15 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Det koster liv at sende syriske flygtninge retur

Ny rapport fra hjælperoganisationer

Det koster liv at sende syriske flygtninge retur

For hver syrer, der vendte hjem i 2017, blev tre nye drevet på flugt på grund af kampe. FN vurderer, at yderligere 1,5 millioner syrere vil blive tvunget på flugt i løbet af 2018.

Rapporten kalder også på mere hjælp til de syriske flygtninge i Jordan, Libanon og Tyrkiet, hvor situationen for flygtningene er blevet forværret.
FOTO: Erik De Castro/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det kan koste liv, hvis regeringer i Europa, USA og Mellemøsten tvinger syriske flygtninge tilbage og lukker grænserne for de flygtninge, der stadig forsøger at komme i sikkerhed.

 Sikre og bæredygtige hjemvendelser betyder, at du kan vende hjem til dit hus, være i sikkerhed og have adgang til vand, skoler og hospitaler.
Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Således lyder advarslen fra en række af de største internationale hjælpeorganisationer, der arbejder med den syriske krise, i en ny rapport, som udkom mandag.

Rapporten, som er lavet af Dansk Flygtningehjælp, Norsk Flygtningehjælp, Red Barnet, Action Against Hunger, CARE International og International Rescue Committee, viser, at for hver syrer, der vendte hjem i 2017, blev tre nye drevet på flugt på grund af kampe.

Antallet af syrere, der vendte hjem – og størstedelen af dem er stadig internt fordrevne – steg fra 560.000 i 2016 til 721.000 i 2017. Men samtidig flygtede omkring 2,4 millioner fra deres hjem i de første ni måneder af 2017. FN vurderer, at yderligere 1,5 millioner syrere vil blive tvunget på flugt i løbet af 2018.

Tilbagevenden skal være sikker

På trods af den ændrede militære situation i Syrien, er landet stadig skrøbeligt og farligt.

– Sikre og bæredygtige hjemvendelser betyder, at du kan vende hjem til dit hus, være i sikkerhed og have adgang til eksempelvis vand, skoler og hospitaler, siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, der var i Syrien i begyndelsen af januar.

– Jeg har netop selv været i Aleppo, Homs og Damaskus og kunne med egne øjne se ødelæggelserne og samtidig høre bomber falde i det fjerne. Uden en stabil politisk løsning på konflikten og garantier for folks sikkerhed og en genopbygning af landet, kan og skal vi ikke tvinge folk tilbage. Vi er nødt til at sikre, at tilbagevenden sker frivilligt, sikkert og bæredygtigt, ellers vil fremtiden ikke tilgive os og minde os om vores fejltagelser.

Rapporten kalder også på mere hjælp til de syriske flygtninge i Jordan, Libanon og Tyrkiet, hvor situationen for flygtningene er blevet forværret. Selvom disse lande har vist stor gæstfrihed over årene, betyder manglen på politisk vilje fra rigere lande til at tage deres del af ansvaret, at der er skabt en følelse blandt nabolandene, at det er helt fint, at de lukker deres grænser og tvinger folk hjem.

Har ikke levet op til forpligtelser

De rigere lande har ikke levet op til de forpligtelser, de gav på konferencerne i London i 2016 og i Bruxelles i 2017.

I 2017 formåede FN’s flygtningehøjkommissariat kun at tilbyde halvdelen af de genbosætningspladser, som de havde tilbudt sammenlignet med året før.

Samtidig er politikere i Europa, mest nævneværdigt i Danmark og Tyskland, begyndt at diskutere muligheden for at sende syrere tilbage.

Rapporten fastslår, at der er en massiv opgave at genopbygge Syriens ødelagte infrastruktur. Næsten halvdelen af dem, der er drevet på flugt i sydlige Syrien, som NorskFlygtningehjælp har interviewet, siger, at deres hjem er blevet ødelagt i en grad, hvor de ikke umiddelbart kan genopbygge det. 

05. feb. 2018 - 11:41   05. feb. 2018 - 14:55

Flygtninge

bi@arbejderen.dk