20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Flere penge til dansk militær efter pres fra Trump

Claus Hjort indgår aftale

Flere penge til dansk militær efter pres fra Trump

I 2023 øges forsvarsbudgettet med 1,5 milliarder kroner. Samtidig flyttes rundt på budgettallene, så de danske udgifter til militæret kommer op på 1,5 procent af BNP.

Claus Hjort Frederiksen takker alle partierne i forligskredsen for at tage ansvar for, at Danmark imødekommer Trumps kritik af forsvarsbudgettet.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og regeringen har indgået en aftale med partierne bag forsvarsforliget om at at øge forsvarsbudgettet i 2023 med 1,5 milliarder kroner. 

Det er ingen hemmelighed, at der er blevet sat turbo på det tryk mod NATO's medlemslande, siden Trump er kommet til.
Claus Hjort Frederiksen, forsvarsminister

Samtidig vil regeringen flytte rundt på budgettallene, så "forsvarsrelaterede" udgiftsposter på tre milliarder kroner fremover bogføres under udgifter til militæret. Samlet set betyder det, at de danske udgifter til militæret kommer op på 1,5 procent af bruttonationalproduktet, BNP, i 2023.

Hvad pengene skal bruges til er uklart, men forligskredsen, V, LA, K, S, DF og R,  vil nu "indlede en proces for at beslutte, hvordan de ekstra midler skal anvendes", skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

– Det er på et godt, grundigt og gennemtænkt grundlag, at forligskredsen nu har besluttet yderligere at forstærke dansk forsvar, så vi når 1,5 procent af BNP i 2023. Dansk anseelse og status i NATO er et fælles anliggende, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle partier i forligskredsen for at tage ansvar for denne sag, siger Claus Hjort Frederiksen.

Pres fra Trump

De nye milliarder er ikke mindst fundet efter massivt pres fra USA's præsident, Donald Trump, som kræver, at NATO-landene skal leve op til sin egen målsætning om, at forsvarsbudgettet skal udgøre to procent af BNP.

Claus Hjort Frederiksen påpeger, at målsætningen har været kendt længe:

– Men det er ingen hemmelighed, at der er blevet sat turbo på det tryk mod NATO's medlemslande, siden Trump er kommet til, siger han til Berlingske.

Det er blot ét år siden, at de samme partier indgik en aftalte om at tilføre det danske militær 12,8 milliarder ekstra over de næste seks år. Forliget øger år for år militærbudgettet fra 22 milliarder kroner i 2018 til næsten 27 milliarder i 2023. 

>> LÆS OGSÅ: Milliarder til militær øger ikke sikkerhed

R støtter det bizarre

De radikale, som er en del af forligskredsen, kalder det "bizart", at Danmark ved at forhøje forsvarsbudgettet i utide giver efter for præsident Trumps massive pres. Alligevel støtter partiet regeringens forslag.

– Radikale Venstre søger rigtige løsninger på virkelige problemer, ikke oprustning alene fordi USA ønsker det. Men vi glæder os over, at det endelig er lykkedes at tælle langt flere indsatser med i de danske bidrag til NATO, og at den bestræbelse nu vil fortsætte. Samtidig vil vi arbejde hårdt for, at de ekstra penge, vi afsætter i 2023, vil gå til nyttige formål som øget klimaberedskab, cybersikkerhed og indsatser i Arktis, siger Radikale Venstres forsvarsordfører Martin Lidegaard.

DF's ser noget mere positivt på aftalen.

– Det har været afgørende for Dansk Folkeparti at sikre reelle nye penge, som kan mærkes i forsvaret. Med 1,5 milliarder kroner ekstra kan vi investere i markante forbedringer for dansk forsvar, for eksempel konsolidere kampflyaftalen eller sikre bedre muligheder for rekruttering og fastholdelse af forsvarets personel, siger forsvarsordfører Jeppe Jakobsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. jan. 2019 - 16:00   31. jan. 2019 - 13:16

Oprustning

bi@arbejderen.dk
Forsvarsforlig 2018 - 2023
  • Regeringen har sammen med Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået et nyt forsvarsforlig for perioden 2018 til 2023. Aftalen blev offentliggjort den 28. januar 2018.

  • Med aftalen tilføres dansk militær 12,8 milliarder kroner over de kommende seks år. Det årlige forsvarsbudget øges fra i dag 22 milliarder kroner til næsten 27 milliarder i 2023. Det er den største militære oprustning i 30 år.

  • Danmarks bidrag til NATO styrkes væsentligt. Der oprettes en brigade på 4000 soldater, der er svært bevæbnet med kampvogne, artilleri og droner. Den nye brigade skal kunne indsættes i NATO-operationer overalt i verden. 

  • Der skal hvért år uddannes 500 ekstra værnepligtige, der skal udgøre fødekæden for den nye brigade.

  • Der bliver afsat 285 millioner ekstra kroner til at uddanne 50 procent flere jægersoldater frem mod år 2023.

  • De danske fregatter bliver udstyret med missiler, så de kan indgå i NATO's missilskjold.

  • Der oprettes en let infanteribataljon på 500 mand til at gribe ind nationalt og med få timers varsel støtte politets opgaver. Herudover skal også specialstyrker og værnepligtige fra den Kongelige Livgade stilles til rådighed for politiet. Og militæret oprettet en helikopterenhed på "meget højt beredskab" til politiets antiterrorberedskab.

  • Der købes 27 nye kampfly i perioden 2018 til 2026.