21 Oct 2018  

KBH: Spredte skyer, dis, 13 °C

Er reguleringen af vandmiljøet tilstrækkeligt?

Større udledning af kvælstof

Er reguleringen af vandmiljøet tilstrækkeligt?

Efter forkert anvendt regnemetode for kvælstofudledningen har regeringen indgået ny aftale og bestilt en undersøgelse. "Helt utilstrækkeligt" siger Enhedslisten.

Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om grænseværdierne for landbrugets udledning af kvælstof.
FOTO: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
1 af 1

Regeringen indgik 16. januar en aftale med Dansk Folkeparti om grænseværdierne for landbrugets udledning af kvælstof. Aftalen, som hedder "Aftale om målrettet regulering", blev vedtaget, efter at det var blevet opdaget, at udledningen af kvælstof gennem de sidste ti år er større, end man hidtil har antaget, da der var brugt en forkert udregningsmetode.

De borgerliges aftale om målrettet regulering afhjælper slet ikke problemet med landbrugets for store udledning.
Mara Gjerding, Enhedslisten

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har siden til Altinget udtalt, at han har bedt Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen om at foretage en undersøgelse af konsekvenserne af den forkerte kvælstofudmåling, og at resultaterne først foreligger om et år.

>> LÆS OGSÅ: Analysefejl sår alvorlig tvivl om vandmiljø

Forskerne vurderer ifølge Altinget, at målingerne af kvælstoftilførslen til de danske farvande kan være undervurderet med op mod syv procent, og at den samlede kvælstofkoncentration kan være undervurderet med hele 13 procent siden 2010.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding, mener, at de initiativer, som regeringen hidtil har taget, er "helt utilstrækkelige".

– Der skal her og nu reduceres mere på landbrugets udledning. Der er ikke nogen grund til at afvente resultatet af undersøgelsen. De borgerliges aftale om målrettet regulering afhjælper slet ikke problemet med landbrugets for store udledning, siger hun til Arbejderen.

Hun mener, at regeringen er ved at løbe fra ansvaret:

– Jeg er bekymret for, at regeringen bare vil lade tiden gå og overlade det til en kommende socialdemokratisk ledet regering at få ryddet op.

Adspurgt om, hvorvidt Enhedslisten vil tage nye initiativer i sagen, svarer hun:

– Vi har et møde i Folketinget den 6. april, hvor sagen vil blive taget op. Her vil jeg spørge, hvad regeringen forestiller sig, der skal ske, og spørge hvad argumentet er, for at undersøgelsen tager så lang tid. 

Maria Gjerding tilføjer, at hun mener, der desuden er et samråd om sagen på bedding.

27. mar. 2018 - 14:00   27. mar. 2018 - 16:31

vandmiljøplan

bs@arbejderen.dk