23 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Folketinget afviser at forbyde skifergas

Håber på milliardeventyr

Folketinget afviser at forbyde skifergas

Det er økonomiske argumenter - og ikke hensyn til klima og miljø - der er i fokus, når skifergas-tilhængerne skal forklare, hvorfor de ikke vil forbyde den sorte, fossile energiart herhjemme.

Efterforskning og indvinding af skifergas skal ikke forbydes i Danmark. Det mener et flertal i Folketinget, der i går nedstemte Enhedslistens forslag om at forbyde skifergas herhjemme.
FOTO: Mathias Bojesen/Scanpix
1 af 1

Et flertal i Folketinget nedstemte i går et forslag fra Enhedslisten om forbyde efterforskning og indvinding af skifergas i Danmark.

Hvis vi skal indfri intentionerne fra klimatopmødet i Paris, skal skifergas blive i jorden.
Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten

– Regeringens linje i spørgsmålet om skifergas er klar: Regeringen ønsker ikke på forhånd at afskrive muligheden for indtægter fra en eventuel produktion af skifergas. Siden produktionen af olie og gas blev indledt i 1972 til og med 2014, har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 milliarder kroner, forklarede energiminister Lars Christian Lilleholt.

Også Socialdemokraterne gik imod Enhedslistens forslag. Energiminister i SR-regeringen, Rasmus Helveg Petersen (R), meddelte ellers i april sidste år, at der ikke skulle gives nye tilladelser til udvinding af skifergas. Men det var åbenbart ikke dækkende for begge regeringspartierne.

24 medlemmer fra Enhedslisten, SF, Alternativet og De Radikale stemte for Enhedslistens forslag. 87 medlemmer stemte imod et forbud mod skifergas.

Skuffet over S

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen er skuffet over, at Socialdemokraterne ikke er klar til at lægge det mislykkede skifergas-eventyr i graven:

– Det er glædeligt, at Enhedslistens beslutningsforslag får støtte fra De radikale, SF og Alternativet. Men jeg er skuffet over, at Socialdemokraterne ikke har taget erfaringerne fra de mislykkede forsøg med skifergas til sig, og er klar til at støtte et forbud. Hvis vi skal indfri intentionerne fra klimatopmødet i Paris, skal skifergas blive i jorden. Vi bliver nødt til at satse på vedvarende energi, hvis vi skal gøre noget ved den globale opvarmning.

En af de socialdemokrater, der var med til at stemme Enhedslistens forslag ned i går, var det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen. 

Så sent som i august 2015 udtalte Bjarne Laustsen til TV2 Nord, "at det er klokkeklart"... "at vi skal have lagt skifergas endeligt i mølposen, for skifergas skal ikke være en del af den danske energipolitik".

I går udtalte han til Nordjyske Stiftstidende:

– Det står jeg selvfølgelig ved. Men jeg har måttet bøje mig for folk dels i min egen kreds dels i mit parti, som mener, at vi ikke her og nu vil sige definitivt nej.

Et andet socialdemokratisk folketingsmedlem, Per Husted , som dog ikke var til stede i folketingssalen i går, kalder i Nordjyske Enhedslistens forslag om forbud mod skifergas for "populistisk". Op til folketingsvalget i juni 2015 erklærede han, at han var modstander af skifergasboring. 

Enhedslisten argumenterer blandt andet med, at skifergas risikerer at føre alvorlige miljøproblemer med sig, eksempelvis forurening af grundvandet. Det skyldes ikke mindst den kontroversielle "fracking" metode, der bruges til at få skifergassen op fra undergrunden. 

Forbud i andre lande

Flere lande har indført permanente eller midlertidige forbud mod efterforskning eller indvinding af skifergas, eksempelvis Frankrig og Tyskland. Men herhjemme fik den franske energigant Total i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

Totals tilladelse gælder indtil juni 2016. Total droppede i januar sin boring i Dybvad. Men hvis selskabet vil forsøge at lede efter skifergas andre steder i Nordjylland, er det en forms sag. En ny boring efter skifergas i Nordjylland behøver ikke en ny tilladelse fra staten, men alene en ny miljøansøgning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. apr. 2016 - 13:20   13. apr. 2016 - 15:55

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.