16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

Deltager danske F-16 fly i krigsforbrydelser?

Forsvarsministeren kaldt i samråd

Deltager danske F-16 fly i krigsforbrydelser?

Ifølge den arabiske TV-station Al Arabiya har shia-militser afbrændt en landsby i nærheden af Tikrit. Nu kræver Enhedslisten svar på, om de danske F-16 fly har kastet bomber, der har støttet shia-militserne i deres offensiv.

FOTO: www.defense.gov
1 af 1

Har de danske F-16 indirekte deltaget i krigsforbrydelser?

Sådan lyder spørgsmålet til forsvarsminister Nicolai Wammen fra Enhedslistens udenrigs- og forsvarsordfører Nikolaj Villumsen. Han har netop indkaldt forsvarsministeren i samråd for at få kastet lys over, om de danske fly har været med til at bombe de shiamilitser, der begår krigsforbrydelser mod sunnimuslimerne i Irak.

Vi kan ikke bekæmpe Islamisk Stat ved at alliere os med krigsforbrydere. 
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten

I starten af marts indledte den irakiske regeringshær og bevæbnede shia-militser en storoffensiv mod Islamisk Stat (IS) i Irak. Den arabiske TV-station Al Arabiya har vist optagelser af, hvordan shia-militser afbrænder civile hjem i en landsby i nærheden af Tikrit.

- Billederne af den nedbrændte landsby er dybt forfærdelige. Endnu mere forfærdeligt er det at tænke på, at Danmark bidrager med luftstøtte til disse sekteriske militser og dermed kan være medskyldig i krigsforbrydelser, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Både FN og flere menneskerettighedsorganisationer har tidligere advaret mod, at både de irakiske sikkerhedsstyrker og shiamilitserne begår krigsforbrydelser.

- Men disse advarsler har regeringen og flertallet i Folketinget siddet overhørig. Vi kan ikke bekæmpe Islamisk Stat ved at alliere os med krigsforbrydere. Jeg frygter, at ekstremisterne vil blive styrket af disse overgreb på civilbefolkningen. I stedet bør vi støtte de demokratiske kræfter, som bekæmper Islamisk Stat, som indtil nu ikke har fået støtte fra Danmark, mener Nikolaj Villumsen.

På samrådet skal forsvarsministeren blandt andet svare på, om overgrebene får konsekvenser for Danmarks F-16 bidrag.

Militæret er tavse

Arbejderen har forgæves forsøgt at få oplyst, om de danske F-16 fly deltog i offensiven, der førte til nedbrændingen af den sunni-muslimske landsby nær Tikrit. Men det spørgsmål ønsker det danske militær ikke at svare på:

"Forsvaret kan af hensyn til forhold relateret til piloternes sikkerhed og øvrige koalitionspartnere ikke oplyse, hvorvidt danske F-16 har været til stede i specifikke områder på specifikke tidspunkter", skriver Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) i en mail til Arbejderen.

Militæret ønsker heller ikke at svare på, om det er et problem, hvis bomber og oplysninger fra danske fly har været med til at muliggøre, at irakiske shiamilitser har kunnet rykket frem og nedbrænde landsbyen.

"Forsvaret ønsker ikke at besvare dette hypotetiske spørgsmål", hedder det i mailen fra VFK.

Civile ofre stiger fortsat

Danmark bidrager med syv F-16 fly til krigen i Irak, som kastede deres første bomber den 16. oktober sidste år. 

Arbejderen samarbejder med ngo'en Iraq Body Count (IBC), der dagligt researcher i irakiske medier for at afdække de civile tab i Irak-krigen. 

Siden de danske F-16 fløj deres første bombetogt, er der ifølge Arbejderens optælling blevet dræbt 141 civile i områder og på tidspunkter, hvor danske F-16 fly har bombet. Alene de sidste to måneder er der 50 dræbte:

Den 17. februar blev ni familiemedlemmer dræbt i Mosul af koalitionsbomber, oplyser det uafhængige irakiske nyhedsbureau NINA ifølge Iraq Body Count.

Den 18. februar blev 15 muslimer dræbt i et koalitionsbombeangreb mod en moske i al-Haditha i Al-Anbar provinsen, oplyser det irakiske nyhedsbureau Farsnews. 

Ifølge Forsvarskommandoens ugentlige missionsrapport ved vi, at danske fly i samme periode har kastet 14 bomber i blandt andet Ninawa-provinsen, hvor Mosul er hovedby og i Al-Anbar-provinsen.

Den 28. februar ankom 17 døde og 23 sårede til flere hospitaler i Mosul. Ifølge NINA var de ofre for et koalitions-luftbardement. Danske F-16 fly har i samme periode kastet ti bomber - blandt andet i Ninawa-provinsen, hvor Mosul er hovedby. 

Den 3. marts blev otte civile dræbt i koalitions-bombeangreb i Tilkaif-distriktet nord for Mosul. Den 6. marts blev en læge dræbt og fem andre ansatte såret, da koalitionens bombefly ifølge NINA og den irakiske avis Alsumaria News ramte et hospital øst for Falluja.

Ifølge Forsvarskommandoens missionsrapport har danske F-16 bomber kastet 15 bomber i perioden 3. marts til 10. marts i blandt andet Ninawa-provinsen, hvor Mosul er hovedby.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2015 - 09:45   06. apr. 2015 - 17:07

Irak-krig

ml@arbejderen.dk
Dansk luftkrig mod Irak
  • 29. august: Samtlige partier i Folketinget stemmer for regeringens forslag om, at Danmark skal bidrage med transport af våben og ammunition til de kurdiske styrker i Irak. 
  • 2. oktober: Et stort flertal i Folketinget – 94 for og 9 imod – vedtager et beslutningsforslag fra udenrigsminister Martin Lidegaard (B 123), der sender syv kampfly og op til 140 soldater til Irak på anmodning fra USA. 
  • Kampflyene skal bombe den ekstreme bevægelse Islamisk Stat (IS) i en mission ledet af USA.
  • Dertil kommer 20 ledende militærfolk og 120 soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.
  • Kun Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk stemmer imod.
  • 1. oktober: Enhedslisten stiller forslag i Folketinget om, at regeringen skal arbejde aktivt for, at der sendes våben og humanitær hjælp til de kurdiske områder i Syrien. Forslaget forkastes.
  • 16. oktober deltager danske F-16-fly i togt over Irak.