13 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Folketinget hænger muslimer ud som jødehadere uden dokumentation

Efter hærværksaktion

Folketinget hænger muslimer ud som jødehadere uden dokumentation

Samtlige partier i Folketinget beskylder muslimer for i stigende omfang at være antisemitter, men partierne er anderledes tavse, når det gælder om at dokumentere de alvorlige påstande.

Hvor er dokumentationen for, at "i islamiske kredse er en voksende antisemitisme"? Arbejderen har forgæves forsøgt at få partierne bag udtalelsen til at komme med belæg for deres alvorlige anklager mod samtlige muslimer i Danmark.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

"I islamiske kredse er en voksende antisemitisme."

Denne alvorlige påstand mod alle muslimer i Danmark står uimodsagt, sort på hvidt som en kendsgerning i den udtalelse om antisemitisme, som et enigt Folketing vedtog torsdag den 30. januar.

I Danmark ved vi reelt ikke, om antisemitismen i islamiske miljøer er stigende.
Kristian Hegaard, Radikale

Udtalelsen blev vedtaget efter flere eksempler på hærværk mod jøder i Danmark flere steder i landet på mindedagen for Krystalnatten den 9. november – blandt andet blev der malet en Davidsstjerne på en husgavl i Vallensbæk. Ved siden af stjernen var malet symbolet for den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse. Herudover blev 84 jødiske gravsten vandaliseret med grøn maling på en kirkegård i Randers.

>> LÆS OGSÅ: Folketinget retter omstridt tekst om muslimers antisemitisme

Politiet har sigtet et 38-årigt ledende medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse for hærværk mod de jødiske gravsten i Randers.

Selvom meget altså tyder på, at det er højreekstremister, der står bag angrebene, har det ikke afholdt et enigt Folketing fra at hænge samtlige Danmarks muslimer ud for i stigende omfang at være antisemitter.

"Vi aner det ikke …"

En række af de politikere, der har stemt for udtalelsen, indrømmer blankt, at de ikke aner, om den alvorlige beskyldning mod landets muslimer faktisk har hold i virkeligheden.

– Det har vi ikke nogen steder fra. Og jeg ville ikke have brugt den formulering, hvis det kun var De Radikale, der havde vedtaget den udtalelse. Formuleringen ærgrer mig. Men det, der var vigtigt for mig, var, at nu står alle Folketingets partier bag en udtalelse mod antisemitisme. Men i Danmark ved vi reelt ikke, om antisemitismen i islamiske miljøer er stigende, indrømmer De Radikales retsordfører Kristian Hegaard til Arbejderen.

– Nej. Jeg ved faktisk ikke, hvor man har fra, at der er en voksende antisemitisme i islamiske kredse. Det var vigtigt at sende et klart signal om, at vi stod sammen mod antisemitisme. Vi burde have taget den formulering ud, fordi teksten nu rammer helt almindelige muslimer uden belæg, siger Alternativets retsordfører Sikandar Siddique til Arbejderen.

Også SF lægger sig fladt ned og indrømmer, at partiet ikke har tjekket, om der faktisk er en voksende antisemitisme i islamiske miljøer.

– Godt spørgsmål … Jeg går da ud fra, at det er blevet faktatjekket, før det bliver skrevet i en udtalelse, som hele Folketinget bakker op om. Jeg gætter på, at PET har lavet en ny trusselsvurdering ovenpå angrebet på flere jøder på årsdagen for Krystalnatten? Men dybest set ved jeg det ikke, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til Arbejderen.

Hidsig debat uden fakta

Det er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der har taget initiativ til udtalelsen om antisemitisme. Dansk Folkepartis Peter Skaarup fik som den første ordet i debatten i Folketinget i sidste uge.

– Vi skal turde kalde en spade for en spade og tale åbent om, at den voksende antisemitisme i Danmark hovedsagelig kommer fra muslimske indvandrerkredse, lød påstanden fra Peter Skaarup.

Under debatten blev Peter Skaarup spurgt, om han har nogen grund til at tro, at det hærværk, der blev begået på jødiske gravpladser i november sidste år, blev begået af muslimer.

– Nej, det har jeg ikke nogen grund til at tro, lød det korte svar fra Peter Skaarup.

Også Venstres Inger Støjberg deltog i debatten og gav Dansk Folkeparti ret i påstanden om, at "de seneste 30 års indvandring af primært muslimer fra Mellemøsten desværre har ført til mere antisemitisme i Europa".

– Ja, det er jeg enig med Morten Messerschmidt i, lød det korte svar fra Inger Støjberg.

Arbejderen har forsøgt at få Inger Støjberg til at stille op til et interview, så hun kan dokumentere, hvor hun har sine påstande fra. Det ønsker Inger Støjberg imidlertid ikke.

Debatten endte med, at et enigt Folketing vedtog udtalelsen med 105 stemmer for. 0 imod. 0 undlod at stemme.

Hvor er dokumentationen?

Arbejderen har efterfølgende forsøgt at få samtlige partier til at fremlægge dokumentation for den påståede stigende antisemitisme i islamiske miljøer.

En af hovedmændene bag forslaget – Dansk Folkepartis Peter Skaarup – har sendt en sms med links til to debatindlæg og to avisartikler, der ifølge Skaarup dokumenterer den stigende antisemitisme i muslimske kredse.

Det ene link er til et debatindlæg: Radikale muslimer står bag usmagelig tendens, skrevet af Henrik Dahl i BT den 24. februar 2019. Dahl beskriver, hvordan antallet af antisemitiske overgreb er steget i Frankrig med 74 procent. Ud over Frankrig nævner Dahl også tal fra Sverige, Storbritannien og Tyskland – men altså ingen tal fra Danmark.

Skaarup henviser også til debatindlægget Vi har i muslimske kredse alvorlige problemer med antisemitisme af Tarek Ziad Hussein. Læserbrevet er et subjektivt indlæg, der ikke indeholder tal eller fakta, der kan underbygge påstanden om, at der skulle være en voksende antisemitisme i islamiske kredse i Danmark.

Dansk Folkeparti-ordføreren forsøger også at understøtte påstanden om stigende antisemitisme blandt muslimer med et interview med en tidligere skoleleder, der med udgangspunkt i en oplevelse med muslimsk mobning af en jødisk elev på en enkelt konkret skole konkluderer, at landets folkeskoler har berøringsangst over for muslimske elever og "er så bange for at blive kaldt racist".

Arbejderen har dog heller ikke i denne artikel fundet dokumentation for, at der i det danske samfund blandt muslimer generelt skulle være en stigende antisemitisme.

Skaarup sender også en artikel fra Kristeligt Dagblad, der omtaler en norsk rapport om "Antisemittisk vold i Europa, 2005-2015"

Men hverken artiklen eller rapporten underbygger, at der i Danmark skulle være en stigende antisemitisme i islamiske miljøer. Faktisk konstaterer rapporten, at antallet af antisemitiske voldshændelser er faldet fra syv i 2012 til et enkelt tilfælde i 2015.

>> LÆS OGSÅ: Frankrig ramt af anti-muslimsk voldsbølge

Inger Støjbergs pressesekretær sender et link til den samme norske rapport om "Antisemittisk vold i Europa, 2005-2015" som dokumentation for den stigende antisemitisme.

Arbejderen har også bedt justitsministeren – der også stemte for udtalelsen – og den socialdemokratiske ordfører om at dokumentere påstanden om, at der skulle være en voksende antisemitisme i islamiske kredse.

Justitsministeren ønsker ikke at stille op til et interview. Han og Socialdemokratiet henviser til EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheders undersøgelse om europæiske jøders erfaringer og opfattelser af antisemitisme i Europa. Den såkaldte FRA-undersøgelse er den mest omfattende undersøgelse af antisemitisme i Europa. 16.395 jøder – heriblandt 592 fra Danmark – fra 12 EU-lande har deltaget i undersøgelsen.

Men EU-undersøgelsen forholder sig ikke til, om der er en stigende antisemitisme blandt muslimske miljøer.

Faktisk viser undersøgelsen, at de danske jøder er de jøder i EU, der oplever mindst antisemitisme. 56 procent af de danske jøder svarer i EU-undersøgelsen, at de oplever antisemitisme som et "meget stort" eller "ret stort" problem. Det er langt under EU-gennemsnittet, hvor 85 procent af jøderne i EU oplever antisemitisme som et "meget stort" eller "ret stort" problem.

Herudover viser undersøgelsen, at de danske jøder er mere bekymrede over, hvordan de danske muslimer bliver behandlet. 60 procent af de danske jøder svarer i undersøgelsen, at de oplever intolerance mod muslimer som et "meget stort" eller et "ret stort" problem.

>> LÆS OGSÅ: Flere muslimer udsat for voldelige hævn-overfald

Undersøgelsen viser, at 85 procent af de danske jøder mener, at antisemitismen er øget "meget" eller "lidt" de seneste fem år. Men der står intet i rapporten, om det er muslimer, der er skyld i stigningen – eller om den eksempelvis skyldes højreekstreme eller noget helt tredje.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få et interview med Dansk Folkepartis ordfører Peter Skaarup og den socialdemokratiske ordfører Jeppe Bruus.

Muslimer er mest udsatte

De officielle rapporter viser, at muslimerne faktisk er den religiøse gruppe, der bliver udsat for langt de fleste hadforbrydelser i Danmark.

"I alt 112 af de 449 registrerede hadforbrydelser i 2018 var religiøst motiverede hadforbrydelser. 56 procent (63 tilfælde, red.) af sagerne inden for denne kategori var rettet mod personer med muslimsk baggrund. Muslimer er således den religiøse gruppe, der tegner sig som ofre for den største andel af de registrerede hadforbrydelsessager i 2018", står der i Rigspolitiets seneste årlige redegørelse om hadforbrydelser i Danmark.

"Hadforbrydelser rettet mod personer med jødisk baggrund tegner sig med 26 sager for det næsthøjeste antal af religiøst motiverede hadforbrydelser", konstaterer Rigspolitiet.

Rigspolitiet opgør ikke, hvem der står bag hadforbrydelser på hverken muslimer eller jøder.

Torsdag den 23. januar blev en moské på Nørrebro i København udsat for graffitihærværk. Med sort skrift på moskéens mure var skrevet: "Perkere I er affald" og "Muslimer Islam = cancer".

Det er intet, der tyder på, at Folketinget har tænkt sig at vedtage en lignende støtteudtalelse, der tager afstand fra had mod muslimer.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Enhedslisten om Folketingets udtalelse om antisemitisme.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. feb. 2020 - 13:26   12. feb. 2020 - 10:42

Muslimer

ml@arbejderen.dk
Få læst artiklen op