14 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 18 °C

FN anklager Danmarks regering for at tillade huslejestigninger

Boligen er en menneskeret

FN anklager Danmarks regering for at tillade huslejestigninger

Blackstones massive huslejestigninger driver folk ud af deres hjem. Nu minder FN's boligrapportør den danske regering om, at man har skrevet under på, at retten til en bolig er en menneskeret.

En bolig er en menneskeret, ikke en handelsvare, lyder advarslen fra FN's boligrapportør i kølvandet på Blackstones opkøb af boliger i Danmark,
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Boliger er en menneskeret, ikke en handelsvare. 

Sådan lyder budskabet fra FN's Leilani Farha, FN-rapportør for retten til en bolig, i et brev til den danske regering.

Regeringerne har ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning.
FN-rapportør Leilani Farha

Brevet kommer i kølvandet på afsløringer af, hvordan den amerikanske kapitalfond Blackstone og dens danske samarbejdspartner 360North har opkøbt 136 danske boligejendomme med mere end 2000 lejemål de sidste par år.

>> LÆS OGSÅ: Hånd i hånd med Blackstone

Aggressive udsættelser

I brevet anklager FN boligspekulanter som Blackstone for "aggressive udsættelser" og for at drive lejere med lav- og middel indkomster ud af deres hjem. Blackstone, er verdens største ejendomsforvalter, kritiseres også for at skrue huslejen markant op, og det har "forfærdelige konsekvenser" for lejere verden over.

Ifølge FN-rapportøren lever den danske regering ikke op til sin menneskerettighedsforpligtelse, når den tillader kapitalfonde at presse beboere ud med renoveringer og huslejestigninger.

– Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser, siger FN-rapportør Leilani Farha til Altinget.

Hun har netop været i København i forbindelse dokumentarfilm-festivalen CPH:DOX, fordi hun er hovedperson i en ny film med titlen "PUSH", der handler om kapitalfonde og boligspekulanternes opkøb af boliger verden over.

70 sager mod Blackstone

Lejernes LO har i øjeblikket 70 sager kørende mod Blackstone og 360North. Sagerne handler om store huslejestigninger, hurtige fupmoderniseringer og chikane mod lejere.

Lejerne i Blackstones lejligheder i København har organiseret sig i Facebook-gruppen Blackstone Invest/360 North. Opråb til beboere i Storkøbenhavn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. mar. 2019 - 07:00   29. mar. 2019 - 07:10

Boliger

ml@arbejderen.dk