24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Danske Terma scorer kampfly-ordre på en halv milliard

Underskriver kontrakt med USA's militær

Danske Terma scorer kampfly-ordre på en halv milliard

Terma underskriver 550 millioner kroner stor kontrakt med USA's militær. De næste seks år skal Terma levere de "pyloner", der bærer de amerikanske F-16 kampflys våben.

Det danske våbenfirma har landet en ordre på 550 millioner kroner hos USA's militær. Terma skal levere dele til F-16 kampflyets våbensystem.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det danske våbenfirma Terma skal levere dele for over en halv milliard – 550 millioner – kroner til USA's militærs F-16 kampfly.

Det drejer sig om 250 såkaldte "pyloner" – det vil sige de ophæng, som er monteret under vingerne for at bære F-16 kampflyets våben og andet udstyr – blandt andet kampflyenes beskyttelsessystem med indbyggede sensorer, som kan opdage angribende missiler og affyre kugler tilbage, som forvirrer missilerne.

Blåstemplingen fra USA’s flyvevåben er en vigtig døråbner til nye markeder.
John Rygaard, Terma

Terma håber på, at den nye ordre vil bane vejen for endnu flere ordrer:

– Blåstemplingen fra USA’s flyvevåben er en vigtig døråbner til nye markeder. Vi forventer, at denne kontrakt vil bane vejen for nye kontrakter, som vi allerede arbejder på, siger Termas salgschef John Rygaard.

Kampflydelene skal produceres på Termas fabrikker i Lystrup og Grenaa i Østjylland og leveres over de kommende fem til seks år. Ordren betyder, at der skal hyres flere ansatte de to steder.

>> LÆS OGSÅ: Når krig sikrer arbejdspladser

Terma har tidligere underskrevet store ordrer med USA’s forsvar og med det amerikanske våbenfirma Lockheed Martin, der skal levere Danmarks nye Joint Strike Fighter (F-35) kampfly.

Profitterer på bombekrig mod Yemen

Terma sælger ikke kun våbendele til USA. Danmarks største våbenfirma åbnede i 2014 et kontor i De Forenede Arabiske Emirater, der udgør en central del af den saudiarabiske koalitions bombekrig mod Yemen.

>> LÆS OGSÅ: Oxfam IBIS kræver stop for salg af militært udstyr

Ifølge ulandsorganisationen Oxfam IBIS sælger Terma F-16 selvbeskyttelsesudstyr til den saudiarabiske koalition, der bomber civilbefolkningen i Yemen. Selvbeskyttelsesudstyret betyder, at kampflyene stort set risikofrit kan tage på bombetogter over Yemen.

Derfor søsatte Oxfam IBIS i 2018 en kampagne, der skal sætte en stopper for al dansk salg af militært udstyr til krigen i Yemen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jan. 2020 - 12:37   17. jan. 2020 - 13:21

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk