23 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, dis, 1 °C

"Et gigantisk tilbageslag for menneskeheden"

Pres på klimatopmøde

"Et gigantisk tilbageslag for menneskeheden"

CO2-udledning sætter formentlig ny rekord i år. Klimatopmødet i Bonn er er under maksimalt pres for at skabe konkrete bæredygtige resultater.

Red verden! Således løs opfordringen fra en gruppe børn ved åbningen af FN's klimatopmøde, COP23 i Bonn.
FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters/Scanpix
1 af 1

Trods en lind strøm af advarsler og tunge videnskabelige rapporter fra klimaforskere, går det fortsat den forkerte vej med det globale klima som følge af voksende mængder af CO2 i atmosfæren.

Efter i en kort periode at have været stabiliseret, stiger udledningen af CO2 nu igen. For første gang siden 2014.

Nyheden om at de nye udledninger stiger efter tre års pause, er et gigantisk tilbageslag for menneskeheden.
Amy Luers, tidligere klimarådgiver for Obama

Hvilket på ny får forskere til at advare om, at det globale klima risikerer at løbe løbsk. Og at mulighederne for at forhindre dette indskrænkes dag for dag.

Dagen før åbningen af FN’s klimatopmøde, COP23, i sidste uge uge i den gamle vesttyske forbundshovedstad, Bonn, præsenterede en gruppe videnskabsmænd de seneste tal og prognoser, der peger på, at den globale udledning af CO2 vil stige med hele to procent i år.

"Meget skuffende"

– Nyheden om, at de nye udledninger stiger efter tre års pause, er et gigantisk tilbageslag for menneskeheden, siger Amy Luers, der var klimarådgiver for USA’s tidligere præsident Barack Obama.

Klimaforskeren på Tyndall Centre for klimaforandringer på East Anglia University i Storbritannien, der er medforfatter på det nye rapport om klimagasser, kalder udviklingen "meget skuffende", og tilføjer:

– Med den globale udledning af CO2 på skønsmæssig 41 milliarder ton i 2017, er tiden ved at løbe ud for vores evne til at holde opvarmningen under to grader celsius. For slet ikke at tale om 1,5 grader.

196 lande enedes i 2015 på FN’s klimamøde i Paris om at begrænse stigningen i den globale opvarmning til to procent i forhold til niveauet inden industrialiseringen i 1800-tallet.

Næsten samtlige af verdens klimaforskere mener, at den globale opvarmning skyldes afbrændingen af olie, gas og i særdeleshed kul. Samt træer og havalgers reducerede absorption af de voksende mængder CO2.

USA’s regering, under Præsident Donald Trumps ledelse, valgte tidligere på året at trække USA ud af FN’s klimaaftale fra Paris 2015.

Grøn indsats hjælper - lidt

Stabiliseringen af CO2 fra 2014 til 2016 menes i nogen grad at skyldes den stigende anvendelse af sol, vind og andre alternative energiformer.

Og her har Danmark førertrøjen på, mener bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen.

I en skriftkig kommentar til TV2 tirsdag fremhæver han, at den danske økonomi siden 1990 er vokset med over 40 procent, mens CO2 udledningerne er faldet med over 30 procent.

Og han tilføjer:

– Det skyldes Danmarks ambitiøse klimapolitik igennem årtier, og at vi har nogle af verdens bedste, grønne virksomheder, der har været katalysatorer i vores grønne omstilling, siger Lars Løkke Rasmussen.

– Det danske eksempel kan inspirere resten af verden og være med til at skubbe den globale udvikling mod lav emission i den rigtige retning,

– Verdenssamfundet skal videre efter de amerikanske udmeldinger om Parisaftalen. Vi må ikke glemme, at vi stadig er mere end 190 lande, der mener, at planetens fremtid er værd at kæmpe for. Derfor skal vi på COP23 sende et samlet og entydigt signal om, at resten af verden bakker op om Parisaftalen, og at den grønne omstilling ikke er til at stoppe, siger Lars Løkke Rasmussen.

Flere grønne organisationer har imidlertid kritiseret VLAK-regeringen for at nedprioritere klimaindsatsen, blandt andet ved at undlade at lade statsministeren deltage i COP23 samt være mere optaget af at sælge dansk energiudstyr, end bremse klimaændringerne.

– Og hvad nytter det i øvrigt, at Danmark formindsker sit CO2-udslip, når en stadig større del af danske virksomheders produktion i årevis outsources til Kina, der, med sin forældende kulbaserede industri uden miljøregulering, er verdens største udleder af CO2, som det lyder fra en iagttager.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2017 - 14:51   17. nov. 2017 - 15:43

Klima

Jesper Petersen
Jornalist
mose@paradis.dk
COP 23 i Bonn
  • 6-27. november afholder FN sin årlige klimakonference, denne gang i Bonn, Tyskland.
  • 20.000 personer deltager og repræsenterer 200 regeringer, byer og virksomheder.
  • Formand for konferencen er østaten Fiji, der ligesom alle Stillehavsøerne ligger i frontlinjen for klimaændringer.
  • På konferencen i Bonn kræver Fiji sammen med gruppen af de mindst udviklede lande i verden mere støtte til klima-initiativer, der kan beskytte udsatte lande.
  • De kræver flere penge til blandt andet LDC-fonden, der er tom.
  • Op til COP 23 oplyser FN’s Miljøprogram (UNEP), at landenes mål om at skære i CO2 langt fra er nok til at forhindre en katastrofal stigning i den globale temperatur.
  • Paris-aftalen indeholder et mål om at holde temperaturstigningen under to grader celsius i dette århundrede med en tilføjelse om at stræbe efter en grænse på 1,5 grader.
  • UNEP forudser i rapporten "The Emission Gab", at nationernes indsats med stor sandsynlighed vil føre til en stigning på mindst tre grader.

Kilder: LDC, Greenpeace