16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Flere danske soldater til Afghanistan

Regeringen vil øge øge krigsindsats

Flere danske soldater til Afghanistan

USA vil optrappe krigen i Afghanistan og kræver, at Danmark sender flere soldater. Regeringen er klar til at efterkomme kravet og vil sende yderligere 55 danske soldater.

Efter krav fra USA er regeringen klar til at sende yderligere 55 danske soldater til Afghanistan. I forvejen er 97 soldater udstationeret.
FOTO: Forsvarsgalleriet.dk
1 af 1

Regeringen vil sende 55 ekstra soldater til Afghanistan.

Regeringens udmelding om flere soldater kommer efter at USA's forsvarsminister, James Mattis, på et møde med sin danske kollega i sidste måned krævede flere soldater til Afghanistan. USA vil selv sende yderligere 4000 soldater.

Den forfejlede militære indsats burde have været stoppet for længst. Det er mere en dumt at følge militært i hælene på Trump.
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

Udenrigspolitisk Nævn blev i sidste uge orienteret om regeringens planer. Den endelig beslutning er dog ikke truffet endnu. Regeringen afventer at få en tilbagemelding på, om de øvrige NATO-lande også vil sende soldater.

Dansk Folkeparti tøver

Regeringen har flertal for at sende flere danske soldater. Men Dansk Folkeparti – der har været med hele vejen – begynder nu at tøve.

– Vi siger tøvende ja. Vi mener ikke, at vi skal bruge vores energi på at skabe demokrati i Afghanistan. Vi må erkende, at Taleban er meget populære i landet. Derfor nytter det ikke at fortsætte den militære tilstedeværelse. Afghanerne må selv bestemme, hvordan de vil have det, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, til Arbejderen.

– Når vi alligevel stemmer ja, er det fordi, der jo ikke er tale om egentlige kampsoldater, men derimod mandskab, der skal sikre transporter igennem Kabul og uddanne afghanske soldater. Det er på mange måde en fortsættelse af de sidste 16 års militære indsats, som Dansk Folkeparti hele tiden har været en del af.

Beslutningen behøver ikke formelt godkendelse i Folketinget, der allerede i 2014 besluttede, at der løbende kan sendes op til 160 danske soldater til NATO's krig i Afghanistan. I dag er der 97 danske soldater udstationeret i Afghanistan. Fremover vil der altså være mere end 150 danske soldater i landet, hvis regeringen gør alvor af sine planer.

De danske soldater skal varetage sikrings-, bevogtnings- og transportopgaver i den afghanske hovedstad Kabul.

Forfejlet krig

Enhedslistens udenrigs- og forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, vender sig imod regeringens plan om at optrappe den militære indsats i Afghanistan.

– Krigen i Afghanistan er dybt forfejlet. Den har allerede kostet alt for mange liv. Både civile afghanere og danske soldater er døde, mens landet fortsat er usikkert. Vi bør straks trække tropperne hjem, og i stedet satse på politiske og humanitære løsninger i området, siger Nikolaj Villumsen til Arbejderen.

– Mange års krigsdeltagelse har hverken bragt demokrati, sikkerhed eller tryghed til den afghanske befolkning. Den forfejlede militære indsats burde have været stoppet for længst. Det er mere end dumt at følge militært i hælene på Trump. 

Tidligere på måneden afviste et massivt flertal af danskerne i en meningsmåling foretaget for Altinget at sende flere danske soldater til Afghanistan. 56 procent af danskerne svarer i målingen, at de er modstandere af at sende flere soldater, mens kun 19 procent bakker op. 24 procent svarer "ved ikke".

Også Norge og de øvrige NATO-lande er blevet bedt om at sende flere soldater. I Norge afviser forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at sende flere end de 50 soldater, som landet har i Afghanistan, frem til og med 2018.

Afghanistan er det land, hvor flest danske soldater har mistet livet. I alt er 43 danske soldater blevet dræbt i Afghanistan.

27. jun. 2017 - 10:41   29. jun. 2017 - 17:59

Afghanistan-krig

ml@arbejderen.dk