25 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

- Fagbevægelsen skal komme ind i fredskampen

Opråb fra Slotspladsen

- Fagbevægelsen skal komme ind i fredskampen

Uden sejre i fredskampen kan fagbevægelsen ikke sejre i lønkampen, mener formanden for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

Der var talere og aktiviteter hele tirsdagen foran Folketinget. En af talerne var formanden for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, Claus Westergreen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Kampen for fred omfatter også fagbevægelsen.

Sådan lød budskabet fra formanden for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, Claus Westergreen, der var blandt talerne på fredsbevægelsens demonstration på Christiansborgs Slotsplads i går under parolen "Stop dansk krigsdeltagelse".

Når der er krig og ufred i verden, er det altid arbejderne, der kommer til at betale. 
Claus Westergreen, formanden for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening

– Kampen for fred har meget med fagbevægelsen at gøre. Uden sejre i fredskampen kan vi ikke sejre i lønkampen. Når der er krig og ufred i verden, er det altid arbejderne, der kommer til at betale. Det er vores medlemmer og andre arbejdere, der bliver sendt ud som soldater. Og det er dem, der får lov at betale for krigene i form af pres på lønnen og sociale nedskæringer, siger Claus Westergreen uddyber:

– Regeringen har fremlagt en finanslov, der skærer ned på den velfærd, vi kender i dag – lige fra forholdene for de arbejdsløse til de studerende – så der er råd til at købe nye kampfly, opruste militæret og fortsætte krigene i Irak og Syrien.

Fagforeningsformanden efterlyser, at den øvrige del af fagbevægelsen engagerer sig i kampen for fred.

– Danmark er i krig. Vores soldater dør eller bliver fysisk og psykisk skadet af krigene. Danmarks og NATO's bomber skaber død og ødelæggelse og smadrer det produktionsapparat og de samfund, som arbejderne i andre lande har bygget op. Vi skal hjælpe vores kollegaer i andre lande. Det gør vi ikke med bomber, men med international solidaritet.

Også Tid til Fred, Kunstnere for Fred og Tribunalforeningen, der kæmper for at få undersøgt krigene i Irak og Afghanistan, var mødt op på Slotspladsen tirsdag eftermiddag.

- Denne sag dør ikke. Hvis ikke Folketinget vil undersøge angrebskrigene, må folket selv gøre det. Vi må oprette et krigstribunal, der undersøger ansvaret for krigene i Irak og Afghanistan, lød det fra Jørgen Witte fra Tribunalforeningen.

05. okt. 2016 - 12:39   05. okt. 2016 - 16:15

Fred

ml@arbejderen.dk
Protester 4. oktober
  • Der var demonstrationer i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Kolding i forbindelse med Folketingets åbning. Protesterne var rettet imod regeringens nedskæringer og 2025-planen.
  • I København var der arrangement på Christiansborg Slotsplads fra klokken 9-22. Den store demonstration mod fattigdom samlede 3000-5000 mennesker sidst på eftermiddagen. 
  • Dagen igennem var der talere og happenings, der satte fokus på nedskæringer på uddannelser, modstand mod dansk krigsdeltagelse og handelsaftalen TTIP, samt angreb på børns rettigheder. Dagen sluttede med koncert.