04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 13 °C

Fire demonstrationer ved Folketingets åbning

Varm velkomst til folketingspolitikerne

Fire demonstrationer ved Folketingets åbning

Tirsdag tager folketingspolitikerne hul på et nyt folketingsår. De bliver modtaget af en lang stribe af bevægelser, der kræver en retfærdig social- og uddannelsespolitik.

Unge fra Uddannelsesalliancen ved en tidligere demonstration på Gammel Torv i København
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Folketingets politikere vil blive mødt af fire forskellige demonstrationer ved Folketingets åbning tirsdag. Initiativerne er planlagt af fire forskellige netværk, der tilsammen sender en opfordring til politikerne om at føre en retfærdig social- og uddannelsespolitik – og at holde hvad de lover.

Vi vil på denne måde prøve at holde politikerne fast på det, som de har lovet.
Johan Hedegaard, Uddannelsesalliancen

Uddannelsesalliancen, som organiserer elever, lærlinge og studerende fra hele landet, starter løjerne klokken 8:00. De tager imod politikerne, når de ankommer til Christiansborg, og bliver på stedet hele formiddagen. Uddannelsesalliancen er glade for, at omprioriteringsbidraget er blevet lovet afskaffet, men kræver de sidste mange års forringelser på uddannelsesområdet rullet tilbage.

Politikerne skal i skole

– Derfor står vi klar med feedback på finansloven til politikerne, siger Johan Hedegaard, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd og talsmand for Uddannelsesalliancen til Arbejderen.

De unge indretter et klasselokale foran hovedtrappen på Christiansborg. Her vil politikerne blive belært om, hvordan de skal sammensætte en ny finanslov med bl.a. geninvesteringer, taxameterløft og afskaffelse af uddannelsesloftet. Nogle af politikerne vil få overrakt en eller flere medaljer, afhængigt af den uddannelsespolitik, de har lovet at føre.

– Vi vil på denne måde prøve at holde politikerne fast på det, som de har lovet, forklarer Johan Hedegaard.

Forældrene er på gaden igen

Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen, som kæmper for minimumsnormeringer og bedre kvalitet i daginstitutionerne landet over, ankommer til Christiansborg Slotsplads klokken 8:30. På pladsen får de besøg af SF-formanden Pia Olsen Dyhr og TV-stationen Lorry. 

>>LÆS OGSÅ: Forældre kræver bedre omsorg for deres børn

De vil huske politikerne på forældrebevægelsens krav forud for vedtagelsen af finansloven og regner med at blive på slotspladsen til klokken 13 "alt efter stemningen," hedder det i indkaldelsen på Facebook.

Marie Blønd, som er talskvinde for forældrebevægelsen, udtaler til Arbejderen:

– Vi gør ikke det her alene for vores egen skyld, men også for at det skal komme de kommende generationer til gavn med en ordentlig velfærd.

>>LÆS OGSÅ: Forældrebevægelse samler tusinder op til valget

Forældrebevægelsens demonstration er den første af foreløbig tre manifestationer. Onsdag klokken 17:30 til 18 deltager de nemlig i en protest på Rådhuspladsen i København imod nedskæringer på 90 millioner på kommunens budget i 2020. Den demonstration er indkaldt i fællesskab med BUPL Hovedstaden, LFS, PLS og KFO.

Torsdag vil bevægelsen #Hvorerderenvoksen være at finde foran rådhuset i Esbjerg, hvor byrådet har førstebehandling af budgettet for 2020, og kravet er her "minimumsnormeringer i daglinstitutionerne nu!"

Bedre vilkår for psykiatriske patienter

Netværksgruppen "Værdig psykiatri for Alle" blev dannet den første juni i år, forud for folketingsvalget, med det formål at sikre flere midler og bedre vilkår til psykiatriske patienter.

Gruppen består af psykiatriske patienter, læger inden for psykiatrien og pårørende og vil også være til stede på Christiansborg Slotsplads. 

De mødes først foran Hovedbanegården ved Bernsdorffsgade klokken 10 til "en stille demonstration" under parolen "Vi er her endnu". Fra Hovedbanegården fortsætter man i samlet flok til Christiansborg Slotsplads.

Overlæge Mikkel Rasmussen er psykiater og en af fire stiftere af netværksgruppen. Han fortæller til net-tidsskriftet Outsideren om baggrunden for demonstrationen:

– Vi vil holde politikerne fast på alle de gyldne løfter, der blev givet forud for valget – og efter vores første demonstration på Christiansborg den 1. juni. 

Også "Værdig psykiatri for Alle" har flere aktiviteter i støbeskeen. Den 22. oktober har Mikkel Rasmussen og andre fra styregruppen foretræde for Folketingets Formand, Henrik Dam Kristensen, som får overrakt en bog med netværksgruppens ønsker til en værdig psykiatri.

Demo mod racisme

Den fjerde og sidste gruppe, der har varslet demonstration i forbindelse med Folketingets åbning, er Fællesinitiativet mod Racisme og tre andre organisationer. Demonstrationen starter på Københavns Rådhusplads klokken 16 og vil der fra bevæge sig til Christiansborg Slotsplads. 

Demonstrationen, som bliver anbefalet af mere end 40 organisationer, har tre hovedparoler: 'Forbyd politibeskyttet hetz mod muslimer', 'stop ghetto-pakken' og 'væk med paradimeskiftet.'

Der vil bl.a. være fokus på de mange såkaldte ghettolove, som diskriminerer ikke-vestlige borgere og medfører, at 3745 gode boliger skal rives ned, mens 730 andre skal privatiseres. Og der vil være fortællinger om, hvordan paradimeskiftet betyder, at flygtninge sendes hjem til usikre betingelser.

Der vil bl.a. være taler af tre folketingspolitikere, en repræsentant fra Almen Modstand og Fællesinitiativet mod Racisme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2019 - 12:00   01. okt. 2019 - 10:33

Folketingets åbning 2019

bs@arbejderen.dk