25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, regn, 12 °C

Endnu en kommune afviser gas-eventyr

Hillerød vil ikke have skifergas

Endnu en kommune afviser gas-eventyr

Et flertal i miljø- og teknikudvalget i Hillerød siger nu også klart: Nej tak til skifergas i deres kommune. Der skal dog først tages en endelig beslutning på byrådsmødet den 26. november.

Nu siger også politikere i Hillerød nej til skifergas. Her fra en tidligere demonstration i Nordjylland, hvor det franske energiselskab Total er ved at gøre klar til danmarkshistoriens første prøveboring efter skifergas.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Nu vender også politikerne i Hillerød tommelfingeren nedad til skifergas. Et flertal i kommunens miljø og teknikudvalg bestående af Fælleslisten og Socialdemokraterne i miljø- og teknikudvalget afviser, at Total og andre energiselskaber skal begynde at lede efter skifergas i deres kommune.

Nu har vi hejst flaget og sendt et signal om, at vi ikke bryder os om skifergas. Det håber jeg gør indtryk.
Louise Colding Sørensen.

- I Hillerød kommune har vi gang i en masse, spændende miljøvenlige energiprojekter med eksempelvis geotermi (varmt vand i undergrunden, red.) sol- og vindenergi. Vi forsøger netop at gøre os fri af gas. Derfor ser vi ingen grund til at begynde at lede efter skifergas, som er et fossilt brændstof, der udleder en masse CO2, fortæller det socialdemokratiske medlem af udvalget, Louise Colding Sørensen, til Arbejderen. Hun er også formand for kommunens forsyningsselskab.

Den endelige beslutning skal dog først tages på byrådsmødet den 26. november. Og i sidste ende er det op til klima- og energiministeren at beslutte, om og hvor der skal bores efter skifergas i Danmark.

- Men nu har vi hejst flaget og sendt et signal om, at vi ikke bryder os om skifergas. Det håber jeg gør indtryk, og at ministeren vil respektere vores beslutning, uddyber Louise Colding Sørensen.

Hillerøds stillingtagen til skifergas kommer efter, at det franske energiselskab Total har fået tilladelse til at foretage den første danske prøveboring efter skifergas på en mark nær Dybvad i Nordjylland.

På dagsordenen i flere kommuner

I september besluttede et enstemmigt byråd i Allerød at sige nej til prøveboringer efter skifergas i kommunen.

Og i sidste uge forsøgte også Enhedslistens byrådsmedlem i Brønderslev at få vedtaget et lignende forbud.

- Jeg synes, at demokratiet viste sig fra en ny side. Da mit forslag skulle behandles tog borgmesteren ordet. Han fortalte, at der var enighed blandt de andre i byrådet om, at man ikke vidste nok om skifergas til at kunne tage stilling til sagen. Derfor kom der slet ikke en debat om forslaget og om vores holdning til skifergas i kommunen, fortæller Enhedslistens medlem af byrådet, Ole Bruun, til Arbejderen.

Det var ham, der havde stillet forslag om, at byrådet skulle melde klart ud, at de ikke ønsker prøveboringer efter skifergas i kommunen.

- Det er ikke i orden, at nægte en vigtig politisk debat. Demokratiet går jo netop ud på at udveksle synspunkter. Der var mødt borgere op, der sad og ventede på at høre, hvad deres lokale politikere mente om skifergas. Men politikerne kiggede bare ned i bordet, uddyber Ole Bruun.

100 dages protestlejr

I går markerede aktivister i og venner af skifergaslejren i Dybvad, at de i 100 dage har holdt et vågen øje med det franske energiselskab Totals prøveboring få meter fra lejren.

Samtidig har lejren skabt debat om den kontroversielle udvindingsmetode af skifergas, fracking, og vist en række film i biografer rundt i landet samt taget imod besøgende fra nær og fjern, blandt andet studerende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2014 - 10:09   08. nov. 2014 - 14:08

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.