25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 10 °C

Findes der en fredsbevægelse i USA?

Til Verdensungdomsfestival i Sochi

Findes der en fredsbevægelse i USA?

En række fredsbevægelser i USA kræver samtlige baser i udlandet lukket. Til januar mødes de til en stor konference i Baltimore.

Dette er ikke Joe Lombardo fra den amerikanske fredsbevægelse, men en af de mange andre deltagere på festivalen.
FOTO: TASS
1 af 1

Findes der en fredsbevægelse i verdens suverænt største imperialistiske supermagt, USA? Ja, det gør der.

En af de mange fredsorganisationer, United National Antiwar Coalition, fra USA har taget turen til den 19. Verdensungdomsfestival i Sochi, Rusland, hvor Arbejderen mødte Joe Lombardo.

I sidste uge afholdt vi protester i 34 amerikanske byer i anledning af årsdagen for 16 års krig i Afghanistan.
Joe Lombardo, United National Antiwar Coalition

– I sidste uge afholdt vi protester i 34 amerikanske byer i anledning af årsdagen for 16 års krig i Afghanistan, fortæller Joe Lombardo til Arbejderen.

>> Læs mere om United National Antiwar Coalition

Og flere aktiviteter er på vej. Til januar afholdes en stor konference i Baltimore, der sætter fokus på USA's baser i udlandet.

En række fredsbevægelser er gået sammen i en kampagne, som kræver, at alle USA's baser i udlandet bliver lukket.

>> Læs mere om den amerikanske fredsbevægelses kampagne mod USA's baser

Ifølge kampagnen har USA næsten 1000 baser i udlandet. Det er næsten 95 procent af alle udenlandske baser i verden til sammen. USA har blandt andet baser i samtlige lande i den Persiske Golf, pånær Iran.

Den amerikanske fredsbevægelse er ikke lige så stærk i dag, som den var under Vietnamkrigen. Men det er vigtigt at huske på små sejre, som fredsbevægelsen trods alt stadig formår at kæmpe igennem, mener Joe Lombardo.

– Det er især fredsbevægelsens fortjeneste, at USA forsøger at undgå "troops on the ground" (soldater på landjorden). Krigspolitikerne ved udmærket godt, at hvis der kommer alt for mange amerikanske soldater hjem i ligposer, så vil fredsbevægelsen få vind i sejlene igen.

– De vil få alt i verden undgå et nyt "Vietnam-syndrom", hvor krigens uhyrligheder fik folk til at vende sig mod krigen. I stedet foregår USA's krige nu især med droner (Pakistan) og med kampfly, der smider bomber (Syrien) og ved hjælp af private lejesoldater og udenlandske soldater fra blandt andet Danmark.

Den amerikanske fredsbevægelse forsøger at arbejde på den lange bane.

– Vi forsøger at oplyse den amerikanske befolkning om årsagerne til USA's krige - for at åbne almindelige menneskers øjne for, at det ikke er deres krige. Og så forsøger vi at sætte fokus på, at de konstante krige og den konstante oprustning koster svimlende summer, som kunne være brugt på skoler og på at styrke vores sundhedsvæsen.

04. nov. 2017 - 07:00   04. nov. 2017 - 07:10

Verdensungdomsfestival

ml@arbejderen.dk
19. Verdensungdomsfestival
  • Den 19. Verdensungdomsfestival afholdes i Sóchi, Rusland fra den 14. til den 22. oktober 2017. Op mod 20.000 unge fra 180 forskellige lande deltager i festivalen. Fra Danmark deltager 53 unge. Det er det største antal danske deltagere i tre årtier.

  • Festivalen arrangeres af Demokratisk Ungdoms Verdensforbund (WFDY) i samarbejde med Det Internationale Studenterforbund (IUS) og internationale og nationale forberedelseskomiteer. 

  • Ideen til festivalen opstod i månederne efter Anden Verdenskrig. Og i 1947 blev den første festival afholdt i Prag, Tjekkoslovakiet. Siden har den været afholdt med jævne mellemrum i 15 forskellige lande. I 2013 blev den afholdt i Ecuador, i 2010 i Sydafrika og i 2005 i Venezuela.

  • Festivalen er en uge med politiske debatter, kultur og sport. I løbet af ugen er der afsat en dag til hver af verdens regioner. Amerika (mandag), Afrika (tirsdag), Mellemøsten (onsdag), Asien (torsdag), Europa (fredag) og Rusland (lørdag).

  • Der vil også være debatter og udstillinger om blandt andet Che Guevaras betydning for ungdommen, om Oktoberrevolutionens sejre og landvindinger, en udstilling om Sovjetunionen og mange andre spændende temaer.

>> Læs mere om dette års Verdensungdomsfestival