÆS OGSÅ: Protest mod tortur under Irak-krigen

Forhindrer vidner i at vidne

De lægevidenskabelige rapporter er ikke de eneste forsøg fra Forsvarsministeriet og Kammeradvokaten på at kaste grus i maskineriet.

Forsvarsministeriet nægter også at fjerne de sorte streget fra hærens egen rapport om Operation Green Desert. Selvom rapporten er et vigtigt dokument i sagen, insisterer ministeriet på, at det meste skal være mørkelagt. Irakerne og deres advokat har fået udleveret Green Desert-rapporten, men omkring 95 procent af dokumentet er streget over med sort tusch.

Forsvarsministeriet vil heller ikke lade militærets interne kommunikation i Irak og kommunikationen mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministiet indgå i sagen.

Endelig har Forsvarsministeriets advokat forhindret, at flere centrale vidner skal vidne i sagen – heriblandt tidligere forsvarsminister Søren Gade. Advokat Harlang kræver nu, at Højesteret tager stilling til, om det kan være rigtigt, at et så centralt vidne ikke skal i retten. 

Til gengæld skal den tidligere militærjurist Kurt Borgkvist, der har skrevet en række af de fangerapporter, som militæret var i besiddelse af forud for Operation Green Desert, vidne i sagen. Også den tidligere danske ambassadør i Irak, Christian Oldenburg, skal i retten og fortælle om fængselsforholdene i Irak. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2017 - 14:18   20. feb. 2017 - 10:47

Green Desert

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her