12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Flertal kræver kontrol med tech-firmaers brug af dine data

Ny meningsmåling

Flertal kræver kontrol med tech-firmaers brug af dine data

Danskerne er dybt bekymrede over, at tech-giganter registrerer og videresælger deres data, viser meningsmåling, som Amnesty har fået foretaget.

Google, Facebook og co. får borgerne til at ændre adfærd: Mange tør ikke bruge bestemte søgeord eller besøge bestemte hjemmesider, afslører meningsmåling foretaget for Amnesty.
FOTO: Cottonbro/Pexels
1 af 1

Et stort flertal af danskerne – 72 procent – kræver, at regeringen skærper kontrollen med Google, Facebook og lignende tech-firmaers registrering og brug af personfølsomme data.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Amnesty International.

Det er tydeligt, at danskerne ikke har tillid til, at disse tech-giganter får frit råderum til at håndtere brugernes data.
Elise Margrethe Bangert, Amnesty International Danmark

I Danmark svarer 62 procent, at det er "et problem" eller "et meget stort problem", at mange store tech-firmaer skaber detaljerede profiler af deres brugere og sælger oplysningerne til eksempel reklamefirmaer.

45 procent af de adspurgte svarer, at de "er bekymrede" eller "meget bekymrede" over, hvilke data de store teknologifirmaer har om dem, og hvordan disse data bruges.

– Det er tydeligt, at danskerne ikke har tillid til, at disse tech-giganter får frit råderum til at håndtere brugernes data. I Amnesty opfordrer vi regeringen til at efterse den overvågningsbaserede forretningsmodel og beskytte borgerne fra virksomheders menneskerettighedskrænkelser, siger politisk og juridisk rådgiver i Amnesty International Danmark, Elise Margrethe Bangert.

Målingen bygger på interviews med 1000 danskere mellem 18 og 60 år.

Meningsmålingen er også blevet gennemført i Brasilien, Egypten, Frankrig, Tyskland, Indien, Norge, Sydafrika og USA. I alt er næsten 10.000 mennesker blevet spurgt om deres holdning til tech-firmaernes kontrol med personoplysninger. I alle ni lande er der udbredt bekymring over den adgang som tech-firmaerne har til at skabe detaljerede profiler af internetbrugere og muligheden for at sælge disse videre.

Ændrer adfærd

Næsten halvdelen af borgerne i de ni lande fortæller, at de på grund af skandalerne om private data i teknologibranchen har ændret adfærd og er tilbageholdende med at dele personlige informationer såsom deres alder, køn, race eller seksuelle orientering online.

Over en tredjedel – 37 procent – fortæller, at de undgår at bruge bestemte søgeord eller besøge bestemte websider, fordi de er bekymrede for, at selskaber skal opsnappe deres personlige data.

– Undersøgelsen viser, at tech-firmaernes onlineovervågning påvirker, i hvilken grad folk får adgang til den digitale verden, og det er foruroligende, siger Elise Margrethe Bangert.

I november sidste år offentliggjorde Amnesty en kortlægning af, hvordan Facebooks og Googles forretningsmodeller udgør en systematisk trussel mod menneskerettighederne og især er uforenelige med retten til privatliv.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jan. 2020 - 09:37   03. jan. 2020 - 09:49

Overvågning

ml@arbejderen.dk